Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι επενδυτές σορτάρουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, έρχεται νέα “φούσκα”;

Οι επενδυτές δείχνουν να αμφιβάλλουν για τις εταιρείες τεχνολογίας, τις λεγόμενες “μεγάλες πέντε” παρότι οι μετοχές τους έχουν φτάσει σε τεράστια ύψη, οδηγώντας την ανοδική πορεία του Nasdaq από τις αρχές του 2018.

Αναφερόμαστε στις εταιρείες Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν εναντίον τους, με τα επίπεδα του σορταρίσματος να έχει αυξηθεί 40% μέχρι σήμερα από τις αρχές του έτους, φτάνοντας τα 37 δισ. δολ.! Από αυτά τα 10 δισ. αφορούν την Amazon μόνο! Ένα τεράστιο ποσό.

Το σορτάρισμα από τους επενδυτές γίνεται με δανεισμό μετοχών από μετόχους, επί πληρωμή, και ακολούθως πώληση στην αγορά. Το “τζογάρισμα” αφορά την επαναγορά τους στο μέλλον με χαμηλότερη τιμή εφόσον έχουν γίνει οι σωστές εκτιμήσεις. Βέβαια εφόσον γίνει μαζική μια τέτοια ενέργεια μπορεί να φέρει η ίδια πτώση των μετοχών…

Οι συζητήσεις περί φούσκας παρόμοιας με αυτή του 2000 έχουν γίνει και γίνονται στα επενδυτικά γραφεία παρότι οι τεχνολογικές εταιρείες φαίνεται να έχουν καλές προοπτικές με πολλούς κλάδους, όπως η λιανική αγορά, να ψηφιοποιούνται ταχέως. Από την άλλη, τα κέρδη των τεχνολογικών εταιρειών είναι σχετικά μικρά μια και επενδύουν μεγάλα ποσά για την πρόσβαση στην λεγόμενη offline αγορά, κάτι που γίνεται πιο έντονα στην Κίνα με τις Alibaba και Tencent αλλά και στις Η.Π.Α. από την Amazon, για παράδειγμα, με την εξαγορά της Whole Foods.

Τέλος, υπάρχουν πολλές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σε αυτές τις εταιρείες τα πρόστιμα και οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και νέοι περιορισμοί από την Κίνα αλλά και από την επιβολή δασμών λόγω Τράμπ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις