Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Brite Solar: Η Startup που έχει αναπτύξει τεχνολογία για την αντιμετώπιση της επερχόμενης διατροφικής κρίσης

Τις προκλήσεις της επόμενης τριαντακονταετίας στην παραγωγή τροφίμων αλλά και το περιβάλλον προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια ελληνική Startup με διεθνή εμβέλεια και υψηλή τεχνολογία βελτιστοποιώντας την αγροτική παραγωγή της και παράλληλα μειώνοντας τους πόρους που χρειάζεται, ειδικά σε ό,τι αφορά το νερό και την ενέργεια. Για αυτά και άλλα πολλά ζητήματα συνομιλήσαμε με τον CEO της Brite Solar Δρ Νικόλαο Κανόπουλο. 

S.M. Μπορείτε να μας πείτε την ιστορία πίσω από την ίδρυση της Brite Solar;  

Κανόπουλος: Η Brite ιδρύθηκε όταν επέστρεψα από τις ΗΠΑ, έπειτα από 30 χρόνια σπουδών και επαγγελματικής δραστηριότητας εκεί συνολικά. Η τελευταία μου δουλειά ήταν με την Applied Materials, μία εκ των κύριων προμηθευτών τεχνολογίας και μηχανημάτων παραγωγής για φωτοβολταϊκά πάνελ.  

Βλέποντας τις ανάγκες ενέργειας για τη γεωργία και προβλέποντας ότι η επόμενη παγκόσμια κρίση θα είναι επισιτιστική, ανέπτυξα με συνεργάτες όπως ο Ηλίας Σταθάτος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την ιδέα για διαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία.  

Η εταιρεία ξεκίνησε αυτοχρηματοδοτούμενη, μια και τότε ήταν η αρχή της οικονομικής κρίσης και η χώρα αποτελούσε απαγορευτικό ρίσκο για οποιαδήποτε επένδυση. Στην αρχή η χρηματοδότησή μας ήταν από ερευνητικά (ελληνικά και ευρωπαϊκά) προγράμματα και συμβάσεις με ιδιώτες για την ανάπτυξη πιλοτικών εφαρμογών. Η χρηματοδότηση και οι απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης ήταν οι μεγάλες προκλήσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε σημαντικές βελτιώσεις και στους δύο αυτούς τομείς και αισιοδοξούμε για το μέλλον. 

S.M. Ήσασταν πάντα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Πώς πήρατε την απόφαση να παράγετε στην Ελλάδα προϊόντα σε αυτόν τον τομέα, όταν προηγούμενες προσπάθειες, όπως η Silcio και η Solar Cells Hellas για παράδειγμα, δεν κατόρθωσαν να παραμείνουν σε αυτήν την αγορά;  

Κανόπουλος: Όχι, είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός, εξειδικεύτηκα στους ημιαγωγούς και δούλεψα για πολλά χρόνια στο σχεδιασμό και την παραγωγή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Η μετάβαση στον τομέα της κατασκευής των φωτοβολταϊκών, η οποία έχει συνάφεια με ημιαγωγούς στο επίπεδο των υλικών, έγινε πριν από 12 χρόνια όταν ήμουν στην Applied Materials.  

Η παρατήρησή σας για παραγωγή τέτοιων προϊόντων στην Ελλάδα και η αναφορά σας στις δύο εταιρείες, που γνωρίζω καλά, έχει βάση, γιατί όντως για συμβατικά φωτοβολταϊκά, η παραγωγή στην Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα εργοστάσια σε Κίνα και Ινδία που έχουν παραγωγή πολλαπλάσιου όγκου.  

Αυτό γίνεται γιατί δεν υπάρχει ούτε σημαντική τεχνολογική διαφοροποίηση στο τελικό προϊόν, αλλά ούτε και ιδιόκτητη καινοτόμα τεχνολογία που είναι μοναδική για τον παραγωγό. Η πεποίθησή μας ότι η παραγωγή της τεχνολογίας μας στην Ελλάδα είναι ανταγωνιστικά εφικτή βασίζεται στο γεγονός ότι έχουμε μοναδική τεχνολογία και υλικά που συνθέτουμε οι ίδιοι, όπως επίσης πατέντες σε Κίνα, ΗΠΑ και ΕΕ που μας προφέρουν νομική προστασία. 

S.M. Πολλοί ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η επόμενη κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι διατροφική. Πώς προκύπτει αυτό;  

Κανόπουλος: Αυτός ο ισχυρισμός και η ισχυρή πεποίθηση οφείλω να πω ότι βασίζεται σε πρόσφατα δεδομένα που ανακοίνωσε το οικονομικό forum του ΟΗΕ. Εκεί, λοιπόν, προβλέπουν αύξηση του πληθυσμού της Γης στα 9,7 δισεκατομμύρια το 2050. Για να τραφεί αυτός ο πληθυσμός με τα σημερινά διατροφικά δεδομένα, όπου παρεμπιπτόντως 700 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, η γεωργική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70-100% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.  

Αυτό απλά δεν είναι βιώσιμο με τις συμβατικές μεθόδους της γεωργίας, επειδή σήμερα η γεωργία καταναλώνει το 70% του νερού και το 14% της ενέργειας παγκοσμίως. Πρώιμα σημάδια αυτής της κρίσης αρχίζουν να γίνονται ορατά σήμερα. Στην κοιλάδα Salinas στην Καλιφόρνια, όπου καλλιεργούνται σχεδόν όλα τα ντόπια παραγόμενα λαχανικά της αμερικανικής αγοράς, υπάρχει μεγάλη διαμάχη μεταξύ των γεωργών και των υπόλοιπων πολιτών για τη διανομή του νερού, που γίνεται πλέον με κάποια μορφή δελτίου.  

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να βρεθεί τεχνολογική λύση για να φτάσουμε στα επίπεδα παραγωγής που απαιτούνται και να γίνει αυτό με μικρή ή μηδενική επίπτωση στο περιβάλλον, επειδή η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει περαιτέρω τις γεωργικές καλλιέργειες, με εκατομμύρια τόνους σοδειάς να χάνονται κάθε χρόνο λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις