Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προωθήσει ενιαίες υπηρεσίες FinTech στην Ευρώπη

Μερικές μέρες πριν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, υπεύθυνος για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, τις σχετικές υπηρεσίες και την ενιαία αγορά κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε το νέο πλάνο δράσεων για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.

Ο βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών νέας γενιάς – FinTech σε όλη την Ευρώπη όπου οι καταναλωτές να επιλέγουν την κάθε υπηρεσία με βάση τις ανάγκες τους και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όχι εντός χώρας, αλλά σε όλη την Ε.Ε.

Αυτό θα γίνει με ένα είδος διαβατηρίου FinTech για όλες τις εταιρείες του χώρου αλλά και με την μείωση των κανονιστικών προϋποθέσεων για την ταχεία ανάπτυξη των υπηρεσιών σε όλη την Ε.Ε.

Αυτό από τη μια πλευρά δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες FinTech να περάσουν σαφώς πιο γρήγορα σε νέες αγορές, θα αυξήσει τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών αλλά από την άλλη πλευρά μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια απειλή για τις πιο μικρές ή τοπικές εταιρείες οι οποίες είτε θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους νέους παίκτες που θα εμφανιστούν είτε θα αναγκαστούν σε συνεργασίες για να επεκταθούν στην Ευρώπη.

Ο κ. Dombrovskis εστίασε σε τρεις κατευθύνσεις οι οποίες θα είναι η βάση της μελλοντικής νομοθεσίας και τα βήματα που θα γίνουν μέχρι το 2019:
– Αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την υποστήριξη των καταναλωτών κατά την αγορά υπηρεσιών στο σπίτι ή από άλλα κράτη μέλη. Η Επιτροπή θέλει να καταστεί ευκολότερο για τους οδηγούς για παράδειγμα να μεταφέρουν το bonus-malus σε κάποια άλλη χώρα ασφαλιζόμενοι εκεί. Επίσης η Επιτροπή επιθυμεί να μειώσει τα τέλη για τις διασυνοριακές συναλλαγές οι οποίες αφορούν κυρίως νομίσματα εκτός ευρώ αλλά και σε ευρώ και θα λάβει μέτρα ειδικά για την πιο διαφανή τιμολόγηση των ασφαλειών ενοικίασης αυτοκινήτων.

– Μείωση των νομικών και ρυθμιστικών εμποδίων που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις όταν επιδιώκουν να επεκταθούν στο εξωτερικό. Αυτό θα περιλαμβάνει την δημιουργία κριτηρίων αξιολόγησης για ενιαίο προφίλ πιστοληπτικής ικανότητας στην Ε.Ε. και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των πιστωτικών μητρώων των τραπεζών ή άλλων οργανισμών.

– Υποστήριξη της ανάπτυξης ενός καινοτόμου ψηφιακού κόσμου που μπορεί να ξεπεράσει ορισμένα από τα υφιστάμενα εμπόδια στην ενιαία αγορά. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να διερευνηθεί πώς μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες ταυτοποίησης και εμπιστοσύνης (βλ. Blockchain) για τον έλεγχο της ταυτότητας των πελατών σε όλη την Ευρώπη.

– Θα παρακολουθεί επίσης τις πρακτικές των ψηφιακών παρόχων για να αποφασίσει αν οι κανόνες για την πώληση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από απόσταση – όπως online ή μέσω τηλεφώνου – θα πρέπει να αναθεωρηθούν. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις