Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Brite Solar: Η Startup που έχει αναπτύξει τεχνολογία για την αντιμετώπιση της επερχόμενης διατροφικής κρίσης

S.M. Ποια τεχνολογία αναπτύσσει η Brite για να δώσει απαντήσεις σε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις;  

Κανόπουλος: Η τεχνολογία που αναπτύσσουμε είναι ένα διαφανέςφωτοβολταϊκό πάνελ με ένα επίχρισμα νανοδομημένου υλικού που απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και την εκπέμπει στο ορατό φως και συγκεκριμένα στην περιοχή των 600-650 nm του ορατού φάσματος (δηλαδή στο κόκκινο). Η σημαντικότητα αυτού του υλικού είναι ότι απορροφά ενέργεια που δεν χρησιμοποιείται από τα φυτά και την εκπέμπει εκεί όπου τα φυτά φωτοσυνθέτουν.  

Με άλλα λόγια, παρέχει περισσότερη ενέργεια στα φυτά από το κοινό γυαλί που χρησιμοποιείται στα θερμοκήπια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής με την ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο. Έχουμε μετρήσει πειραματικά ότι η χρήση του ηλιακού γυαλιού μπορεί να μηδενίσει το κόστος της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του θερμοκηπίου. Στο σχεδιασμό θερμοκηπίων και συστημάτων προστασίας καλλιεργειών έχουμε προσθέσει ένα σύστημα συλλογής και αποθήκευσης του βρόχινου νερού, έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση του νερού και ο παραγωγός να ποτίζει τα φυτά όταν χρειάζεται και με την ποσότητα που χρειάζεται.  

Στις εγκαταστάσεις που σχεδιάζουμε με συνεργάτες μας που κατασκευάζουν θερμοκήπια, όλες αυτές οι λειτουργίες γίνονται αυτόματα βάσει μετρήσεων από αισθητήρες που μετρούν παραμέτρους σε πραγματικό χρόνο (υγρασία χώματος, pH, θερμοκρασία κ.λπ.), βάσει των οποίων γίνονται διάφορες ενέργειες, όπως το πότισμα, ο εξαερισμός, η ψύξη, η θέρμανση κ.λπ. Αυτές οι ενέργειες ακριβούς γεωργίας ελέγχονται από τον κεντρικό υπολογιστή του θερμοκηπίου και είναι προσβάσιμες από τον παραγωγό ανά πάσα στιγμή στο κινητό του ή από οποιαδήποτε πλατφόρμα συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.  

S.M. Η τεχνολογία σας έχει χρησιμοποιηθεί στην πράξη και με τι αποτελέσματα;  

Κανόπουλος: Ναι, ήδη παράγουμε πιλοτικές ποσότητες ηλιακού γυαλιού και πελάτες μας χρησιμοποιούν το προϊόν στην κατασκευή θερμοκηπίων και δομών για την προστασία της γεωργικής παραγωγής. Αυτές οι δομές είναι γνωστές ωςAgri-PV συστήματα. Στην Ελλάδα έχουμε κάνει ένα θερμοκήπιο με την Οινοποιία TSANTALI, το οποίο παράγει σταφύλια με αρνητικό αποτύπωμα CO2 για κάθε κιλό σταφύλι χάρη στην καθαρή ενέργεια που παράγει το ηλιακό γυαλί. Επίσης, το θερμοκήπιο δίνει δύο τρύγους το χρόνο με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τα σταφύλια. Και τα δύο αυτά αποτελέσματα επιταχύνονται πρώτη φορά παγκοσμίως στο βόρειο ημισφαίριο.  

Έχουμε Agri-PV εγκαταστάσεις στην Ολλανδία για μύρτιλλα και αχλάδια με σημαντικά αποτελέσματα τόσο για την ποσότητα, όσο και την ποιότητα της παραγωγής και φυσικά μηδενικές απώλειες λόγω καιρού. Μέχρι το Μάρτιο του 2022 θα έχουμε επίσης θερμοκήπια για ντομάτες (Πτολεμαΐδα), αβοκάντο (Κρήτη) και κάνναβη (ΗΠΑ) και θα εγκαταστήσουμε Agri-PV για μαρούλι (Πτολεμαΐδα), κεράσια (Ολλανδία) και ροδάκινα (Βέροια). Η παραγωγή ενέργειας είναι 8-10% παραπάνω από αυτήν που υπολογίζουμε με προσομοιώσεις κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού αυτών των συστημάτων.  

S.M. Πού παράγονται τα προϊόντα σας;  

Κανόπουλος: Αυτήν τη στιγμή παράγουμε ηλιακό γυαλί με έναν συνεργάτη μας στην Κίνα για μικρές σχετικά παραγγελίες, επειδή έχουμε περιορισμούς (λόγω των δυνατοτήτων του συνεργάτη να παράγει το εξειδικευμένο αυτό προϊόν) στο μέγεθος αλλά και στη διαπερατότητα του γυαλιού. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε τη δική μας γραμμή παραγωγής στη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας με δυναμικότητα αρχικά 1,3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα το χρόνο. Για να γίνει αυτό, δουλεύουμε ενεργά για να κλείσουμε την επένδυση 9 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται. 

Έχουμε εξασφαλίσει το 50% από το European Innovation Council Fund (ένα ευρωπαϊκό Fund όπου διαχειριστής είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και είμαστε σε διαπραγματεύσεις με άλλους επενδυτές για το υπόλοιπο. Να σημειώσω εδώ ότι η επένδυση του EIC Fund αποφασίστηκε έπειτα από ανταγωνιστική διαδικασία και είμαστε η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα, μέχρι αυτήν τη στιγμή, όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας λαμβάνει μετοχική θέση στην Brite μέσω του EIC Fund.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις