Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μάχη Google – Apple για την κονσόλα των αυτοκινήτων και όχι μόνο

Λίγο πριν την έναρξη της ετήσιας εκδήλωσης για developers I/O η Google ανακοίνωσε την συνεργασία της με τη Volvo σχετικά με μια νέα πλατφόρμα ειδικά σχεδιασμένη για τα αυτοκίνητα η οποία θα βασίζεται φυσικά στο Android.

Τα συστήματα πληροφόρησης και διασκέδασης εντός της καμπίνας των αυτοκινήτων είναι μια μεγάλη και «πονεμένη» ιστορία μια και σύμφωνα με έρευνες ένα μικρό ποσοστό οδηγών και επιβατών τα χρησιμοποιούν κυρίως για λόγους δυσχρηστίας και ασυμβατοτήτων. Παρότι θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες βελτίωσης από τους κατασκευαστές σε γενικές γραμμές πρόκειται για κλειστά συστήματα, μη συμβατά μεταξύ τους και όχι πάντα εύχρηστα και λειτουργικά.

Οι βασικοί λόγοι για αυτό είναι ότι οι κατασκευαστές θέλουν να διαφοροποιούνται από τον ανταγωνισμό ενώ πλέον το σύστημα πληροφόρησης και διασκέδασης γίνεται το κέντρο μια πληθώρας υπηρεσιών και λειτουργιών οι οποίες σχετίζονται και με την αυτόνομη οδήγηση και στην ουσία δίνει πρόσβαση σε όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου μέσω του τοπικού δικτύου. Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι κατασκευαστές δεν θέλουν την Apple και την Google μέσα στα πόδια τους, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα αντέξουν για πολύ ακόμα μια και με τον ένα ή άλλο τρόπο θα αναγκαστούν να συνεργαστούν για τις νέες τεχνολογίες αυτοκίνησης (υποβοηθούμενη οδήγηση, αυτόνομη οδήγηση, επικοινωνία με τα δίκτυα της πόλης κ.α.).

Η Google έχει κάνει διάφορες προσπάθειες να μπει στο χώρο κυρίως με το Android Auto, ένα σύστημα που «μιλάει» με τα Smartphones και μεταφέρει μέρος της λειτουργικότητας στη κονσόλα του αυτοκινήτου. Περίπου 300 μοντέλα όλων των κατασκευαστών το χρησιμοποιούν σήμερα.

Το νέο σύστημα της Google είναι στην ουσία η υπολογιστική καρδιά του αυτοκινήτου και φυσικά μπορεί να διαφοροποιηθεί στο περιβάλλον εργασίας για να καλύψει όλες τις ανάγκες των κατασκευαστών ενώ ο ψηφιακός βοηθός-AI της Google θα εκτελεί τις φωνητικές εντολές του οδηγού για λειτουργίες στο αυτοκίνητο αλλά και στο σπίτι εφόσον υπάρχει κάποιο δίκτυο Smart Home συμβατό με το Google Home για παράδειγμα. Φυσικά θα προσφέρει άμεση πρόσβαση σε εφαρμογές Android και όχι μόνο.

Η Apple προσφέρει το CarPlay, ένα αντίστοιχο σύστημα με το Android Auto, αλλά ξέρουμε ότι εδώ και καιρό μια μεγάλη ομάδα μηχανικών αναπτύσσει μια πλατφόρμα για το αυτοκίνητο, η οποία θα βασίζεται φυσικά στο iOS, και θα έχει παρόμοιες δυνατότητες με το σύστημα που θα δούμε σε μοντέλα της Volvo αρχικά.

Η Apple δεν ετοιμάζει, πυρετωδώς μάλιστα, αυτόνομο όχημα αλλά τη πλατφόρμα πάνω στην οποία θα βασίζονται τα αυτόνομα οχήματα, όπως κάνει η Uber, η Waymo, η Tesla και άλλοι.

Άλλοι μεγάλοι παίκτες στο συγκεκριμένο χώρο είναι η QNX της BlackBerry με πάνω από 50 εκατ. εγκαταστάσεις και πλέον και η Samsung μέσω της εξαγοράς της Harman.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις