Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ελλάδα υπογράφει τη διακήρυξη της Ε.Ε. για τα Υπολογιστικά συστήματα Υψηλών Επιδόσεων

Η Ελλάδα γίνεται η δωδέκατη χώρα που υπογράφει την ευρωπαϊκή διακήρυξη για τα Υπολογιστικά συστήματα Υψηλών Επιδόσεων (High Performance Computing – HPC). Με την υπογραφή αυτή, η Ελλάδα συμφώνησε να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς υποδομών πληροφορικής και δεδομένων στο πλαίσιο της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η διακήρυξη υπογράφτηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου Mariya Gabriel η οποία δήλωσε:
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που η Ελλάδα αποτελεί πλέον μέρος αυτού του φιλόδοξου ευρωπαϊκού σχεδίου. Συνδυάζοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να οδηγήσουμε τόσο στην παραγωγή όσο και στη χρήση της τεχνολογίας HPC στην Ευρώπη και να ανοίξουμε το δρόμο για νέες καινοτόμες εφαρμογές προς όφελος των ανθρώπων, όπως ο σχεδιασμός και η προσομοίωση νέων ιατρικών θεραπειών“.

Ο
κ. Φωτάκης δηλωσε: “Οι υπολογιστές αποτελούν, σήμερα, βασικό εργαλείο για μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών κοινωνικού, επιστημονικού και τεχνολογικού ενδιαφέροντος. Όσο πιο απαιτητική είναι μια εργασία, τόσο υψηλότερη είναι η υπολογιστική απόδοση που απαιτεί. Η Ελλάδα εντάσσεται με ενθουσιασμό στην πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στις 11 χώρες που έχουν υπογράψει τη διακήρυξη HPC για την ανάπτυξη καινοτόμων ευρωπαϊκών επεξεργαστών υψηλών επιδόσεων και χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και συστημάτων υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας προς όφελος της κοινωνίας.
Η Ελλάδα είναι περήφανη που κατέχει ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και είναι πλήρως έτοιμη να συμβάλει στην πρωτοβουλία αυτή τόσο από την άποψη της τεχνολογικής ανάπτυξης όσο και της λειτουργίας των υποδομών HPC, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της επιστημονικής κοινότητας που χρειάζεται όλο και περισσότερο πρόσβαση στις εγκαταστάσεις HPC. Ανυπομονούμε για τα οφέλη που θα προκύψουν για την ανάπτυξη μιας οικονομίας βασισμένης στη γνώση, ικανής να αντιμετωπίσει τις παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις στη χώρα”.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Ψηφιακής Ημέρας τον Μάρτιο του 2017 και υπογράφηκε από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Ακολούθησε το Βέλγιο τον Ιούνιο, η Σλοβενία τον Ιούλιο, η Βουλγαρία και Ελβετία τον Οκτώβριο. 

Η συμφωνία EuroHPC, όπως αναφέρεται, στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης υποδομής υπολογιστικών συστημάτων υψηλών επιδόσεων παγκόσμιας κλάσης, διαθέσιμης σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα επεκτείνει τις επιστημονικές δυνατότητες της Ευρώπης και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα υποστηρίζοντας ευρύ φάσμα χρηστών: επιστημονικές κοινότητες, μεγάλες βιομηχανίες αλλά και ΜΜΕ, καθώς και τον δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης των κεντρικών υπολογιστών, μια και θα γίνεται απομακρυσμένη χρήση των υποδομών.  

Οι υπέρ-υπολογιστές αυτοί έχουν αυξανόμενες και κρίσιμες επιπτώσεις σε πολλές βιομηχανίες αλλά και τις επιχειρήσεις, μειώνοντας σημαντικά τον σχεδιασμό προϊόντων και τους κύκλους παραγωγής, ελαχιστοποιώντας το κόστος, αυξάνοντας την αποδοτικότητα των πόρων, καθώς και τη συντόμευση και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Τα Υπολογιστικά Συστήματα Υψηλών Επιδόσεων είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση σημαντικών επιστημονικών και κοινωνικών προκλήσεων όπως η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία ασθενειών (π.χ. κατανόηση της γέννησης και εξέλιξης του καρκίνου), νέες θεραπείες (βασισμένες σε εξατομικευμένες θεραπείες, ακολουθία γονιδιώματος κλπ.), αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, η κλιματική εξέλιξη, η παρατήρηση του διαστήματος, η πρόληψη και η διαχείριση φυσικών καταστροφών μεγάλης κλίμακας, ο σχεδιασμός πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η επιτάχυνση του σχεδιασμού νέων πολυμερών, τα αυτόνομα οχήματα κλπ.

Στόχος της Ε.Ε. είναι η Ευρώπη να μπει μέσα στη τριάδα των χωρών με τα καλύτερα και ισχυρότερα υπολογιστικά συστήματα υψηλών επιδόσεων μέχρι το 2022.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις