Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ένωση Ελλήνων Χημικών: πως θα περάσει η ακαδημαϊκή έρευνα και καινοτομία στην βιομηχανία

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) διοργάνωσε στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2017 με την ενεργή συμβολή των Επιστημονικών Τμημάτων Τροφίμων, Φαρμάκων – Καλλυντικών και Φαρμακοχημείας και Χρωμάτων – Βερνικιών – Μελανιών και σε συνδιοργάνωση με διάφορους συνδέσμους βιομηχανιών και σχετικών ακαδημαϊκών τμημάτων, συνέδριο με θέμα: “Καινοτομία και Επιχειρείν στη Χημική Βιομηχανία στο 21ο Αιώνα – Προβλήματα και Προοπτικές“.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο MEC στην Παιανία με τη συμμετοχή 31 ομιλητών/τριών από τον ακαδημαϊκό χώρο και τον χώρο των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας και περισσότερων από 200 συνέδρων.

Στο συνέδριο αναδείχθηκαν στοιχεία, όπως:

  • Oι αυξημένοι δείκτες παραγωγής ερευνητικών εργασιών με υψηλό αριθμό ετεροαναφορών, δηλαδή η υψηλή ποσότητα και ποιότητα του ερευνητικού έργου.
  • H δυσανάλογα μικρή μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε εφαρμογή και παραγωγή,
  • Oι διαδικασίες με την οποία λίγες, αλλά ελπιδοφόρες περιπτώσεις καινοτομιών στον χώρο της χημικής βιομηχανίας βρήκαν επιτυχή διέξοδο προς την εγχώρια και την διεθνή αγορά.
  • H διάθεση να αναπτυχθούν μηχανισμοί προσέγγισης και συνεργασίας.

Επίσης, καταγράφηκαν  οι ανασταλτικοί παράγοντες για τη μεταφορά της έρευνας και της καινοτομίας στη βιομηχανία, μεταξύ των οποίων σημαίνουσα θέση φαίνεται να κατέχουν:

  • Tο μέγεθος της Ελληνικής αγοράς.
  • Tο κόστος της υποστήριξης της εφαρμοσμένης έρευνας, αλλά και η διακινδύνευση που εμπεριέχει μια τέτοια επένδυση, ιδίως στην περίπτωση της φαρμακοβιομηχανίας.
  • H αμοιβαία δυσπιστία που υπάρχει μεταξύ των χώρων της έρευνας και της βιομηχανίας σε θέματα που σχετίζονται με την εμπιστευτικότητα ή την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και συμφωνιών.
  • H πολύ μεγάλη γραφειοκρατία και η έλλειψη υποστηρικτικών μηχανισμών για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • H μη επένδυση στη χρήση και διαφήμιση τοπικών πρώτων υλών και η μεταφορά μοντέλων από το εξωτερικό.
  • H απροθυμία της Ελληνικής Βιομηχανίας να επενδύσει με μακροπρόθεσμο ορίζοντα κερδοφορίας.
Τα συμπεράσματα

Στο στρογγυλό τραπέζι το οποίο πραγματοποιήθηκε κατά τη λήξη του συνεδρίου, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και άλλων ειδικών, υπήρξε κοινός τόπος ότι η σημερινή κατάσταση έχει σημαντικές διαφορές από την περίοδο προ της οικονομικής κρίσης, κατά την οποία υπήρχαν πραγματικά στεγανά μεταξύ των δύο χώρων και η έννοια της επιχειρηματικότητας στον ακαδημαϊκό χώρο ήταν υπόθεση λίγων πρωτοπόρων.

Ο δρόμος όμως για την δημιουργία σταθερών δεσμών μεταξύ των δύο χώρων, παρά τις ουσιαστικές προσπάθειες που γίνονται μέσω των προγραμμάτων έξυπνης εξειδίκευσης και των τεχνολογικών πλατφορμών φαίνεται να είναι μακρύς και να απαιτεί την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων που θα οδηγήσουν στην:

  • Άρση της δυσπιστίας και τη δημιουργία σταθερών δεσμών ανάμεσα στην παραγωγή νέας γνώσης και στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων.
  • Μείωση της γραφειοκρατίας.
  • Ενίσχυση της καινοτομίας με νομική υποστήριξη και μοντελοποίηση επιτυχημένων πρακτικών, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο  εφαρμογής τους.
  • Ανατροφοδότηση του ενός χώρου από τον άλλο για την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εξαγωγικό προσανατολισμό.
  • Μακροπρόθεσμη επένδυση της βιομηχανίας όχι μόνο στο υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό της χώρας, αλλά και στις τοπικές πρώτες ύλες και παραδόσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα της εγχώριας βιομηχανίας.

Η επιτυχία των δράσεων αυτών θα οδηγήσει στο τέλος της πνευματικής αφαίμαξης της χώρας, ως αποτέλεσμα της αναγκαστικής μετανάστευσης της αφρόκρεμας των νέων και όχι μόνο των νέων επιστημόνων.

Στην προσπάθεια αυτή, η ΕΕΧ δήλωσε παρούσα με την φιλοδοξία να παίξει το ρόλο της “ημιπερατής μεμβράνης”  μεταξύ των δύο χώρων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες οι οποίες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της ώσμωσης που απαιτούν οι συνέργειες και οι συνεργασίες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις