Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Έχει μείνει η Ευρώπη πίσω τεχνολογικά και επενδυτικά;

Η πρώτη μέρα του Mobile World Congress βαίνει προς ολοκλήρωση ενώ και η χθεσινή ημέρα ήταν γεμάτη παράλληλες εκδηλώσεις και ανακοινώσεις νέων κινητών. Η Ευρώπη και το οικοσύστημα Startups, αλλά και η τεχνολογική καινοτομία που παράγει, αναφέρθηκαν αρκετές φορές και όχι πάντα θετικά.

Στην εκδήλωση του Tech.eu Mobile Focus o Robin Wauters αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επενδυτικής δραστηριότητας στην Ευρώπη για το 2017, τα οποία περιέχονται στην σχετική έρευνα και καταγραφή που κάνει το Tech.eu. 25 δισ. Ευρώ έφτασε το σύνολο των χρηματοδοτήσεων το 2017 στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας αύξηση 52% σε σχέση με το 2016. Οι συμφωνίες όμως έπεσαν 1,7%, στις 3398 σε σχέση με το 2016, κάτι που δείχνει ότι αυξήθηκαν τα ποσά προς επένδυση στις Startups.
Οι τομείς με την μεγαλύτερη δραστηριότητα ήταν το FinTech με 4,7 δισ., Healthtech με 3,1 δισ. και FoodTech 1,9 δισ. με τις περισσότερες συμφωνίες να συγκεντρώνουν τα FinTech, HealthTech και MarketingTech.
Μπορεί τα 25 δισ. Ευρώ να είναι ένα μεγάλο νούμερο αλλά αν το συγκρίνουμε με το αντίστοιχο VC funding των Η.Π.Α. (περίπου 60 δισ. δολ.) και της Κίνας (περίπου 55 δισ. δολ.). βλέπουμε ότι είμαστε πολύ πίσω.
Το καλό στην υπόθεση είναι ότι αναφέρεται συνεχώς ότι υπάρχει μεγάλο απόθεμα ταλέντων και καινοτομίας, ειδικά σε περιφερειακές χώρες όπως το Όσλο, η Λισαβόνα και το Βουκουρέστι.

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του Rajeev Misra, CEO του υπερταμείου VisionFund της Softbank και άλλων μεγάλων επενδυτών, με διαθέσιμα κεφάλαια κοντά στα 100 δισ. δολ., αναφέρθηκε συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχουν εταιρείες σε φάση Scaleup, σε φάση 3ου γύρου χρηματοδότησης και άνω, στην Ευρώπη. Από τις 30 εταιρείες που έχει επενδύσει μέχρι σήμερα μόνο δυο προέρχονται από την Ευρώπη, και όπως ανέφερε θα ήθελε να δει και άλλες.

Στις αντίστοιχες ομιλίες τους οι CEO των Nokia και Ericsson ανέφεραν ότι η Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει τις προοπτικές σημαντικής απόδοσης των μεγάλων επενδύσεων που απαιτούνται ενόψει 5G και αυτό είναι ένα θέμα. Βέβαια αυτό δεν το συμμερίζεται η Deutche Telecom, η οποία επενδύει σημαντικά ποσά στην ανάπτυξη του 5G στην Ευρώπη αλλά και σε συναρπαστικές τεχνολογίες που ξεφεύγουν από τον κλασικό πυρήνα των υπηρεσιών των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις