Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι νέες τεχνολογίες αρωγός στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών μας

H Edenred ως συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand)  πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους – σχεδόν διπλάσιος αριθμός από το 2016 – και σε σχεδόν 1.300 ιδιοκτήτες εστιατορίων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα σε Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στις 19 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού διαγωνισμού #LetsTalkFood που διοργάνωσε η Edenred σε συνέδριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Η Edenred πραγματοποιεί την έρευνα για την διατροφή από το 2012, με σκοπό να αξιολογήσει τις ανάγκες των εργαζομένων και να ενθαρρύνει τα εστιατόρια να προσφέρουν πιο ισορροπημένα γεύματα. Οι τάσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν σημαντική αύξηση της γνώσης σχετικά με τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής, τόσο από την πλευρά των προμηθευτών όσο και των καταναλωτών.

Ο όμιλος Edenred ενώνει 43 εκατ. δικαιούχους, 750.000 εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς και 1,4 εκατομμύρια συμβεβλημένα σημεία-καταστήματα.
Η Edenred είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Euronext Paris στον δείκτη CACNext20 και δραστηριοποιείται σε 42 χώρες με σχεδόν 8.000 στελέχη.
Το 2016 ο Όμιλος διαχειρίστηκε συναλλαγές ύψους 20 δισ. Ευρώ, 70% των οποίων πραγματοποιήθηκαν μέσω κάρτας, κινητών συσκευών ή στο διαδίκτυο.
Ta brand του περιλαμβάνουν τα Ticket Restaurant, την Spendeo και την Ticket Compliments.

Η έρευνα, www.letstalkfood.net, το 2017 επικεντρώθηκε στους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για την ενθάρρυνση των τάσεων στις διατροφικές συνήθειες και συγκεκριμένα στον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50%) πιστεύουν ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και σχεδόν οι μισοί από τους ιδιοκτήτες εστιατορίων (46%) επιβεβαιώνουν ότι οι νέες τεχνολογίες θα ήταν χρήσιμες για την αποτελεσματικότερη κάλυψη των αιτημάτων των πελατών για ισορροπημένα γεύματα.

Αυτή η ερώτηση συγκέντρωσε πληθώρα διαφορετικών απαντήσεων  μεταξύ των χωρών που ερωτήθηκαν: ενώ οι μισοί από τους εργαζόμενους στην Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Τσεχία αναγνώρισαν τις νέες τεχνολογίες ως πολύτιμο εργαλείο για την υιοθέτηση πιο ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών, ποσοστό 42% των εργαζομένων στην Γαλλία δεν αναγνωρίζει τη χρησιμότητά τους. Παρόμοιες απόψεις εκφράστηκαν και από ιδιοκτήτες εστιατορίων: ενώ περισσότεροι από ένας στους δύο ιδιοκτήτες εστιατορίων στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σλοβακία και την Ιταλία αντιλήφθηκαν τις νέες τεχνολογίες ως πολύτιμο εργαλείο για την προσφορά υγιεινών και ισορροπημένων γευμάτων, ποσοστό 87% των Γαλλικών εστιατορίων δεν συμφώνησαν με αυτή τη δήλωση.

Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή: μια πρόκληση για τους εργαζόμενους

Τα διαλείμματα μεσημεριανού γεύματος είναι μια συνήθεια καθιερωμένη στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων, δεδομένου ότι 72% των ερωτηθέντων δήλωσε πως γευματίζουν κάθε μεσημέρι. Το ποσοστό αυτών υπερβαίνει το 80% στην Πορτογαλία και στη Σλοβακία.

Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι δίνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφική ποιότητα των γευμάτων τους με τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους να το θεωρούν ως το κορυφαίο κριτήριο για την επιλογή ενός εστιατορίου. Ομοίως, ένας στους δύο εργαζόμενους λαμβάνει υπόψη σοβαρά τη διατροφική αξία όταν επιλέγει το μεσημεριανό του γεύμα. Αυτά τα κριτήρια επιλογής έρχονται δεύτερα πιο σημαντικά, πίσω από την “επιθυμία” και πάνω από την τιμή. Σε αυτές τις ερωτήσεις παρατηρήθηκαν έντονες εθνικές διαφοροποιήσεις καθώς: 87% των Ιταλών εργαζομένων θεωρεί ότι η διατροφική ισορροπία των γευμάτων που προσφέρονται, αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο όταν επιλέγουν ένα εστιατόριο, σε αντίθεση με το 61% των Τσέχων υπαλλήλων. Η ίδια διαφορά παρατηρήθηκε και για την επιλογή μιας παραγγελίας: 73% των Ισπανών υπαλλήλων λαμβάνει υπόψη τη διατροφική ισορροπία του γεύματος όταν παραγγέλνει φαγητό, ενώ το ίδιο θέμα επηρεάζει μόνο το 28% των Γάλλων εργαζομένων.

Αυξανόμενος αριθμός ιδιοκτητών εστιατορίων

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων επιβεβαίωσαν το έντονο ενδιαφέρον των πελατών τους για υγιεινά γεύματα κατά την διάρκεια των ετών, με αυξανόμενο αριθμό υποδεικνύοντας μεγαλύτερη ζήτηση ισορροπημένων γευμάτων.

Μεταξύ 2012 και 2016, το ποσοστό των ιδιοκτητών εστιατορίων που παρατηρούν την αυξημένη ζήτηση ισορροπημένων γευμάτων αυξήθηκε σχεδόν κατά 20 μονάδες (από 17% το 2012 σε 36% το 2016). Το ποσοστό αυτό υποχώρησε ελαφρώς το 2017, αλλά εξακολουθεί να παραμένει υψηλό (30%). Ταυτόχρονα, μόνο ένα μικρό ποσοστό των ιδιοκτητών εστιατορίων (περίπου 2-3% ετησίως, με εξαίρεση το 2013 όπου ήταν 9%) ανέφερε μείωση της ζήτησης ισορροπημένων γευμάτων. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι, στο σύνολο τους, οι καταναλωτές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε μια υγιεινή διατροφή.

Για άλλη μια φορά, σημειώθηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών που πραγματοποιήθηκε η έρευνα: πάνω από έξι στους δέκα ιδιοκτήτες εστιατορίων στην Πορτογαλία και την Ισπανία παρατήρησαν ότι οι πελάτες τους επικεντρώνονταν όλο και περισσότερο στην ισορροπημένη φύση του γεύματος τους (67% και 64% αντίστοιχα) ενώ στην Γαλλία και την Τσεχία, μόνο 16% και 20% αντίστοιχα, συμφώνησαν με αυτήν την πρόταση.

Δημοσίευση Τρίτων

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις