Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ξεκινάει “σαφάρι” η εφορία για τις επιχειρήσεις με έδρα στη Βουλγαρία

Έχει γίνει κοινή πρακτική πολλών εταιρειών να ψάχνουν εκτός Ελλάδας την φορολογική τους έδρα, σε μια προσπάθεια αποφυγής της φορολόγησης από το ελληνικό κράτος, με την Βουλγαρία να αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς χώρες προορισμού. Είναι ενδεικτικό πως κάθε υπολογίζεται σε 15.000 ο αριθμός των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που ανοίγουν στην γειτονική χώρα, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται κατά 2.500 κάθε χρόνο.

Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότερες από αυτές είναι εικονικές εταιρείες, πρόκειται δηλαδή για επιχειρήσεις που το μόνο που έχουν στην Βουλγαρία είναι η έδρα τους, ενώ συνεχίζουν και δραστηριοποιούνται κανονικά στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπαναστασίου, περίπου το 80% των επιχειρήσεων που υπάρχουν στην Βουλγαρία το έκανα εικονικά και μόνο για φορολογικούς λόγους.

Αυτές τις εταιρείες έχει βάλει εδώ και καιρό στο στόχαστρο η Ελληνική κυβέρνηση και τελευταία αποφάσισε να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα πλαίσια του “κυνηγιού” σε φοροδιαφυγή και φοροαπαλλαγή. Σε αυτά τα πλαίσια, ξεκίνησε και η συνεργασία με τις αρχές της Βουλγαρίας για τον εντοπισμό των παραθύρων που εκμεταλλεύονται αυτές οι επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά την ύπαρξη της έδρας στην Βουλγαρία, μια επιχείρηση που ο πραγματικός τόπος άσκησης της διοίκησής της βρίσκεται στην Ελλάδα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και φορολογείται με τους ελληνικούς φορολογικούς συντελεστές. Ενδεικτικά στοιχεία απόδειξης ότι η άσκηση της διοίκησής τους βρίσκεται στην Ελλάδα είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία:

  • ο τόπος άσκησης της καθημερινής διοίκησης.
  • ο τόπος λήψης στρατηγικών αποφάσεων.
  • ο τόπος πραγματοποίησης της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων.
  • ο τόπος τήρησης βιβλίων και στοιχείων.
  • ο τόπος συνεδριάσεων του ΔΣ ή άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης.
  • ο τόπος κατοικίας των μελών ΔΣ ή άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης καθώς και της πλειοψηφίας των μετόχων.

Οι επιχειρήσεις που έχουν φορολογική έδρα στην γειτονική χώρα, απολαμβάνουν φορολόγηση των κερδών τους με συντελεστή 10% έναντι 29% που θα είχαν στην Ελλάδα και αυτό θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός έναντι των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρική Μακεδονίας, η Κατερίνα Παπαναστασίου τόνισε πως μια ελληνική επιχείρηση που έχει μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό αλλά είτε με σχέση μητρικής-θυγατρικής είτε με σχέση κεντρικού υποκαταστήματος έχει κρατήσει τη δραστηριότητα στην Ελλάδα φορολογείται για αυτή τη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Πρακτικές για πλασματική μεταφορά κόστους της μητρικής ή του κεντρικού προς τη θυγατρική ή το υποκατάστημα μέσω διαφόρων τεχνασμάτων δεν αναγνωρίζονται από τις ελληνικές αρχές και χαρακτηρίζονται εικονικές από το έλεγχο. Τέτοιες πρακτικές, όπως είπε, είναι παράνομες είτε το γνωρίζουν είτε όχι οι επιχειρηματίες στους οποίους προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες.

Πηγή: emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις