Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ν26: Νέα χρηματοδότηση 300 εκατ. δολαρίων, “θα τα πάρουν όλα” μαζί με τη Revolut;

O Valentin Stalf ιδρυτής και CEO της νεοτράπεζας Ν26 ανακοίνωσε σήμερα νέο μεγάλο γύρο χρηματοδότησης, τέταρτος στη σειρά, ύψους 300 εκατ. δολαρίων και πλέον “πάει τις κόντρες” με τη Revolut σε όλα επίπεδα, με την απειλή για τον ανταγωνισμό να είναι πλέον τεράστια.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των χρηστών της έφτασε τα 2.300.000, έναντι 1.500.000 τον περασμένο Οκτώβριο κάτι που σημαίνει ότι τριπλασίασε τη βάση χρηστών της μέσα σε 12 μήνες. Τα 300 εκατομμύρια δολάρια είναι ένας από τους μεγαλύτερος γύρους PE που έχουν γίνει στην Ευρώπη με την αξία της να αγγίζει τα 2,7 δισ. δολάρια! Ενώ μέχρι σήμερα έχει σηκώσει 513 εκατ. δολάρια.
Σε αυτόν τον γύρο συμμετείχαν και δυο νέοι επενδυτές, η Insight Venture Partners και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC.

Με τα χρήματα αυτά θα υποστηριχθεί η παγκόσμια ανάπτυξη της N26 σε Αμερική και Ασία. Η N26 μόλις άνοιξε το τρίτο γραφείο της στην Βαρκελώνη, μετά από το κεντρικό στο Βερολίνο και αυτό της Νέας Υόρκης.
Βέβαια θα αναπτυχθούν και οι υπηρεσίες που θα προσφέρει η N26 μέσω των Smartphones των πελατών της μια και όπως ανέφερε ο Stalf στο πρόσφατο TechCrunch Disrupt θέλει εφαρμογή να καλύπτει όλες τις καθημερινές ανάγκες των πελατών της σε ότι έχει να κάνει με τα τραπεζικά και παρα-τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Η Revolut και το μεγάλο ξεκαθάρισμα

Τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα και δεδομένου του υπερπληθυσμού τραπεζικών υπηρεσιών αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι σύντομα θα συμβεί το μεγάλο ξεκαθάρισμα! Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η αγορά δεν αντέχει τόσους παίκτες οπότε θα δούμε, και λίαν συντόμως μάλιστα, συγχωνεύσεις, εξαγορές και παύσεις εργασιών.

Από την μια πλευρά οι Τράπεζες θα αναγκαστούν (αργά ή γρήγορα) να ακολουθήσουν και είτε θα προχωρήσουν σε εμφάνιση παρεμφερών προϊόντων είτε θα προβούν σε εξαγορές Fintechs.
Από την άλλη, εξαγορές, συγχωνεύσεις ή στρατηγικές συνεργασίες θα έρθουν και μεταξύ Fintechs μια και είδαμε μια πολύ καλή σχέση στο πρόσφατο TechCrunch Disrupt στο Βερολίνο μεταξύ του Stalf και του Knox της Tandem, η οποία έχει δώσει βάρος στις πιστώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια αγορά όπου κυριαρχεί η Revolut και η Monzo και μόλις εισήλθε η N26.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε και την δική μας Viva Payments στην ίδια αγορά η οποία έκανε μια κίνηση με μεγάλο ρίσκο για να επεκταθεί στην Ευρώπη.

Οι τράπεζες κατά περίπτωση και όπου συνεργάζονται έχουν καταφέρει να κερδίσουν το κοινό όπως στη περίπτωση των Η.Π.Α. με το Zelle και τα Swish-Vipps στη Σκανδιναβία.

Και μη ξεχνάμε ότι υπάρχει και το PayPal το οποίο έχει εξαγοράσει την iZettle αλλά και οι μεγάλοι της τεχνολογίας Amazon, Apple, Google, Facebook οι οποίες έχουν πάρει ή θα πάρουν άδειες διαχείρισης ψηφιακού χρήματος.

Αφήσαμε για το τέλος το “τραίνο” της Revolut η οποία έχει φτιάξει μια εφαρμογή “ελβετικό σουγιά”, έχει 3.000.000 πελάτες και μόλις πήρε Ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια.

Όλα δείχνουν ότι το παιχνίδι στην Ευρώπη έχει ήδη κριθεί με οτιδήποτε εκτός Τραπεζών – Revolut – N26 να βγαίνει εκτός  παιχνιδιού με τον ένα ή άλλο τρόπο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις