Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Alliance Ventures: Το VC του 1 δισ. δολ. των Renault – Nissan – Mitsubishi!

Σε κοινή ανακοίνωση η συμμαχία των Renault – Nissan  – Mitsubishi ανέφερε ότι θα επενδύσει έως και 1 δισ. δολ. σε Startups που ασχολούνται με τις μεταφορές τα πέντε ερχόμενα έτη με στόχο την καινοτομία σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο χώρο.

Το Fund θα ονομάζεται Alliance Ventures και θα ξεκινήσει με κεφάλαιο 200 εκατ. δολ. με στόχο Startups από τους τομείς της ηλεκτροκίνησης, της αυτόνομης και αυτοματοποιημένης οδήγησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η πρώτη επένδυση έχει γίνει ήδη  στην Ionic Materials η οποία ασχολείται με την εξέλιξη μπαταριών με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας,

Το ότι η πρώτη επένδυση του VC είναι σε Startup μπαταριών δείχνει τον δρόμο που έχει επιλέξει η αυτοκινητοβιομηχανία τα επόμενα χρόνια. Και μια και αναφερόμαστε στην συγκεκριμένη συμμαχία, αυτή ανακοίνωσε ότι θα έχει στην γκάμα της 12 καινούργια ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2022 ενώ τουλάχιστον 40 μοντέλα θα έχουν κάποια μορφή αυτόνομης οδήγησης.

Ήδη η συμμαχία με την προσθήκη της Mitsubishi έχει περάσει στη πρώτη θέση παγκόσμιων πωλήσεων, με πάνω από 10 εκατ. μονάδες, ενώ είναι στη πρώτη θέση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω Nissan Leaf κυρίως.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια πραγματική συμμαχία και όχι για κάποια συγχώνευση ή εξαγορά, η πρώτη του είδους στην αυτοκινητοβιομηχανία, με τις εταιρείες να είναι αυτόνομες, συνεργαζόμενες όμως σε πολλούς τομείς, με προφανή οφέλη οικονομιών κλίμακος, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 10 δισ, ευρώ το 2022.

Η έδρα της Alliance Ventures θα είναι στη Σίλικον Βάλει αλλά και στο Παρίσι, Πεκίνο και Γιοκοχάμα ενώ Renault και Nissan θα βάλουν το 80% του κεφαλαίου και το υπόλοιπο θα το αναλάβει η Mitsubishi.
Όπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες τα 200 εκατ. δολ. θα προστεθούν στα 8,5 δισ. ευρώ που ξοδεύουν κάθε χρόνο εσωτερικά για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών αυτοκίνησης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο VC της αυτοκινητοβιομηχανίας σε βάθος πενταετίας μια και τα αντίστοιχα funds των BMW και GM είναι μικρότερου μεγέθους. Η Toyota έχει δημιουργήσει ένα Fund που ασχολείται με τη ρομποτική ενώ VolksWagen και Daimler επενδύουν μεγάλα ποσά κυρίως άμεσα σε τεχνολογικές εταιρείες ή συνεργάζονται με άλλους κατασκευαστές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις