Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Brite Solar: Η Startup που έχει αναπτύξει τεχνολογία για την αντιμετώπιση της επερχόμενης διατροφικής κρίσης

S.M. Υπάρχει θεσμικό ενδιαφέρον στην πορεία ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας; Σε εθνικό ή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο;  

Κανόπουλος: Πιστεύω πως ναι. Υπάρχουν πλέον ερευνητικά προγράμματα σε εθνικό επίπεδο που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη τεχνολογίας με έμφαση τη μετάβασή της στην παραγωγή, και υπάρχουν εμβληματικές δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τοGreen Deal, που στοχεύουν στη δημιουργία τεχνολογιών για μια Ευρώπη με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2050.  

Είμαι περήφανος για την Brite, γιατί είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία μέχρι τώρα που έχει χρηματοδοτηθεί από το Green Deal μετά από μια εξόχως ανταγωνιστική διαδικασία όπου το ποσοστό επιτυχίας είναι 2,7%. Σε εθνικό επίπεδο, κάτι που επίσης θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, είναι η προκήρυξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην TANEO) για τη δημιουργία ενός στοχευμένου Fund που θα επενδύει σε πράσινες τεχνολογίες.  

Ευελπιστούμε ότι και η προκήρυξη δράσεων στο καινούργιο ΕΣΠΑ θα έχει στόχευση σε τεχνολογίες που θα συνδράμουν στην ευρωπαϊκή διακήρυξη για μηδενισμό των εκπομπών CO2 μέχρι το 2050.  

S.M. Τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο πολιτείας για να υπάρξει ανταγωνιστική παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα;  

Κανόπουλος: Η συνδρομή της πολιτείας εδώ θα πρέπει να είναι στο θεσμικό πλαίσιο. Μείωση της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών, και κατάργηση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου. Οι ενέργειες της πολιτείας μέχρι στιγμής σε αυτούς τους τομείς είναι στη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως ακόμη πιο δραστική μείωση της γραφειοκρατίας από αυτήν που έχει επιτύχει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μέχρι στιγμής και η ενθάρρυνση επενδυτικών κεφαλαίων υψηλού ρίσκου που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση υποδομών παραγωγής. 

Τέλος, ο τρόπος με τον οποίο συμψηφίζεται και αποδίδεται ο ΦΠΑ πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να εξισορροπηθεί, όσον αφορά τα δικαιώματα του κράτους και της επιχείρησης. Τώρα οι επιστροφές ΦΠΑ είναι ανισόβαρες υπέρ του κράτους και προκαλεί προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό όπως αυτές της υψηλής τεχνολογίας.  

S.M. Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας και πώς βλέπετε την Brite Solar στο κοντινό μέλλον;  

Κανόπουλος: Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να κλείσουμε τη χρηματοδότηση που απαιτείται και να αρχίσουμε την κατασκευή της γραμμής παραγωγής στην Πάτρα, από όπου θα προμηθεύουμε τους πελάτες μας για παραγγελίες που έχουν παραδόσεις το 2022 και μετά. Το επόμενο βήμα είναι η πρόσθετη επένδυση που θα επιδιώξουμε στο τέλος του 2022 με αρχές 2023 για να αυξήσουμε την παραγωγή μας σε πάνω από 2 εκατομμύρια μέτρα ετησίως και να ολοκληρώσουμε την πιλοτική γραμμή παραγωγής για το δεύτερο προϊόν μας που είναι το δυναμικό – έξυπνο γυαλί για εφαρμογές σε κτίρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις