StartUpper

Digital News Initiative: Ξεκίνησε ο τρίτος γύρος αιτήσεων χρηματοδοτήσεων

Το 2016 το Ταμείο Καινοτομίας της Google “Digital News Initiative” (DNI), η πρωτοβουλία των 150 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την στήριξη της καινοτομίας στην ευρωπαϊκό δημοσιογραφικό κλάδο, προσέφερε 51 εκατομμύρια ευρώ σε 251 έργα ψηφιακής δημοσιογραφίας σε 27 χώρες. Σήμερα, η Google ανοίγει τον τρίτο γύρο αιτήσεων, οι οποίες θα γίνονται αποδεκτές μέχρι τις 20 Απριλίου.

Η πρόσκληση αφορά έργα που φέρνουν φρέσκο τρόπο σκέψης στην πρακτική της ψηφιακής δημοσιογραφίας, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων, ή ακόμα και την αλλαγή του τρόπου που χρησιμοποιούνται και καταναλώνονται τα νέα στο ψηφιακό περιβάλλον. Η εστίαση από την Google σε αυτόν το τρίτο γύρο του DNI βρίσκεται στην ανάδειξη και δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων και την εύρεση νέων πιθανών εσόδων για τον κλάδο.

Το Digital News Initiative, που ξεκίνησε σαν συνεργασία ανάμεσα στην Google και μερικών Ευρωπαϊκών Δημοσιογραφικών Οργανώσεων, έχει αναπτυχθεί σε ένα οικοσύστημα πάνω από 180 συμμετεχόντων, οι οποίοι εργάζονται από κοινού για να στηρίξουν την υψηλής ποιότητας δημοσιογραφία μέσα από την τεχνολογία και την καινοτομία. Μέρος αυτής της συνεργασίας είναι το έργο ανοιχτού κώδικα “Accelerated Mobile Pages” που αφορά σελίδες κινητών και ο εξειδικευμένος YouTube Player για Εκδότες, που χρησιμοποιείται από τους μεγαλύτερους ενημερωτικούς ιστοτόπους στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία DNI  είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε δραστηριοποιείται στον κλάδο ψηφιακής Δημοσιογραφίας της Ευρώπης, είτε είναι μικρή ή μεγάλη, νεοφυής ή υφιστάμενη επιχείρηση.

Digital News Initiative: Δεύτερος γύρος χρηματοδότησης 24 εκατ. ευρώ για 124 ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά έργα

Χρονοδιάγραμμα

– 07.03.2017: Ανοίγει ο μηχανισμός υποβολής αιτήσεων
– 20.04.2017: Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων
– 27.06.2017: Το τρίτο συμβούλιο συνεδριάζει
– 05.07.2017: Ανακοινώνονται τα χρηματοδοτούμενα έργα

Έργα

Αναζητούνται έργα που επιδεικνύουν νέο τρόπο σκέψης στην εφαρμογή της ψηφιακής δημοσιογραφίας, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη νέων οικονομικών μοντέλων, ή ακόμα και την αλλαγή του τρόπου που χρησιμοποιούνται και καταναλώνονται τα νέα στο ψηφιακό περιβάλλον. Τα έργα μπορεί να είναι σε πειραματικό στάδιο, αλλά θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρους στόχους και σημαντική ψηφιακή παρουσία. Δεν υπάρχει καμία απαίτηση να χρησιμοποιηθούν προϊόντα της Google. Τα πετυχημένα έργα θα πρέπει να επιδεικνύουν καινοτομία και να έχουν θετική επίδραση στην παραγωγή πρωτογενούς ψηφιακής δημοσιογραφίας και στην μελλοντική βιωσιμότητα των ειδησεογραφικών επιχειρήσεων.

Προϋποθέσεις υποψηφιότητας

Το Ταμείο είναι διαθέσιμο για εδραιωμένους εκδότες, εκδότες που δραστηριοποιούνται μόνο στο διαδίκτυο, δημοσιογραφικές νεοφυείς επιχειρήσεις (Startup), συμπράξεις εταιρειών και ατόμων σε χώρες της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών.

Χρηματοδότηση

Υπάρχουν διαθέσιμες τρεις κατηγορίες χρηματοδότησης:
Πρωτότυπα έργα: Διαθέσιμη σε οργανισμούς και άτομα που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας και απαιτούν επιδότηση έως 50 χιλ. ευρώ. Αυτά τα έργα πρέπει να βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, με ιδέες που δεν έχουν σχεδιαστεί και υποθέσεις που δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί. Αυτού του είδους τα έργα θα προωθηθούν γρήγορα και θα χρηματοδοτηθούν στο 100% του συνολικού κόστους τους.
Μεσαία έργα: Διαθέσιμη σε οργανισμούς που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας και απαιτούν επιδότηση έως 300.000 ευρώ. Θα γίνουν αποδεκτές αιτήσεις χρηματοδότησης έως το 70% του συνολικού κόστους του έργου.
– Μεγάλα έργα: Διαθέσιμη σε οργανισμούς που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας και απαιτούν επιδότηση μεγαλύτερη των 300 χιλ. ευρώ. Θα γίνουν αποδεκτές αιτήσεις χρηματοδότησης έως το 70% του συνολικού κόστους του έργου. Η χρηματοδότηση έχει όριο το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Υπάρχουν εξαιρέσεις στο όριο του 1 εκατ. ευρώ για μεγάλα έργα, τα οποία αποτελούν συνεργασία μερών (π.χ. διεθνή, τομεακά, συνεργασία πολλών οργανισμών) ή έργα που ωφελούν σημαντικά το γενικότερο οικοσύστημα της δημοσιογραφίας.

Τρόπος υποβολής αίτησης

Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας DNI, η οποία περιλαμβάνει τα κριτήρια καταλληλότητας, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα έντυπα αίτησης. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στα Αγγλικά και η προθεσμία υποβολής είναι η 20η Απριλίου 2017.

Διοίκηση

Μέσω εκτενούς διαβούλευσης είναι πλέον βέβαιο ότι το Ταμείο διαθέτει περιεκτικές και διαφανείς διαδικασίες επιλογής και υποβολής αιτήσεων. Η εμπιστευτικότητα είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι αιτούντες δεν πρέπει να μοιράζονται ευαίσθητες επιχειρηματικές ή εξαιρετικά εμπιστευτικές πληροφορίες. Περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχουν στον ιστότοπο του DNI.

Η αρχική επιλογή των έργων θα γίνει από μια ομάδα ανθρώπων που θα απαρτίζεται από έμπειρες προσωπικότητες του τομέα, καθώς και στελέχη της Google, οι οποίοι θα εξετάσουν όλες τις αιτήσεις σε σχέση με την καταλληλότητα, την καινοτομία και τον αντίκτυπο. Θα κάνουν προτάσεις χρηματοδότησης στο Συμβούλιο του Ταμείου για πρότυπα και μεσαία έργα, το οποίο θα έχει την επίβλεψη της διαδικασίας επιλογής. Το συμβούλιο θα ψηφίσει για τα μεγάλα έργα.

Μέλη Συμβουλίου:
1. Joao Palmeiro: Πρόεδρος του Πορτογαλικοής Ένωσης Εκδοτών και Πρόεδρος του Συμβουλίου DNI Innovation Fund
2. Alexander Asseily: Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της State, Ιδρυτής της Jawbone.
3. Arianna Ciccone: Συν-ιδρύτρια και Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Δημοσιογραφίας της Perugia.
4. Bartosz Hojka: Διευθύνων Σύμβουλος της Agora SA.
6. Veit Dengler: Διευθύνουσα Σύμβουλος, Neue Zürcher Zeitung.
7. Rosalia LloretΔιευθύντρια Διοργανικών Σχέσεων, Online Publishers’ Association Europe.
8. Bruno Patino: Πρύτανης της Σχολής Δημοσιογραφίας Sciences-Po.
9. Bart Brouwers: Καθηγητής Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Groningen.
10. Madhav Chinnappa: Διευθυντής Στρατηγικών Σχέσεων, ειδήσεων και εκδοτών, Google.
11. Torsten Schuppe: Διευθυντής Μάρκετινγκ EMEA, Google.
12. Ronan HarrisΑντιπρόεδρος, Google.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις