Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πότε και πως διαβάζουμε και αγοράζουμε βιβλία στην Ελλάδα

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα βιβλίου και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του δικτυακού τόπου ανακάλυψης προσφορών και κουπονιών picodi.com οι Έλληνες διαβάζουν βιβλία. Αυτό επιβεβαιώνει και το Skroutz μια και υπάρχουν πάνω από 200.000 βιβλία διαθέσιμα από δεκάδες βιβλιοπωλεία online.

Το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αγοράζει βιβλία σε βιβλιοπωλεία. Ο δανεισμός από τις βιβλιοθήκες είναι λιγότερο δημοφιλής (9%), όπως και ο δανεισμός από τους φίλους (μόνο 5%). Το υπόλοιπο 29% παραδέχθηκε ότι δεν διαβάζει πολύ ή δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα βιβλία.

Στην ερώτηση «Έχετε αγοράσει τουλάχιστον ένα βιβλίο κατά το τελευταίο έτος;»- η απάντηση ήταν θετική για το 70% των γυναικών και το 58% των ανδρών.

Αυτοί οι ερωτηθέντες ήταν οι ομάδες-στόχοι, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τις προτιμώμενες μορφές βιβλίων και τα αγαπημένα είδη.

Η αγορά βιβλίων με τη μορφή ηχητικών βιβλίων (audiobooks) γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στον κόσμο κάθε χρόνο. Ωστόσο, στην Ελλάδα, τα audiobooks εξακολουθούν να μην έχουν μεγάλη αναγνώριση. Κατά το τελευταίο έτος, το 2% των ερωτηθέντων αγόρασε ένα ηχητικό βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή ή σε ένα CD (1%).

Τα παραδοσιακά, χάρτινα βιβλία συνεχίζουν να είναι τα πιο δημοφιλή στους Έλληνες αναγνώστες. Το 34% παραδέχτηκε ότι αγόρασε βιβλία σε ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ το 63% των ερωτηθέντων αγόρασε βιβλία σε βιβλιοπωλεία.
43% των ερωτηθέντων αγοράζει βιβλία σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.
Οι συστάσεις φίλων (33%), οι λογοτεχνικές υποψηφιότητες (25%) και οι κυκλοφορίες ταινιών που βασίζονται στο βιβλίο (13%) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κατά την λήψη απόφασης αγοράς.
Τις περισσότερες φορές, τα βιβλία αγοράζονται υπό την επίδραση μιας καλής τιμής/έκπτωσης (46%). 38% πιστεύει ότι οι τιμές είναι επαρκείς και μόνο 16% δήλωσε ότι οι τιμές των βιβλίων είναι υπερβολικά υψηλές.

Γιατί οι Έλληνες αγοράζουν βιβλία; Οι περισσότεροι το κάνουν επειδή απλά αγαπούν την ανάγνωση (54%). Το σχεδόν ένα τέταρτο (24%) αγοράζει βιβλία για σπουδές ή εργασία και 12% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η πράξη αγοράς βιβλίων αποτελεί θεραπεία για το στρες.

Τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά είδη

Οι περισσότεροι αναγνώστες επέλεξαν μυθιστόρημα (73%) ως το αγαπημένο τους είδος βιβλίου. Επιστημονική λογοτεχνία και διδακτικά βιβλία είναι επίσης δημοφιλής μεταξύ των Ελλήνων αναγνωστών.
Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο στο γεγονός ότι οι αναγνώστες προτιμούν μυθιστόρημα πάνω από τα βιβλία non-fiction. Το ευρύ φάσμα των ειδών που υπάρχει διευκολύνει τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο να βρουν κάτι ιδανικό για αυτούς. Μεταξύ των πιο δημοφιλών ειδών είναι το θρίλερ, sci-fi και η φαντασία,η ιστορική και η περιπετειώδη λογοτεχνία. Το λιγότερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στην ποίηση και τα συναισθηματικά/ ρομαντικά βιβλία.

Ποια χώρα διαβάζει λιγότερο;

Η συντριπτική πλειοψηφία (68%) αγοράζει περιστασιακά βιβλία – μερικές φορές το χρόνο, ενώ μόνο 22% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμοι να αγοράσουν βιβλία μία φορά το μήνα.
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (83%) είναι ικανοποιημένοι με τα βιβλία που διατίθενται στην αγορά. Το 17% των ερωτηθέντων είναι της άποψης ότι οι εκδοτικοί οίκοι της Ελλάδας δεν δημοσιεύουν αρκετούς τίτλους.

Οι χώρες με τις περισσότερες πωλήσεις βιβλίων είναι η Τουρκία, η Ρωσία και η Ισπανία. Η Ελλάδα τοποθετείται αρκετά χαμηλά, καθώς μόνο το 64% των ανθρώπων αγόρασε τουλάχιστον ένα βιβλίο πέρυσι.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις