Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Ελληνική επιχειρηματική αποστολή στο CERN και σχέδιο για δημιουργία γραφείων στην Θεσσαλονίκη

Η διήμερη αποστολή στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στην Γενεύη πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας.

Στην αποστολή συμμετείχαν 16 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, από διαφορετικούς κλάδους (υπηρεσίες, εμπόριο, βιομηχανία, έρευνα, νέες τεχνολογίες, καινοτομία κτλ.), που έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν με αξιώσεις έναν ή περισσότερους διαγωνισμούς και προμήθειες του CERN, για το 2019.

Ήδη μια σειρά από ερευνητές, επιστήμονες και φοιτητές από την Κεντρική Μακεδονία συμμετέχουν στις δράσεις του CERN, ενώ σε επίπεδο επιχειρήσεων, ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς και τις προμήθειές, οι πρώτες από αυτές. Ειδικά αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη για τις συνεργασίες, καθώς ανοίγει ο κατάλογος των ευκαιριών για το 2019 για τους βιομηχανικούς συνεργάτες και οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας που βρέθηκαν εδώ θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στον κατάλογο των πιστοποιημένων προμηθευτών του Οργανισμού“, τόνισε η  Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του CERN  Charlotte Lindberg Warakaulle.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «πριν από δυο χρόνια αποφασίσαμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να επενδύσουμε στη συνεργασία με το CERN. Πολλοί τότε απόρησαν για την επιμονή μας να διαμορφώσουμε μια τόσο στενή σχέση με έναν παγκόσμιο οργανισμό. Η απάντηση δίνεται σήμερα, καθώς έπειτα από σκληρή δουλειά και μεθοδευμένη προσπάθεια, 20 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσονται στους πιστοποιημένους συνεργάτες του CERN, ανοίγοντας νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα της περιοχής μας».

«Είμαστε ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς οργανισμούς παγκοσμίως, που υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με το CERN. Ήδη δημιουργήσαμε θερμοκοιτίδα στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Τεχνόπολη για τη διάχυση των τεχνολογιών του CERN σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, χρηματοδοτούμε το αμέσως επόμενο διάστημα τη δημιουργία ενός cluster εταιριών τεχνητής νοημοσύνης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η Κεντρική Μακεδονία μετατρέπεται σταδιακά, με τις προσπάθειές μας, σε συνεργασία με τους φορείς και τις επιχειρήσεις μας, σε κόμβο νέων τεχνολογιών και καινοτομίας», τόνισε.

Ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στο δεύτερο άξονα για τη συμμετοχή ερευνητών και επιστημόνων στο CERN δήλωσε ότι «από τη συνεργασία μας με το CERN, αυξήθηκαν οι συμμετοχές Ελλήνων φοιτητών σε σεμινάρια του CERN, ενώ δημιουργήθηκε στο ΑΠΘ Σχολή Επιταχυντών του CERN, μια σταθερή μόνιμη ακαδημαϊκή δομή, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στην αναβάθμιση του κορυφαίου επιστημονικού πειράματος που εξελίσσεται στο CERN, του ‘ΑΤΛΑΣ’, συμμετέχει και το ΑΠΘ».
Επίσης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «διεκδικεί τη δημιουργία μιας μόνιμης δομής του CERN στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα αξιοποιεί τις τεχνολογίες του Οργανισμού , με τελικό στόχο να καταστεί η Κεντρική Μακεδονία Εθνικό Κέντρο του CERN για όλη την Ελλάδα».

O Αναπληρωτής Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων του CERN και Επικεφαλής της Συνεργασίας της Ελλάδας με το CERN Μανώλης Τσεσμελής και ο Επικεφαλής Προμηθειών και Βιομηχανικών Υπηρεσιών του CERN Anders Unnervik παρουσίασαν τις διαδικασίες που ακολουθεί ο Οργανισμός στους διαγωνισμούς και τις προμήθειές του, ώστε οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να καταθέσουν πλήρεις φακέλους και να διεκδικήσουν με αξιώσεις επικερδείς συμβάσεις. «Προσπαθούμε στο CERN να αγοράζουμε οτιδήποτε μας χρειάζεται, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, από τα μέλη μας και η Ελλάδα σαφώς πρέπει να έχει θέση και μάλιστα ισχυρή στις προμήθειες και τους διαγωνισμούς μας», τόνισαν.

Ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσος Τζήκας έκανε εκτενή αναφορά στη συνεργασία των δυο φορέων (Τεχνόπολης και CERN), που μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έλαβε σάρκα και οστά και επισήμανε ότι «στόχος μας είναι να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία του CERN με τη Θεσσαλονίκη, σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε ως χώρα σταδιακά να κερδίσουμε την ανταποδοτικότητα που πρέπει να έχει η συμμετοχή μας ως ιδρυτικά μέλη του CERN”.

Ο Επικεφαλής Μεταφοράς Τεχνογνωσίας στον Τομέα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του CERN Νίκος Ζιώγας, αναφέρθηκε σε παραδείγματα επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο, που συνεργάζονται με το CERN αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη, αλλά και τους τομείς στους οποίους δίνει βαρύτητα στις προμήθειές του ο Οργανισμός.

Οι 16 εταιρίες και οργανισμοί που συμμετείχαν στην αποστολή είναι οι:

 • ENERGY CONSTRUCTION COMPANY
 • BIOSOLIDS
  BLOCKACHAIN
 • B&T COMPOSITES
 • EUROTRADE
 • FIELDSCALE
 • ELEXPO
 • ISOMAT
 • ITALY LINES INTERNATIONAL TRANSPORT-LOGISTICS
 • KLEEMANN
 • LIVEMEDIA
 • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 • SIAFARAS ARISTIDIS S.A. ELECTRIC SYSTEMS
 • SUPERALLOYS ENGINEERING
 • TETTIX
 • TECHNOPOLIS ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις