Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Brite Solar: Η Startup που έχει αναπτύξει τεχνολογία για την αντιμετώπιση της επερχόμενης διατροφικής κρίσης

S.M. Μπορούμε ταυτόχρονα να ξοδεύουμε περισσότερη ενέργεια και νερό για να αυξήσουμε την παραγωγή τροφίμων, ώστε να διατηρήσουμε ή να βελτιώσουμε το διατροφικό επίπεδο των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο κρατώντας το κόστος σε προσιτά επίπεδα;  

Κανόπουλος: Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Αν πάρουμε το ευνοϊκό σενάριο και υποθέσουμε ότι η αύξηση της παραγωγής που απαιτείται είναι 70%, τότε η απαίτηση για το νερό θα φτάσει το 119% όλου του νερού που ξοδεύουμε σήμερα ΜΟΝΟ για τη γεωργία. Αυτό φυσικά είναι ανέφικτο και μη βιώσιμο. Από την άλλη πλευρά, εάν δεν αυξηθεί η παραγωγή, αλλά αυξηθεί σε αυτά τα επίπεδα η ζήτηση, οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν εκθετικά με ίσως ανεξέλεγκτες γεωπολιτικές επιπτώσεις. 

Εάν δεν καταφέρουμε να αυξήσουμε την απόδοση των καλλιεργειών μαζικά με ταυτόχρονα δραστική μείωση της χρήσης νερού, τότε ίσως και 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι να αντιμετωπίσουν λιμό τα επόμενα 30 χρόνια. Για να σας το θέσω πιο γραφικά: για να επισιτιστεί ο εκτιμώμενος πληθυσμός της Γης το 2050 με τις σημερινές αποδόσεις της γεωργικής καλλιέργειας, θα πρέπει να καθαριστούν τα περισσότερα δάση στον κόσμο εξαφανίζοντας χιλιάδες είδη του ζωικού βασιλείου και αυξάνοντας τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, σε σημείο που να ξεπεραστεί το όριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2°C όπως ορίστηκε στη Συμφωνία του Παρισιού, ακόμα κι αν οι εκπομπές από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες σχεδόν μηδενιστούν.  

S.M. Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργική παραγωγή; Η χρήση περισσότερης ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές στη γεωργία δεν επιτείνει την κλιματική αλλαγή;  

Κανόπουλος: Θα απαντήσω πρώτα στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας με ένα εμφατικό «ναι». Η χρήση ορυκτών καυσίμων στη γεωργία έχει πολύ μεγάλες και αρνητικές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. Με τη σειρά της η κλιματική αλλαγή επιφέρει ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία επιμηκύνουν τις καλλιεργητικές περιόδους, καταστρέφουν εκατομμύρια τόνους σοδειάς είτε λόγω ακραίας ξηρασίας είτε λόγω βροχοπτώσεων, χαλαζοπτώσεων και παγετού. Μια άλλη σημαντική επίπτωση είναι η μείωση του πληθυσμού των μελισσών, η οποία είναι μία σημαντική παράμετρος, μια και οι μέλισσες συμβάλλουν στο μεγαλύτερο κομμάτι της επικονίασης των φυτών στη γεωργία. Επιγραμματικά θα έλεγα ότι η γεωργία είναι μια δουλειά με ρίσκο και η κλιματική αλλαγή αυξάνει κατά πολύ αυτό το ρίσκο.  

S.M. Υπάρχει τεχνολογική λύση για την ανάγκη αύξησης της παραγωγής χωρίς επιπτώσεις στο κλίμα και χωρίς καταστροφικές επιπτώσεις στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στον πλανήτη;  

Κανόπουλος: Υπάρχει λύση και αυτή είναι η καλλιέργεια σε θερμοκήπια με γεωργία ακριβείας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας στις ΗΠΑ πριν από τέσσερα χρόνια δείχνει ότι η παραγωγή σε θερμοκήπιο ανά τετραγωνικό είναι δέκα φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την ανοιχτή γεωργία και, το σημαντικότερο, καταναλώνοντας 10 φορές λιγότερο νερό. Το κόστος για αυτό όμως είναι η ενέργεια, η οποία είναι περίπου 10 φορές παραπάνω. 

Επομένως η τεχνολογική λύση στο πρόβλημα είναι η μαζική χρήση θερμοκηπίων για την καλλιέργεια τροφίμων με ταυτόχρονη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ελαχιστοποίηση ή και το μηδενισμό του κόστους της ενέργειας για να λειτουργήσει το θερμοκήπιο. Επίσης ειδικά σχεδιασμένα θερμοκήπια έχουν τη δυνατότητα συλλογής του βρόχινου νερού, έτσι ώστε να μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί από τον παραγωγό σε ποσότητες και χρόνους που απαιτεί η καλλιέργεια των συγκεκριμένων φυτών μέσα στο θερμοκήπιο.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις