Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το 50% των προτάσεων για το EquiFund πέρασε στην επόμενη φάση!

Στο πλαίσιο της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης του ΣΕΚΕΕ «Κεφάλαια για την Καινοτομία» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ο Θανάσης Μισδανίτης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EquiFund και ειδικός σύμβουλος της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης, μας αποκάλυψε αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Αρχικά, τόσο ο ίδιος, όσο και στελέχη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) όπως αναφέρθηκε, εξέφρασαν την απορία τους σχετικά με τις διαρροές των τελευταίων ημερών σχετικά με τις προτάσεις που πέρασαν στην επόμενη φάση, με τον κ. Μισδανίτη να υπογραμμίζει ότι “ο ίδιος δεν γνωρίζει ποιες προτάσεις έχουν περάσει στην επόμενη φάση μια και έτσι έχει συμφωνηθεί με το EIF έτσι ώστε να εξασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το αδιάβλητο της κρίσιμης αυτής διαδικασίας. Η όλη διαδικασία αξιολόγησης γίνεται από το EIF βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας και κριτηρίων, χωρίς καμία εμπλοκή της Ελλάδας”.

Αυτό που ανέφερε όμως είναι “ότι έχουν περάσει περίπου οι μισές προτάσεις στην επόμενη φάση και ήδη έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι αιτούντες μέσω email για την απόρριψη ή όχι των αρχικών αιτήσεών τους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 20 προτάσεις είναι ακόμα στο τραπέζι”.

Η ομάδα αξιολόγησης σε αυτή τη φάση δεν έδωσε μεγάλη έμφαση στα διαθέσιμα κεφάλαια για τη μόχλευση αλλά σε όλες τις άλλες πλευρές ενός VC και το υπόβαθρο των Partners, οι οποίοι σημειωτέον θα πρέπει να βάλουν το 2% της συνολικής ιδιωτικής επένδυσης.

Μια και αναφερθήκαμε στην μόχλευση ο κ. Μισδανίτης σημείωσε ότι τα αρχικά δηλωθέντα ιδιωτικά κεφάλαια είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο και είναι πολύ πιθανό τα τελικά κεφάλαια απ΄όλες τις πηγές να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Εκτός από την ιδιωτική συμμετοχή γίνονται επαφές να συγκεντρωθούν ποσά και από άλλους ευρωπαϊκούς θεσμικούς επενδυτές.

Τα 260 εκατ. ευρώ των δημόσιων πόρων είναι ένα από τα υψηλότερα ποσά που θα διατεθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, με το συνολικό ποσό του Equifund να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες και υποχρεώσεις για τους υπευθύνους, αλλά και για όλο το οικοσύστημα στην Ελλάδα.

Αν το Equifund πλησιάσει τα 800 εκατ. ευρώ μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό για τα Ελληνικά αλλά και για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και θα πρέπει να καταφέρουμε να δείξουμε ομάδες και προτάσεις που θα φέρουν τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Οι ανακοινώσεις της τελικής λίστας των επενδυτικών κεφαλαίων που θα επιλεγούν θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι όπου και θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αλλά και η τελική φάση της αξιολόγησης με το «due diligence», με τα VCs να είναι έτοιμα για λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος, αναφορικά με τα «παράθυρα» του EquiFund για επενδύσεις αρχικού σταδίου, για Scaleups και τις επενδύσεις καινοτομίας αναφέρθηκε ότι υπάρχει μια ίση κατανομή προτάσεων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις