Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι επενδύσεις στο FoodTech εκτοξεύονται με τα περιθώρια για “disrupt” να είναι μεγάλα!

Την περασμένη εβδομάδα βγήκε στη δημοσιότητα μια έρευνα σχετικά την παγκόσμια αγορά FoodTech, η οποία έγινε από την Five Seasons Ventures και το Dealroom.co, και έδειξε ότι επενδύσεις VC στο χώρο το 2018, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα φτάσουν το επίπεδο ρεκόρ των 14 δισ. ευρώ ενώ οι εξαγορές και οι συμμετοχές θα φτάσουν τα 27 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την Ευρώπη, 6,5 δισ. Ευρώ έχουν επενδυθεί μέσω VCs από το 2013, με την παράδοση φαγητού να έχει πάρει περίπου τα μισά, αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αυτά τα χρήματα έχουν καταφέρει να κάνουν “disrupt” μόνο στο 1% της συγκεκριμένης αγοράς!

1 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί μέχρι στιγμής το 2018 στις λεγόμενες FoodTech “Επόμενης Γενιάς” σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, η παραγωγή τροφίμων και η κατανάλωση τους. Ρομπότ στη παραγωγή, κάθετες φάρμες, υδατοκαλλιέργειες, καλλιέργειες πατάτας, υγιεινές τροφές, παραγωγή μπύρας, προϊόντα vegan, online supermarkets, φαγητό κατά παραγγελία, είναι μερικές επιχειρηματικές προτάσεις “Επόμενης Γενιάς”.

35 μονόκεροι έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως με συνολική αξία 169 δισ. ευρώ. 9 εξ’ αυτών έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη, με συνολική αξία 30 δισ. ευρώ, και 10 στις Η.Π.Α. με αξία 43 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στην Ασία όπου η συγκεκριμένη αγορά είναι και τεράστια και πολύ δραστήρια.

Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία ηγούνται στις επενδύσεις VC ενώ Ιταλία και Ισπανία ξεχωρίζουν σε αριθμό επενδυτικών γύρων.

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα FoodTech στην Ευρώπη με ειδικευμένα και μη VCs, τις FoodTech πρώτης γενιάς, όπως για παράδειγμα η Delivery Hero και η Just Eat οι οποίες προχωρούν σε εξαγορές και στη χώρα μας, τους μεγάλους παίκτες στο χώρο (Unilever, Carefour, syngenta, Nestle, Michelin κ.α.) αλλά και πολλούς Incubators και Accelerators.

Μπορείτε να κατεβάσετε όλη την έρευνα εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις