Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Apple μειώνει την παραγωγή του iPhone SE λόγω Ουκρανίας και πληθωρισμού

Η κρίση σε πολλαπλά επίπεδα και φυσικά η έλλειψη τσιπ επέφερε πτώση στις παραγγελίες AirPods και μείωση στην παραγωγή του iPhone 13 μεταξύ άλλων.

Η τελευταία έκθεση κερδών της Apple βρήκε τον γίγαντα του hardware να ξεπερνά τις προσδοκίες εν μέσω έλλειψης τσιπ. Συνολικά, η εταιρεία σημείωσε αύξηση 9% στις πωλήσεις iPhone, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης αγοράς συρρικνώθηκε. Όταν πρόκειται για την αλυσίδα εφοδιασμού, υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν για τη μόχλευση που συνεπάγεται το γεγονός ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον tech χώρο.

Ωστόσο, ούτε ένας κολοσσός όπως η Apple δεν μπορεί να μείνει απρόσβλητος από τον αντίκτυπο των παγκόσμιων γεγονότων και συνθηκών στην παραγωγή τσιπ με αποτέλεσμα το πιο πρόσφατο μοντέλο iPhone SE να εκτίθεται απέναντι σε όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Nikkei Asia, η Apple μειώνει την παραγωγή του νέου low budget κινητού της κατά 20%, με τους παρατηρητές να περίμεναν ήδη κάποια μείωση, με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό, και την πτώση να ανέρχεται κάπου μεταξύ 2-3 εκατ. συσκευών για το τρίμηνο.

Στις αρχές του μήνα, μάλιστα, η Apple ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις στη Ρωσία, μετά την επίθεση της στη γειτονική Ουκρανία, στο ίδιο μήκος κύματος μαζί με άλλες σημαντικές εταιρείες consumer hardware που έλαβαν παρόμοια μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κύριας ανταγωνίστριας της Apple, της Samsung, όταν και οι δύο μάρκες κατατάσσονται συστηματικά στην πρώτη πεντάδα του μεριδίου αγοράς smartphone στη χώρα.

Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ συνεχίζει να αποτελεί παράγοντα βέβαια, μαζί με τα ευρύτερα θέματα πληθωρισμού, τα οποία έχουν επηρεάσει τις αποφάσεις της αγοράς. Αυτού του είδους οι οικονομικές ανησυχίες παίζουν πάντα ρόλο στους αριθμούς πωλήσεων για προϊόντα όπως τα smartphones, τα οποία μερικές φορές κατηγοριοποιούνται ως όχι τόσο απαραίτητες αγορές ή μάλλον πολυτέλεια. Τουλάχιστον, έχουν ως αποτέλεσμα οι χρήστες να χρησιμοποιούν παλαιότερες συσκευές λίγο περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσαν να κάνουν σε διαφορετική περίπτωση, συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία και την βιώσιμη συντήρηση των συσκευών με τον τρόπο τους.

Μαζί με την επιρροή που έχουν τα παραπάνω στο SE, επιπλέον οι παραγγελίες για τα AirPods έχουν κλιμακωθεί δραματικά κατά περίπου 10 εκατ. για ολόκληρο το 2022, αλλά και η μείωση της παραγωγής του iPhone 13, εντωμεταξύ, δείχνουν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των εποχιακών διακυμάνσεων της ζήτησης.

Διαβάστε επίσης:

Πόσα χάνει η Apple από τις πωλήσεις που σταματά να κάνει στη Ρωσία

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις