Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Wind φέρνει τις οπτικές ίνες στο σπίτι και το γραφείο μας

Τελικά το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες επόμενη γενιάς (NGA) φαίνεται να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό μια και η Wind μαζί με τον ΟΤΕ προσφέρουν από σήμερα υπηρεσίες double play οπτικών ινών 100 και 200Mbps, ενώ θα ακολουθήσουν και υπόλοιποι πάροχοι. Η Wind μάλιστα γίνεται ο πρώτος εναλλακτικός πάροχος που προσφέρει υπηρεσίες χονδρικής σε άλλους παρόχους.

Mπορεί να αργούμε σαν χώρα να υιοθετήσουμε τις ευρυζωνικές υπηρεσίες για το σπίτι και το γραφείο αλλά εφόσον αυτό μπει μπροστά φτάνουμε γρήγορα στον μέσο όρο της Ευρώπης. Αυτό έγινε με το ADSL και όλα δείχνουν, ότι εκτός σημαντικού απροόπτου, θα γίνει και με τις οπτικές ίνες τα επόμενα τρία χρόνια.

Ήδη 800.000 γραμμές οπτικών ινών είναι διαθέσιμες σε όλη την Ελλάδα οι οποίες δίνουν ταχύτητες 100/10 Mbps και 200/20 Mbps. Οι οπτικές ίνες προσφέρουν εγγυημένες ταχύτητες σύνδεσης και Internet στα ονομαστικά όρια καθώς και πολύ χαμηλότερη ταχύτητα απόκρισης του δικτύου (latency) σε σχέση με τις ADSL.

Τα νέα δίκτυα έχουν διαφορετικές τεχνολογίες από τα σημερινά ADSL/VDSL και λειτουργούν υβριδικά, δηλαδή πάνω στις υπάρχουσες συνδέσεις χαλκού που έχουμε ήδη σπίτι μας, με τις  οπτικές ίνες να φτάνουν στο λεγόμενο “ΚΑΦΑΟ”. Βέβαια υπάρχει και η επιλογή να έρθει οπτική ίνα στο σπίτι μας για τα 200 Mbps, χωρίς να είναι απαραίτητο αν είμαστε κοντά στο “ΚΑΦΑΟ”.

Για το λεγόμενο τελευταίο κομμάτι της σύνδεσης, αυτό από το “ΚΑΦΑΟ” μέχρι το σπίτι μας, όπου υπάρχει το γνωστό χάλκινο καλώδιο, χρησιμοποιούνται οι νέες τεχνολογίες Vplus και G.Fast, “βελτιωμένου ADSL”, οι οποίες μπορούν να δώσουν συμμετρικές και ασύμμετρες ταχύτητες 100 και 200 Mbps κατέβασμα και από 10 έως 400Mbps ανέβασμα!

Το ότι όλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι προσφέρουν υπηρεσίες χοντρικής σημαίνει ότι θα έχουμε γρήγορη ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών και πολλές επιλογές σαν χρήστες.

Ανταγωνιστικές τιμές

Από σήμερα η Wind προσφέρει δυο πακέτα με την επωνυμία Wind Fiber 100 και Wind Fiber 200 Plus για ιδιώτες. Θα ακολουθήσουν ειδικά πακέτα για επιχειρήσεις με πρωτότυπα χαρακτηριστικά.
To πρώτο έχει απεριόριστο Internet στα 100 Mpbs, απεριόριστες κλήσεις προς εθνικά σταθερά & 1500’ προς κινητά WIND / Q με μηνιαίο πάγιο 42€.
Το δεύτερο έχει απεριόριστο Internet στα 200 Mpbs, απεριόριστες κλήσεις προς εθνικά σταθερά, 1500’ προς κινητά WIND / Q & 1500’ προς τα υπόλοιπα κινητά με μηνιαίο πάγιο 62€.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η τιμή των 100Mbps είναι εξαιρετική, συγκρινόμενη με το VDSL, με 7 ευρώ διαφορά από αυτό.

«Από σήμερα αλλάζει τελείως η εμπειρία που είχε ο καθένας μας στη χρήση του σταθερού Internet» δήλωσε σε σχετική εκδήλωση για τα ΜΜΕ, ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας & B2B  της WIND.

«Η WIND είναι ο πρώτος πάροχος που εγκαινιάζει τις υπηρεσίες οπτικών ινών προς τον τελικό χρήστη στην Ελλάδα. Σχεδιάσαμε τα πακέτα με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι προσιτά σε όλους τους καταναλωτές και παράλληλα συνεχίζουμε τις επενδύσεις μας στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών ώστε να προστίθενται συνεχώς νέες περιοχές διαθεσιμότητας των υπηρεσιών.

Οι μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι αρχιτεκτονικές οπτικών ινών που επιλέξαμε (FTTC/H) σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες πρόσβασης (Vplus & G.fast) προσφέρουν υπέρ – υψηλές ταχύτητες, σταθερότητα, τεράστια χωρητικότητα που υποστηρίζει όλα τα είδη video streaming όπως 4K TV & VR, και δίνουν νέα ώθηση στις καθημερινές εμπειρίες και τις παραγωγικές δυνατότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων» συμπλήρωσε ο κ. Τζωρτζακάκης.

Ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών

Προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος η δημιουργία του δικτύου οπτικών ινών της WIND, μια επένδυση που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2019. Ήδη έχει ολοκληρωθεί στο 100% το δίκτυο οπτικών ινών στην Καλαμάτα ενώ σημαντική είναι η πρόοδος στην Αττική που θα συνεχιστεί εντατικά και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Αντίστοιχα, στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα ολοκληρωθεί το δίκτυο οπτικών ινών της WIND στη Λάρισα. Το 2019 θα είναι διαθέσιμο το δίκτυο της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

Οι υποδομές νέας γενιάς που δημιουργεί η WIND είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της WIND Ελλάς για  σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. Ευρώ.

Στον σχετικό δικτυακό τόπο μπορείτε να δείτε πως φτάνει η οπτική ίνα στο σπίτι ή στη γειτονία σας, αλλά και την διαφορά στις ταχύτητες σε σχέση με το ADSL και το VDSL, ενώ εδώ θα βρείτε το εργαλείο διαθεσιμότητας των νέων υπηρεσιών.

Θα σας συστήναμε να εισάγετε την πλήρη διεύθυνσή σας και όχι μόνο τον τηλεφωνικό αριθμό μια και η βάση δεδομένων περιλαμβάνει στοιχεία διαθεσιμότητας και από άλλους παρόχους.
Μέχρι τέλους του έτους η Wind θα αναπτύξει το ιδιόκτητο δίκτυό της στο Δήμο Νίκαιας – Ρέντη ενώ ο ΟΤΕ προχωρά την ανάπτυξη σε διάφορες περιοχές, για αυτό το λόγο θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τις διαθεσιμότητες της υπηρεσίας οπτικών ινών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις