Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα …κακώς κείμενα: Προσέχοντας το hype!

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα είμαστε λίγο της υπερβολής και του hype. Μην ακούσουμε για κάτι καινούριο, ενδιαφέρον και με προοπτικές, πέφτουμε πάνω του με τα μούτρα. Και επειδή συνήθως ασχολούμαστε είτε πολύ νωρίς είτε πολύ αργά, η απογοήτευση είναι μεγάλη τις περισσότερες φορές.

Αυτή ήταν η σκέψη που έκανα μετά την πρόσφατη εκδήλωση του Startup Grind με ομιλητή τον Αστυάναξ Κανακάκη της Norbloc, μία πολύ ενδιαφέρουσα εταιρεία που κινείται στο χώρο του blockchain και στην οποία έχει επενδύσει το Marathon VC.

Η συζήτηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επεκτάθηκε σε αρκετά μεγάλο αριθμό ζητημάτων. Και ένα από τα στοιχεία που μου έκανε εντύπωση ήταν το πόσο ενδιαφέρον υπήρχε από το κοινό για το blockchain, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που το συγχέουν με το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα εν γένει.

Η αίθουσα ήταν αυτό που λέμε ασφυκτικά γεμάτη, οι ερωτήσεις γύρω από το blockchain πάρα πολλές και γενικότερα είχες την αίσθηση ότι στην Ελλάδα το blockchain βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των ανθρώπων που κινούνται στο χώρο της καινοτομίας.

Να ξεκαθαρίσω κάτι: προσωπικά πιστεύω ότι το blockchain είναι μία τεχνολογία που θα αλλάξει πολλά στην καθημερινότητα καταναλωτών και επιχειρήσεων. Δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι θα φέρει μία επανάσταση αντίστοιχη με εκείνη του Διαδικτύου, αλλά σίγουρα είναι κάτι που θα δημιουργήσει καινούρια δεδομένα.

Εκεί που αρχίζω να ανησυχώ είναι για το hype που δημιουργείται στην Ελλάδα για το blockchain. Ενδεχομένως να οφείλεται και στο bitcoin, με τις αυξομειώσεις της τιμής του οποίου προβλέπω ότι θα ασχολούνται σε λίγο και οι θαμώνες των καφενείων στην ελληνική επαρχία. Όμως, άλλο blockchain και άλλο bitcoin. Και επίσης, είμαστε ακόμη στην αρχή της συγκεκριμένης τεχνολογίας, όλα χρήζουν να γίνουν με μέτρο.

Στη χώρα μας, βέβαια, η έννοια του μέτρου έχει χαθεί προ πολλού και δυστυχώς αισθάνομαι ότι δύσκολα θα τη βρούμε. Μακάρι, αλλά δύσκολο. Και ανησυχώ ότι το blockchain θα είναι μία ακόμη τέτοια περίπτωση. Και το λέω γιατί βλέπω πολλές εταιρείες να αρχίζουν να μιλάνε για blockchain χωρίς να είμαι σίγουρος ότι έχουν καταλάβει τι ακριβώς είναι και πως μπορεί να αξιοποιηθεί, βλέπω ομάδες να ξεκινούν να ασχολούνται με το blockchain χωρίς να διαθέτουν τις αντίστοιχες δεξιότητες.

Αρχίζει να γίνεται λίγο hype το blockchain και αυτό είναι κάτι που χρήζει προσοχής.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι είναι μία ευκαιρία για επιχειρηματικές προσπάθειες από τη χώρα μας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα “blockchain nation” και να βρεθεί στην αιχμή της πρωτοπορίας στο παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται προσεκτικά βήματα και το κυριότερο, θεσμικό πλαίσιο. Το τελευταίο είναι πιθανότατα και το πιο δύσκολο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις