Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Startupbootcamp HighTechXL: “Ανεβασμένο το επίπεδο των ελληνικών startups υψηλής τεχνολογίας”

Η περυσινή – λίγο έως πολύ απρόσμενη ακόμη και για τους ίδιους τους διοργανωτές – δυναμική της ημέρας παρουσιάσεων από ελληνικές startups στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας, “έφερε” και φέτος στην Αθήνα το Startupbootcamp HighTechXL, το πρώτο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης που έχει δημιουργηθεί για αυτό το είδος των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, με έδρα στο Άιντχοφεν της Ολλανδίας.

Υπενθυμίζεται πως από την περυσινή ημέρα, τρεις ομάδες είχαν προσκληθεί στην “ημιτελική” εικοσάδα, από την οποία δύο είχαν επιλεγεί για το τελικό στάδιο του προγράμματος στην ολλανδική πόλη, με την AquAsZero να “αποφοιτά” και να βρίσκεται, μάλιστα, σε πολύ καλό “δρόμο” για την ανάπτυξη του προϊόντος της.

startupbootcamp hightechxl athens pitch day 2014 702336 3

Τους Χούους Φρέρικς και Νίκο Καλλιαγκόπουλο (συνιδρυτή-γενικό διευθυντή και διευθυντή επενδύσεων του Startupbootcamp HighTechXL αντιστοίχως) φέτος συνόδευσε και ο Πάτρικ Γκάμπριελς (εταίρος στην EY και επίσης συνιδρυτής του ολλανδικού “επιταχυντή”), οι οποίοι μαζί με έξι ακόμη ειδικούς προσκεκλημένους (Παναγιώτη Μπάρα, διευθύνοντα σύμβουλο στην Philips Ελλάδος, Γιαν Φερστέιχ, πρέσβη της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Ηλία Βυζά, εταίρο στην EY, Σπύρο Τραχάνη, εταίρο στο επενδυτικό ταμείο Odyssey, Βασίλη Νικολόπουλο, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Intelen, και Πάνο Λιούλια, επενδυτή) παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις 12 συνολικά ελληνικών startups υψηλής τεχνολογίας, με τις οποίες στη συνέχεια είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις για να τους δώσουν εξατομικευμένο feedback, στους χώρους του Orange Grove στο κέντρο της Αθήνας.

startupbootcamp hightechxl athens pitch day 2014 702336 2

Όπως ανέφεραν στο Startupper.gr μετά το τέλος της εκδήλωσης οι διοργανωτές, φέτος το επίπεδο των συμμετεχουσών εταιρειών ήταν ακόμη υψηλότερο από την περυσινή εκδήλωση τόσο σε ό,τι αφορά στις τεχνολογίες που αναπτύσσουν όσο και στην επιχειρηματική τους ωριμότητα. Τονίστηκε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι το επίπεδο των ελληνικών εταιρειών κατάφερε να ξεπεράσει εταιρείες από αντίστοιχες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις του εξωτερικού.

Όπως αναφέρει και σε δήλωση που παραχώρησε “στην κάμερα του” Startupper.gr ο Χούους Φρέρικς, οι μέντορες έμειναν ικανοποιημένοι με το καινοτομικό επίπεδο των συμμετεχουσών εταιρειών – ιδίως αυτών στους τομείς των “έξυπνων” υλικών, ενώ το πλέον πιθανό είναι να προσκαλεσθούν και φέτος ελληνικές εταιρείες στο διήμερο τελικής επιλογής στο Άιντχοφεν. Ερωτώμενος, μάλιστα, εάν το Startupbootcamp HighTechXL θα επιστρέψει και του χρόνου στην Αθήνα, ο Φρέρικς – έχοντας τηρήσει την αντίστοιχη περυσινή του υπόσχεση – ανέφερε πως το πρόγραμμα θα είναι και το 2015 εδώ, προκειμένου να διατηρήσει και να ενισχύσει τη σχέση του με το ελληνικό οικοσύστημα. Σε ό,τι αφορά στην AquAsZero, ο Φρέρικς ενημέρωσε το ελληνικό κοινό ότι η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση σημαντικής επενδυτικής συμφωνίας προκειμένου να κατασκευάσει νέα μονάδα παραγωγής για το υλικό φιλτραρίσματος του νερού από το δηλητηριώδες αρσένιο, προκειμένου να ικανοποιήσει τη ζήτηση που έχει ήδη συγκεντρώσει.

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση του Χούους Φρέρικς στο Startupper.gr στο παρακάτω βίντεο

Οι startups που συμμετείχαν στη φετινή pitch day του Startupbootcamp HighTechXL στην Αθήνα ήταν οι:
Aerable: Πρόκειται για μία ιδέα που δουλεύτηκε αρχικά στο πρόσφατο Athens Startup Weekend Sustainability. Αφορά σε έναν διαδικτυωμένα αισθητήρα χαμηλού κόστους ο οποίος μετρά την ποιότητα του αέρα στην ατμόσφαιρα. Οι χρήσεις του μπορεί να είναι πολλές και να μετρά τη ρύπανση του αέρα σε χώρους όπως το σπίτι, το εστιατόριο, χώροι εργασίας με επιβεβαρυμένο περιβάλλον κοκ.
Adamant Composites: Πρόκειται για μία μικρομεσαία επιχείρηση από την Πάτρα που ιδρύθηκε το 2012 και που προσφέρει υπηρεσίες ανάπτυξης προϊόντων στο χώρο των πολυμερικών νανοσύνθετων υλικών για τη βιομηχανία της αεροναυπηγικής.
Amen Technologies: Μία “spin-off” εταιρεία του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” η οποία είχε συμμετάσχει και στην ελληνική αποστολή στο SXSW Interactive στο Ώστιν του Τέξας. Αναπτύσσει πρωτότυπα θερμοηλεκτρικά υλικά που εκμεταλλευόμενα την ενέργεια μικροκυμάτων μετατρέπουν την εκλυόμενη θερμότητα σε ηλεκτρική ενέργεια.
Engaia: Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στις αρχές του 2007 και δραστηριοποιείται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Έγινε γνωστή στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, ενώ στην εκδήλωση παρουσίασε μία νέα λύση για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από βιομάζα.
GeoEnergy Solutions: Εκπροσωπήθηκε από την εταιρεία AthensFashionClub Technologies, η οποία κατά την περυσινή επιλογή είχε φθάσει στην τελική εικοσάδα. Αναπτύσσει ένα μηχάνημα το οποίο μειώνει στο στρίψιμο των ραφών στις μπλούζες, φέρνοντας τη δομή του πλεγμένου υφάσματος στην αρχική του θέση. Υπολογίζεται ότι αυτού του είδους τα ελαττώματα κοστίζουν δισεκατομμύρια ανά έτος στη βιομηχανία ένδυσης από επιστροφές προϊόντων.
FEAC: Πρόκειται για μία νέα μηχανολογική εταιρεία που εξειδικεύεται στις συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη του μηχανολογικού σχεδιασμού προϊόντων με τη χρήση εργαλείων CAD και CAE. Αξιοσημείωτη είναι η συνεργασία της εταιρείας με το CERN.
Future Intelligence: Δραστηριοποιείται  στους τομείς των δικτύων, της  πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, με εξειδίκευση στις ασύρματες επικοινωνίες, στην ψηφιακή μετάδοση δεδομένων και στις προηγμένες πολυμεσικές υπηρεσίες. Στην εκδήλωση η εταιρεία παρουσιάσε τα υλισμικά και λογισμικά που αναπτύσσει για τη διαχείριση “έξυπνων” συσκευών στην εποχή του Διαδικτύου των Πραγμάτων.
Nanothinx: Η εταιρεία από την Πάτρα δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη νανοσωλήνων άνθρακα. Κατέχει ιδιόκτητη πατενταρισμένη μέθοδο και καταλύτες για την παραγωγή υψηλής καθαρότητας (έως και 98,5% σε συγκεκριμένους τύπους) νανοσωλήνων.
MCK Spark: Μέλος του Ομίλου MCK Kopelouzos Group, δραστηριοποιείται στους τομείς της Ασφάλειας, της Τηλεματικής, της Διαχείρισης Επικοινωνιών και Πληροφοριών. Έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της προϊόντα με εφαρμοσμένη χρήση σε διάφορα έργα που έχουν εκτελεστεί την τελευταία πενταετία, ενώ παρουσίασε μία ιδέα που αφορά στη συνολική αυτοματοποιημένη διαχείριση των καταναλώσεων μιας εγκατάστασης, μέσω της υφιστάμενης καλωδίωσης.
ProtATonce: Έχει δημιουργηθεί από επιστήμονες του MIT και του Harvard και αναπτύσσει περισσότερο ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα μέσω ιδιόκτητης πλατφόρμας φαρμακολογίας της μεθόδου multiplex. Στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει διανοητική ιδιοκτησία στην ανακάλυψη φαρμάκων.
Respi: Πρόκειται για μία startup η οποία είχε διακριθεί στο διαγωνισμό Sfee Innovation Project και στη συνέχεια έγινε δεκτό από τον incubator στο χώρο της ψηφιακής υγείας DreamIt Health για “εκκόλαψη” στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Αναπτύσσει ένα προσωποποιημένο και “έξυπνο” σπιρόμετρο για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά και εκτός νοσοκομείου, στέλνοντας δεδομένα για την κατάσταση του ασθενούς στον θεραπευτή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις