Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κανακάκης (Norbloc): Επενδύουμε Ελλάδα και στοχεύουμε κοινοπραξίες τραπεζών

Ο Αστυάναξ Κανακάκης της Norbloc βρέθηκε για λίγες μέρες στην Αθήνα και μίλησε στο πρώτο Startup Grind Athens του 2018 στον Δημήτρη Λιτσικάκη, στην κατάμεστη αίθουσα του Foundation.

H Norbloc είναι η πρώτη επένδυση του Marathon VC και ασχολείται με ένα αρκετά πολύπλοκο και κοστοβόρο αντικείμενο για τις τράπεζες ειδικά ενόψει PSD2: το Know Your Customer (KYC).

Πρόκειται για μια RegTech Startup με έδρα τη Σουηδία η οποία έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα Blockchain όπου οι τράπεζες εγγράφουν και καταγράφουν τους πελάτες τους και μπορούν να τους διαχειριστούν ποικιλοτρόπως, και ειδικά για να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις διαφάνειας τραπεζικών συναλλαγών αλλά και ανταλλαγής στοιχείων και δεδομένων με άλλες τράπεζες, παράγοντας έσοδα για τις τράπεζες μάλιστα μέσω της πλατφόρμας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κανακάκης ακόμα και η αναφορά του Blockchain στις επαφές με μεγάλους οργανισμούς και τράπεζες δημιουργεί συνειρμούς και συνδέσεις με το Bitcoin και με ότι αρνητικό μπορεί φέρνει ακόμα μαζί του.

Η κλειστή πλατφόρμα της Norblock χρησιμοποιεί το εταιρικό Hyperledger Fabric και δεν έχει καμία σχέση με τα ανοικτά Blockchain του Bitcoin ή του Ethereum, ενώ τα πάντα γύρω από τη πλατφόρμα έχουν δημιουργηθεί από τη Startup από το μηδέν.

Για να μην υπάρξει θέμα με τα τραπεζικά δεδομένα των πελατών, αυτά δεν αποθηκεύονται στο Blockchain της Norbloc παρά μόνο οι συνδέσεις με αυτά, μια λογική αντίστοιχη των tokens των ψηφιακών πορτοφολιών στα Smartphones.

Φυσικά δεν υπάρχει οποιοδήποτε token ή κρυπτονόμισμα στη πλατφόρμα ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε δεν επιλέχθηκε η λύση χρηματοδότησης μέσω ICO μια και σε αυτή τη περίπτωση θα υπήρχε θέμα με τις τράπεζες.

Στην Αθήνα θα τρέξει μέρος της ανάπτυξης και υποστήριξης της πλατφόρμας, οπότε θα γίνουν και αναγκαίες προσλήψεις developers για Javascript, Python και Go, ενώ έχουν γίνει επαφές με ελληνικές τράπεζες οι οποίες έδειξαν ενδιαφέρον αλλά μάλλον δεν είναι “της παρούσης” μια τέτοια υλοποίηση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις