Το Climathon για πρώτη φορά στον Πειραιά!

Ο Δήμος Πειραιά, το BlueGrowth Piraeus και το The Cube συνδιοργανώνουν στις 25 & 26 Οκτωβρίου 2018 στο Νεοκλασικό Κτίριο της Λ. Ηρώων Πολυτεχνείου 91, το 1ο Climathon Piraeus, ένα 24ώρο «hackathon» με στόχο τον σχεδιασμό λύσεων σχετικά με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει η πόλη του Πειραιά.

To Climathon, μία πρωτοβουλία της EE και του ΕΙΤ, προσκαλεί φοιτητές, ερευνητές, προγραμματιστές, επιχειρηματίες, δημόσιους λειτουργούς και κατοίκους των αστικών κέντρων, για 24 ώρες να συνεργαστούν, να οραματιστούν, να συν-σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν στις Δημοτικές τους Αρχές νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις, που να αφορούν την ανθεκτικότητα των πόλεων και την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων σε τοπικό επίπεδο. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2015 σε 20 ευρωπαϊκές πόλεις ταυτόχρονα, με αφορμή την ιστορική συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, και φέτος αναμένεται να διεξαχθεί σε περισσότερες από 150 πόλεις σε όλο το κόσμο την ίδια ημέρα, τη Παρασκευή 26 Οκτωβρίου.

Ο Δήμος του Πειραιά συμμετέχει για πρώτη φορά στην πρωτοβουλία Climathon, θέτοντας ως στόχο του φετινού Climathon Piraeus την εύρεση λύσεων σχετικά με τη συλλογή των θαλάσσιων απορριμμάτων και συγκεκριμένα των πλαστικών από τη θάλασσα και την περαιτέρω αξιοποίησή τους σε επίπεδο πόλης μέσω ανακύκλωσης και επανάχρησής τους. Πιο συγκεκριμένα, η προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων εστιάζει στο συνδυασμό των νέων τεχνολογιών, στη συντονισμένη δράση μεταξύ τοπικών φορέων και στην εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας, ώστε από τη μία να ενθαρρυνθούν οι επαγγελματίες αλιείς να ψαρεύουν πλαστικά και άλλα απορρίμματα και από την άλλη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις σε τοπικό επίπεδο για τη διαχείριση αυτών. Το Climathon Piraeus θα συμβάλει στη δημιουργία νέων ευκαιριών βιώσιμης επιχειρηματικότητας στη πόλη του Πειραιά, βασισμένων στη συλλογή, την ανακύκλωση ή/και την επανάχρηση των πλαστικών θαλάσσιων απορριμμάτων καθώς και στη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία.

Τη διοργάνωση του Climathon Piraeus ανέλαβαν ο Δήμος Πειραιά μέσω της Πρωτοβουλίας Bluegrowth, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με την Aephoria.net και η ομάδα εκκίνησης νεοφυούς επιχειρηματικότητας The Cube Athens.

Μεταξύ των υποστηρικτών και συνεργατών του 1ου Climathon Piraeus είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, η Μαρίνα Ζέας, οι start-ups Εναλεία , Marine.bi-matters, We Dive We Clean, Phee και η Οργάνωση Γη – Organization Earth. To Climathon Piraeus τελεί υπό την αιγίδα του Climate-KIC Hub Greece.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές συμμετεχόντων: www.climathon.climate-kic.org/en/pireas

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις