Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Αθήνα σχεδιάζει να απαγορεύσει τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα μέχρι το 2025

Στην εκδήλωση C40 για τους ηγέτες των μεγαλύτερων πόλεων σε όλο τον κόσμο οι δήμαρχοι της Αθήνας, του Παρισιού, της Μαδρίτης και της Πόλης του Μεξικό ανακοίνωσαν ότι παίρνουν μέτρα για να απαγορεύσουν την κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στις πόλεις μέχρι το 2025.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων συνεισφέρει σημαντικά στην μόλυνση του αέρα παρά τη υιοθέτηση αυστηρότερων προτύπων εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα μια και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τουλάχιστον τρία εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο συνδέονται με την μόλυνση του αέρα.

Παρά το ότι τα πετρελαιοκίνητα οχήματα είχαν αρχικά προωθηθεί σαν πιο «οικολογικά» από τα βενζινοκίνητα λόγω του ότι παράγουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), ωστόσο παράγουν ακόμα υψηλά επίπεδα αιωρουμένων σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου (NOx). Ειδικά τα αιωρούμενα σωματίδια εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα και τον οργανισμό μας και προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το θέμα έγκειται στο γεγονός ότι οι πετρελαιοκινητήρες δεν εξελίχθηκαν όσο θα έπρεπε ώστε να μειωθούν σημαντικά αυτοί οι ρύποι και για αυτό το λόγο ο Γιώργος Καμίνης δεσμεύτηκε ότι η Αθήνα μαζί με τις άλλες τρεις πόλεις θα πάρουν μέτρα απαγόρευσης των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων μέχρι το 2025.

Ήδη η Πόλη του Μεξικό και το Παρίσι προωθούν τς μεταφορές μέσω δημόσιων μέσων, απαγορεύουν τη κυκλοφορία στο κέντρο των πόλεων κάποιες μέρες, προωθούν την ποδηλασία ενώ το Παρίσι έχει ήδη απαγορεύσει τη κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων, επιβατικών και φορτηγών, κυκλοφορίας πριν το 1997 ενώ οι περιορισμοί αυτοί θα περιλαμβάνουν και νεώτερα οχήματα μέχρι το 2020 όπου και θα απαγορευτούν εντελώς.

Το Τόκιο έχει ήδη απαγορεύσει τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και αναμένεται και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο, να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση και προτίμηση στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, αλλά και στα υδρογόνου.

Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στη περίπτωση της Αθήνας, το θέμα αυτό περνάει και μέσα από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και το συνδικάτο των Ταξί…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις