Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Equifund είναι ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα Startups στην Ελλάδα

Σε ομιλία του χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και σοβαρές επενδύσεις. Την ίδια άποψη είχαν και οι εκπρόσωποι τριών ταμείων του Equifund στην παρουσίαση των νικητών του Heineken Growth Makers την περασμένη Τρίτη στο Orange Grove.

Κακά τα ψέμματα, παρά τα μεγάλα βήματα εξέλιξης του ελληνικού οικοσυστήματος Startups τα τελευταία χρόνια, στην ουσία είμαστε ακόμα μακριά από το να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα με μια πραγματική επενδυτική αγορά στα πρότυπα της Σουηδίας ή του Ισραήλ για παράδειγμα.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ανακοίνωσης των βραβείων συμμετείχε ο Απόστολος Αποστολάκης από την Venture Friends, ο Παναγιώτης Σολωμός του Elikonos GP, o Σωτήρης Παπαντωνόπουλος από το UniFund και ο Σπύρος Αρσένης από το NBG Business Seeds. Τα τρία πρώτα funds εντάχθηκαν στη χρηματοδότηση του Equidund ενώ και η Εθνική Τράπεζα θα συμμετάσχει στο UniFund.

Ο Παναγιώτης Σολωμός ανέφερε ότι το νέο fund θα έχει κεφάλαιο 60-65 εκατ. ευρώ και θα στοχεύει εταιρείες σε φάση ανάπτυξης με έμφαση τους τομείς του agribusiness και του τουρισμού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σολωμός, η Ολλανδία αυτή τη στιγμή είναι “νούμερο 2” παραγωγός τροφίμων στο κόσμο, μια χώρα μικρότερη από την Ελλάδα και με σαφώς κατώτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά, και εκεί βλέπει πολλές ευκαιρίες για τις Startups, σε συνδυασμό με το δυνατό “brand” της Ελλάδας στο χώρο της διατροφής.

O κ. Σολωμός σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα Jeremie διέθεσε 200 εκατ. ευρώ σε Startups, και όχι μόνο, και επειδή κρίθηκε πετυχημένο προχώρησε η δημιουργία του Equifund από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Τα νέα κεφάλαια θα δώσουν την ευκαιρία να δομηθεί και να λειτουργήσει καλύτερα η επενδυτική αγορά με ύπαρξη και δεύτερου χρηματοδοτικού γύρου στις Startups που τον χρειάζονται κάτι που στην ουσία δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα.

Ο Παναγιώτης Σολωμός επίσης, θεωρεί ότι οι συνεργασίες μεταξύ των funds είναι απαραίτητες μια και οι επιτυχίες στις Startups που θα προκύψουν θα τραβήξουν νέα χρήματα στην Ελλάδα από το εξωτερικό, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη για το οικοσύστημα.
Τέλος, δεν θεωρεί ότι χρήματα του Equifund είναι πολλά αν στις υποψήφιες εταιρείες προς χρηματοδότηση προστεθούν και οι χιλιάδες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας.

Ο Απόστολος Αποστολάκης ανέφερε ότι το νέο fund θα έχει 40 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και θα στοχεύσει Startups με προϊόντα στην αγορά, με έστω και μικρά έσοδα, και σε χρηματοδοτήσεις Α’ Γύρου και πάνω. Θεωρεί ότι υπάρχουν Startups στην Ελλάδα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να αναπτυχθούν και να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι το Equifund θα βελτιώσει την όλη διαδικασία χρηματοδότησης και θα την κάνει διάφανη και αξιοκρατική.

Ο Σωτήρης Παπαντωνόπουλος είναι Γενικός Διευθυντής του UniFund και ιδρυτής της insurancemarket.gr. To νέο fund θα έχει κεφάλαιο 35 εκατ. ευρώ και θα εστιάσει σε Startups από τον πανεπιστημιακό χώρο χωρίς να είναι ο αποκλειστικός χώρος προέλευσης. To UniFund συνεργάζεται με ήδη με επτά μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας ενώ αυτά αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον. Τα πανεπιστήμια θα συνεργάζονται με το UniFund για την επιχειρηματική ανάπτυξη ερευνητικών εργασιών ενώ θα εστιάσει στη δημιουργία του πλαισίου για τη πνευματική ιδιοκτησία αλλά και της συμμετοχής των Πανεπιστημίων στις Startups, ένα πλαίσιο που σήμερα δεν υπάρχει. Επίσης θα βοηθάει με διάφορους τρόπους μεμονωμένους επιστήμονες με ξεχωριστές ιδέες έτσι ώστε να βρεθούν οι απαραίτητοι συνεργάτες για τη δημιουργία μιας επιχειρηματικής ομάδας. Τέλος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η διαχείριση και διοχέτευση των χρημάτων προς τις πανεπιστημιακές ομάδες θα γίνεται από το ίδιο το fund και όχι από τα Πανεπιστήμια.

O Σπύρος Αρσένης από το NBG Business Seeds, σε μια ελαφρώς διαφορετική γραμμή από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη συζήτηση, ανέφερε ότι από τα 15 εκατ. που έχει διαθέσει η Εθνική Τράπεζα για το NBG Business Seeds έχουν διατεθεί σχεδόν τα μισά, μια και δεν υπάρχουν αρκετά ώριμες ιδέες και ομάδες. Επίσης ανέφερε ότι δεν επενδύει μόνο σε Startups αλλά και σε μεγαλύτερες και πιο παραδοσιακές επιχειρήσεις, όπως αυτές του δικτύου Endeavor, με την πηγή των επενδύσεων σε Startups να είναι ο διαγωνισμός καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας. Τέλος, στάθηκε στον λογιστικό έλεγχο, μέσω γνωστής ελεγκτικής εταιρείας, που κάνει το NBG Business Seeds πριν επενδύσει στις εταιρείες, έλεγχος ο οποίος έχει αποκαλύψει διάφορα ζητήματα στις Startups.

Τα βραβεία του Heineken Growth Makers

Το πρώτο πρόγραμμα υποστήριξης Startups της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας δέχτηκε 27 αιτήσεις και μετά από αξιολόγηση ανακοίνωσε τις πέντε ομάδες που κέρδισαν 2.000 ευρώ η κάθε μία και εξάμηνη συμμετοχή στο Orange Grove:
– Foodkai: μια πλατφόρμα ενημέρωσης των εταιρειών για επικίνδυνα συστατικά και ουσίες στην διατροφή.
– Mermix: ένα marketplace ενοικίασης αγροτικών μηχανημάτων.
– InAgros:  έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο πληροφόρησης και επικοινωνίας το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες του αγρότη με αρδευόμενες καλλιέργειες, καθιστώντας τις πιο κερδοφόρες και αποδοτικές.
– Local Panda: είναι μια συνδρομητική υπηρεσία για τουρίστες στην Αθήνα μέσω Facebook Messenger.
– A Food Chronicle: μια πλατφόρμα πρόσβασης στα καλύτερα και ξεχωριστά προϊόντα κάθε χώρας τα οποία “δένουν” με την ιστορία της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις