Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Hackathon SmartCities: Οι ιδέες που θα κάνουν τις πόλεις έξυπνες και ανθρώπινες

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε το πρώτο hackathon για λύσεις που θα κάνουν τις πόλεις πιο έξυπνες και φιλικές προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους, στις εγκαταστάσεις του Found.Ation.

Ο διαγωνισμός πρακτικών ιδεών διοργανώθηκε από την Microsoft, το Found.Ation και τον Δήμο της Αθήνας, ο οποίος προμήθευσε πολλά στοιχεία και δεδομένα στις ομάδες για να τα χρησιμοποιήσουν στις υλοποιήσεις τους.

16 ομάδες συμμετείχαν τελικά, ένας μεγάλος αριθμός με εξαιρετικές ιδέες οι περισσότερες, οι οποίες περιλάμβαναν και ηλεκτρονικές συσκευές – πρωτότυπα. Οι παρακάτω ιδέες θα υποστηριχθούν από υπηρεσίες της Microsoft αλλά και από τον Δήμο της Αθήνας με στόχο την υλοποίησή τους.

Τη πρώτη θέση πήρε η ομάδα accessPAL η οποία έχει αναπτύξει την ιδέα της από το 2014 και έχει υλοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια εφαρμογή πληροφόρησης ατόμων με κινητικά προβλήματα και αναπηρία για τα μέρη στη πόλη όπου υπάρχουν ράμπες, ασανσέρ και άλλα βοηθήματα για τη πρόσβαση των αμαξιδίων για παράδειγμα. Ο χρήστης μέσα από την εφαρμογή μπορεί να προγραμματίσει τη διαδρομή του με το αυτοκίνητο, με το αμαξίδιο, ακόμα και με το ποδήλατο ή το βρεφικό καροτσάκι με τα δεδομένα στο χάρτη να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο από τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και τους ίδιους του χρήστες. Με αυτό το τρόπο υπάρχει άμεση ενημέρωση για έργα που τυχόν γίνονται στα πεζοδρόμια ή αν έχουν καταληφθεί θέσεις παρκαρίσματος αποκλειστικά για ανάπηρους.

Τη δεύτερη θέση πήρε η ομάδα Helvia η οποία ανέπτυξε ένα chatbot επικοινωνίας των δημοτικών αρχών της πόλης με τους δημότες και επισκέπτες με στόχο να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία για το πόσο καθαρή είναι η πόλη, πόσο ασφαλής αλλά και για τις συγκοινωνίες και την προσβασιμότητα σε διάφορες περιοχές. Φυσικά η Αθηνά, έτσι είναι το όνομά του chatbot, μπορεί να δώσει τουριστικές και άλλες πληροφορίες κατόπιν ζήτησης.

Την τρίτη θέση πήρε η ομάδα The foobars η οποία έφτιαξε μια πλατφόρμα Smart Cities As a Service όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η οποία προσφέρει έξυπνη διαχείριση όλων των πόρων του δήμου, συνεργεία καθαρισμού, πρασίνου, θέσεις παρκαρίσματος κ.α. κάτω από μια κοινή πλατφόρμα στην οποία έχουν πρόσβαση τόσο ο δήμος, με στόχο την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση του προσωπικού και της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και οι πολίτες.

Έπαινο πήρε η ομάδα Evolved City, η οποία σημειωτέον αποτελείτο από παιδιά Λυκείου, η οποία έφτιαξε μια συσκευή ειδοποίησης των ατόμων με προβλήματα όρασης και τυφλούς, η οποία αλληλεπιδρά με το σύστημα ηχητικής ειδοποίησης στα φανάρια ελέγχου κυκλοφορίας σε ατομικό επίπεδο μειώνοντας με αυτό το τρόπο και την ηχορύπανση στη πόλη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις