Ένα από τα θέματα με τα οποία έχω ασχοληθεί αρκετά σε αυτή τη στήλη είναι αυτό της επικοινωνίας των startups και γενικότερα των εταιρειών ψηφιακών τεχνολογιών με τα μέσα ενημέρωσης. Γνωρίζω, βέβαια, ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι δημοσιογράφοι είναι «άχρηστοι» και ειδικά όσον αφορά το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων ασχολούνται με «startups νηπιαγωγείου». Μόνο που για να ασχοληθούμε με τα «σοβαρά startups» θα πρέπει και να μας ενημερώνουν για την ύπαρξη τους και τις κινήσεις τους. Και όχι απλώς να σχολιάζουν στα social media.
Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητα και το επίπεδο αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης έχει πέσει σημαντικά στην Ελλάδα, συνεχίζω να πιστεύω ότι αν ένα startup ή μία εταιρεία που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα μέσα ενημέρωσης στην προσπάθεια της να γίνει γνωστή είτε στο κοινό στο οποίο απευθύνεται είτε γενικότερα στους Έλληνες πολίτες και καταναλωτές. Το τελευταίο έχει τη δική του σημασία ακόμη και αν ένα startup δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε πελάτες εκτός των ελληνικών συνόρων. Πολύ απλά, γιατί αν θες να προσελκύσεις ταλέντο από την Ελλάδα θα πρέπει και να σε γνωρίζουν οι άνθρωποι που προσεγγίζεις. Πολύ σημαντικό στοιχείο και είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν κατανοήσει ότι να είσαι μία πολύ καλή εταιρεία αλλά να μην την ξέρει κανείς στην Ελλάδα δεν σου κάνει πιο εύκολο το έργο για να προσλάβεις εργαζόμενους ακόμη και σε αυτή την περίοδο της κρίσης.
Όμως, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι το ίδιο πράγμα με την επικοινωνία μέσα από τα social media. Παρεπιμπτόντως, το γεγονός ότι έχεις δημοσιεύσει ένα post στη σελίδα σου στο Facebook ή στο LinkedIn δεν σημαίνει ότι έχεις ενημερώσει το ευρύ κοινό, παρά μόνο όσους σε ακολουθούν και αυτούς εφόσον ο αλγόριθμος εμφάνισε αρκετά ψηλά στο χρονολόγιο τους τη δημοσίευση που έκανες. Διαφορετικά, είναι δύσκολο να το δουν.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης σημαίνει ότι πρέπει να στείλεις και ένα δελτίο Τύπου που να εξηγεί τι είναι αυτό το τόσο σημαντικό που έχεις να ανακοινώσεις. Έχω ξαναγράψει για το πώς πρέπει να είναι ένα δελτίο Τύπου αλλά ποτέ δεν περίμενα ότι η γενιά των social media θα θεωρούσε ότι μία ανακοίνωση για κάτι που πέτυχαν θα πρέπει να είναι γραμμένη ως ένα post στο Facebook. Γιατί το είδα και αυτό την περασμένη εβδομάδα.
Το δελτίο Τύπου που έλαβα αφορούσε τη βράβευση μίας εταιρείας σε κάποιον από τους ουκ ολίγους διαγωνισμούς που γίνονται πλέον σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση. Νομίζω ότι αν καθίσει κανείς να μετρήσει τους διαγωνισμούς που γίνονται και αφορούν μόνο τον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών και της καινοτομίας, τότε πολύ εύκολα θα φθάσει σε ένα νούμερο που θα κυμαίνεται σε επίπεδα άνω του 40. Αν βγάλεις εορτές και καλοκαίρι, τότε βγαίνει ότι κάθε εβδομάδα υπάρχει και από ένας διαγωνισμός!
Το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου μου έκανε εντύπωση γιατί ήταν από εταιρεία που δεν είχα ξαναπάρει ποτέ κάτι. Για να είμαι ειλικρινής, δεν την είχα ξανακούσει καν, αν και η βράβευση της ήταν σε βραβεία που σχετίζονται με τις ψηφιακές τεχνολογίες. Το δελτίο Τύπου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αναδείχθηκε ως το καλύτερο agency. Πρώτη απορία: σε τι είδους agency. Πιθανότατα, διαφημιστικό ή κάτι που να σχετίζεται με το web ενδεχομένως. Το δελτίο Τύπου δεν εξηγούσε τίποτα από όλα αυτά. Για να είμαι ακριβής, δεν έλεγε καν τι κάνει η εταιρεία, δεν υπήρχε ένα σύντομο προφίλ της, δεν υπήρχε τίποτα που να διευκρινίζει ποια είναι και τι κάνει. Ένα κείμενο δύο παραγράφων και αυτό ήταν. Ένα κείμενο που έμοιαζε περισσότερο με post στο Facebook και τίποτα άλλο. Όμως, άλλο δελτίο Τύπου και άλλο post στο Facebook. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και ακόμη και αν είμαστε στην εποχή των social media, αυτό θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό.
Το πιο ωραίο ήταν άλλο, όμως: ότι δύο ημέρες μετά την πρώτη αποστολή, ήρθε και υπενθύμιση για δημοσίευση. Και συνέχιζα να αναρωτιέμαι αν είχαν πραγματικά καταλάβει ότι αυτό που έστειλαν δεν ήταν δυνατόν να δημοσιευτεί. Ή για να είμαι πιο ακριβής, να δημοσιευτεί και να γίνει κατανοητό στο ευρύ κοινό.
