Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι νικητές του 8ου Διαγωνισμού Καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας και η ευκαιρία του “Pastitsio Effect”

Ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς στον χώρο των χώρο των Startups και των ΜμΕ επιχειρήσεων στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε εχθές με την απονομή των βραβείων στις 9 ομάδες που πέρασαν στον τελικό του 8ου διαγωνισμού καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας.

Στον φετινό διαγωνισμό υποβλήθηκαν 361 προτάσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν από μέλη ΔΕΠ 9 δημόσιων πανεπιστημίων, με βασικά κριτήρια την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, το στάδιο υλοποίησης και τον σκοπό. Η Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα ήταν η θεματική ενότητα που συγκέντρωσε τις περισσότερες προτάσεις, ακολουθούμενη από το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό. Βασικό χαρακτηριστικό του φετινού διαγωνισμού αποτέλεσε το γεγονός ότι η πλειοψηφία των προτάσεων που επιλέχθηκαν για την τελική φάση του διαγωνισμού, προέρχεται από την περιφέρεια.

Εντύπωση έκανε η ομιλία του μόνιμου εκπροσώπου του European Investment Fund (EIF) στην Ελλάδα, Jose Romano, τόσο με τα πολύ καλά ελληνικά του όσο και με το “Pastitsio Effect“, το οποίο συμπεριέλαβε στη λίστα των ευκαιριών ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας μια και πολλοί Έλληνες του εξωτερικού, και όχι μόνο, έχουν άλλο ένα κίνητρο να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα δήλωσε:  «Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή να γίνει κάποιος επιχειρηματίας στην Ελλάδα. Ένα δραστήριο και αναπτυσσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας, η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, μία εξαιρετικά ταλαντούχα επιχειρηματική κοινότητα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που καταδεικνύουν, ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή, τη σημασία αυτού του διαγωνισμού. Είναι τιμή μας, ως Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, να συμμετέχουμε σε αυτόν».
Τέλος, ανέφερε ότι η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στο κεφάλαιο του EIF από την Ελλάδα μια και το 11,6% του κεφαλαίου του προέρχεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας.

O Jose Romano του EIF, (δεύτερος από δεξιά) μαζί με τη νικήτρια ομάδα Cubes Coding.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης, τόνισε μεταξύ άλλων: “Οι εξωστρεφείς και καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελούν τον πιο δυναμικό πυλώνα για την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Ενεργοποιώντας την κινητήριο δύναμη των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ενισχύουμε το ΑΕΠ, περιορίζουμε το braindrain, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και κίνητρα για να παραμείνουν στη χώρα τα ταλέντα και βέβαια, συνεισφέρουμε στην εξυγίανση του επιχειρείν, βοηθώντας στην ανάπτυξη ενός νέου, πιο υγιούς οικονομικού μοντέλου.
Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας που προσφέρει το EquiFund, ώστε να καταστήσουμε τη χώρα μας σημαντική δύναμη στην αγορά των επενδύσεων τεχνολογικών συμμετοχών και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της καινοτομίας για την επόμενη ημέρα της χώρας. Συγκεκριμένα, επισήμανε “η αύξηση της παραγωγικότητας του κεφαλαίου και της εργασίας αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η διεθνής συγκυρία είναι θετική για να πραγματοποιήσει η χώρα μας ένα άλμα ανάπτυξης, καθώς οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν την ανάδειξη νέων ανταγωνιστικών παικτών. Μια τέτοια εξέλιξη είναι εφικτή για την Ελλάδα, δεδομένης της υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, ειδικά των νέων, αλλά και της δυναμικής που μπορεί να προσδώσει η ακαδημαϊκή και επιχειρηματική Ελληνική Διασπορά“.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην ομιλία του ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο FinTech στην Ελλάδα μια και ανέφερε ότι το επόμενο έτος θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό και ότι η Εθνική Τράπεζα προετοιμάζεται για αυτό.

Η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου έκανε έναν απολογισμό των 8 ετών του Διαγωνισμού: «Στα 8 χρόνια που τρέχει ο Διαγωνισμός, έχουμε λάβει 3.060 προτάσεις από 5.120 συμμετέχοντες με την υποστήριξη 135 αξιολογητών και μεντόρων». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πορεία του προγράμματος NBG Business Seeds, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει περισσότερες από 40 εταιρείες που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό του ενεργού οικοσυστήματος της χώρας. Το πρόγραμμα έχει διαθέσει συνολικά περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή δανεισμού, συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο, αλλά και βραβείων. Και τόνισε ότι « όλα τα επιτυχημένα διεθνή start up οικοσυστήματα βασίζονται στο ταλέντο, στις ευκαιρίες δικτύωσης, στη χρηματοδότηση και στην ύπαρξη υποστηρικτικών δομών. Αυτές ακριβώς είναι και οι βάσεις στις οποίες συστηματικά επενδύουμε στο NBG Business Seeds όλα αυτά τα χρόνια».

Τα βραβεία

• Το πρώτο χρηματικό βραβείο 20.000€ πήγε στους Θεοδόσιο Σαπουνίδη, Ιωάννη Κέδρο και Εμμανουήλ Χατζηγιάννη για το Cubes Codingένα εκπαιδευτικό σύστημα προγραμματισμού για παιδιά με ηλεκτρονικά τουβλάκια.

• Το δεύτερο χρηματικό βραβείο 10.000€ πήγε στους Παναγιώτη Τραχανιά, Κωνσταντίνα Μακρή και Γεώργιο Παπαγιαννάκη για την πρότασή τους με τίτλο OramaVR, μια πλατφόρμα εκπαίδευσης χειρουργών μέσω VR.

• Το τρίτο χρηματικό βραβείο 6.000€ στους Γεώργιο Τσελεπίδη και Νικόλαο Κανόπουλο για την πρότασή τους Brite, ένα σύστημα ημιδιαφανών ηλιακών συλλεκτών για την ανάπτυξη ενεργειακά αυτόνομων θερμοκηπίων και κτηρίων.

• Το τέταρτο χρηματικό βραβείο 4.000€ στους Βασίλη Κυριμκυρίδη και Θοδωρή Τόκη για την πρότασή τους HappenApp, μια πλατφόρμα ελέγχου της ευχρηστίας του περιβάλλοντος εργασίας εφαρμογών για developers.

Απονεμήθηκαν επίσης 5 πέμπτα χρηματικά βραβεία, 1.500€ στους:

Αλέξανδρο Αλεξόπουλο για την πρόταση ErgoSensePro, μια πλατφόρμα επιστημονικής ανάλυσης και προσέγγισης για την προπόνηση βαρέων βαρών και όχι μόνο.

Χρήστο Κούτα για την πρότασή holidayemotions.com, η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη προσέγγιση στην “τουριστική Ελλάδα”

Παναγιώτη Παρτσινέβελο, Δημήτρη Χατζηπαράσχη, Αχιλλέα Τριπολιτσιώτη και Ηλία Λόττα για την πρότασή τους B.pART, για μια πλατφόρμα χωρο- χρονικής ψηφιακής αλληλεπίδρασης σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους σε πρώτο πρόσωπο.

Μάνο Πατεράκη και Λευτέρη Φάρμακα για την πρότασή τους Plazz, μια πλατφόρμα εύρεσης και κλεισίματος θέσης σε ξαπλώστρες σε παραλίες και πισίνες.

⦁ στην ομάδα των Κυριάκου Χατζηδημητρίου, Ανδρέα Συμεωνίδη, Θεμιστοκλή Διαμαντόπουλου και Μιχάλη Παπαμιχαήλ για την πρότασή Cyclopt, μια πλατφόρμα ελέγχου και ταχύτερης ανάπτυξης εφαρμογών.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού καθώς επίσης και στη σελίδα του Facebook  όλες οι λεπτομέρειες του 9ου Διαγωνισμού «Καινοτομίας & Τεχνολογίας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις