Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΑΠΘ: 3.000 άτομα κάθε χρόνο δουλεύουν σε ερευνητικά έργα του Πανεπιστημίου!

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα το 6ο Technology Forum  στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της Eβδομάδας Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Καινοτομίας, Εξωστρέφειας και Εκπαίδευσης «ThessWeek».

Παραγωγικοί φορείς, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα παρουσίασαν και φέτος σημαντικές τεχνολογίες αιχμής, ενώ έμφαση δόθηκε στη σημασία που έχει το Technology Forum για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγικών φορέων (εταιριών Πληροφορικής και Βιομηχανιών) και των ερευνητικών οργανισμών (Πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων), καθώς και στη συμβολή του στην αξιοποίηση της γνώσης και των τεχνολογικών εργαλείων που αυτοί διαθέτουν.

Διακεκριμένοι ομιλητές έκαναν ενδιαφέρουσες ομιλίες όπως για παράδειγμα ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Βοστώνης, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης Πληροφορικής που εργάστηκε στη Facebook και ήταν συνιδρυτής της Metanautix που αποκτήθηκε από την Microsoft, Toli Lerios, η υπεύθυνη του προϊόντος «Google Assistant» της Google, Marily Nika, καθώς και η υπεύθυνη της ομάδας προηγμένων τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Dana Eleftheriadou.

Στη Συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία που δίνουν οι φορείς στην έρευνα και την καινοτομία και στη σύνδεσή της με την αγορά, ενώ δόθηκε έμφαση στην αδήριτη ανάγκη για την ανάσχεση του brain drain.

Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Πατρίτσια Κυπριανίδου, υπογράμμισε ότι «το φετινό Technology Forum έχει μια ενδιαφέρουσα ατζέντα που σχετίζεται με τις τεχνολογίες της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, την τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα κ.λπ. Στο δε ‘‘Ορίζοντα 2020’’, η χώρα έχει καλές επιδόσεις, έρχεται 8η σε χρηματοδοτήσεις στον τομέα Πληροφορικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28.
Η κυβέρνηση αυτή έχει αυξήσει τη δημόσια επένδυση σε έρευνα και τεχνολογία στα 2 δισ. ευρώ, έχει συμβάλει στην αύξηση του μεριδίου του ιδιωτικού τομέα και έχει δημιουργήσει περί τις 10.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας έως το 2021 σε τομείς έντασης γνώσης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

O Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι η Περιφέρεια στήριξε και θα στηρίξει και επόμενα χρόνια τον θεσμό του τεχνολογικού φόρουμ. «Είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στον στόχο μας: να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε Περιφέρεια καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Να μετατρέψουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε μια Silicon Valley για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα. Μόνο έτσι μπορούμε να ανακόψουμε το brain drain και να περάσουμε στο brain gain».

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος, αναφέρθηκε στο πλήθος των εξιδεικευμένων νέων επιστημόνων που εργάζονται στο ΑΠΘ, καθιστώντας το Ίδρυμα κινητήριο μοχλό του Τechnology Forum. «Το Αριστοτέλειο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη νέων εξειδικευμένων επιστημόνων στην Ελλάδα. Πάνω από 3.000 άτομα κάθε χρόνο, νέοι επιστήμονες, ερευνητές, μεταπτυχιακοί και μεταδιδακτορικοί φοιτητές, δουλεύουν σε ερευνητικά έργα του Πανεπιστημίου.
Το ΑΠΘ λειτουργεί ως καταλύτης ανάμεσα στους φορείς της περιοχής, στοχεύοντας να δημιουργήσει την έκρηξη στον χώρο των νέων τεχνολογιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, σταθερά προσανατολισμένο στην εξωστρέφεια, διοργανώνει την Τετάρτη (17/4) και τη συνάντηση των Βαλκανικών Πανεπιστημίων, όπου θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας με τα Ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής».

Ο Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, Αθανάσιος Γ. Κωνσταντόπουλος, ανέφερε πως το ΕΚΕΤΑ ως ιδρυτικό μέλος και φορέας φιλοξενίας του 1ου Technology Forum, με οργανωτική υποστήριξη και προτάσεις και με την αδιάλειπτη συμμετοχή του, στήριξε έμπρακτα από το 2014 όλες τις διοργανώσεις του Forum.
Για το ΕΚΕΤΑ εξήγησε ότι «συμβάλλει στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, όντας ο μόνος ερευνητικός φορέας στην Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλη συμμετοχή στη βιομηχανική έρευνα».
«Ελπίζουμε να δημιουργήσουμε αλυσίδες αξίας για τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής μας με γρήγορα αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας», κατέληξε.

Στη σημαντική απειλή του brain drain για την οικονομία και την κοινωνία εστίασε ο Πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, Κωστής Καγγελίδης, καθώς, όπως εξήγησε, «ο ΣΕΠΒΕ έχει εστιάσει στο θέμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μαζί με το ΑΠΘ και το ΤΕΕ με λιγοστά μέσα εκκίνησε την πρωτοβουλία iGrowLabs, με σκοπό να φέρει επιχειρήσεις του συνδέσμου και φοιτητές μαζί σε μια ευκαιρία να διαμορφώσουν κοινή προοπτική».

«Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει συγκέντρωση τόσο επιστημόνων, που διαπρέπουν, όσο και επιχειρήσεων. Συνεπώς, ένας από τους κλάδους στους οποίους πρέπει να επενδύσουμε είναι η καινοτομία, η έρευνα και η ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «είναι απαραίτητη η δημιουργία δομών και θυλάκων φυσικών, όπου όλοι οι συμμετέχοντες στην καινοτομία θα μπορούν να συνυπάρχουν».

Τέλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, Στέλιος Λουτζίδης, δήλωσε: «Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει πρωτοβουλίες τεχνολογίας και καινοτομίας, καλωσορίζει το Technology Forum, και, καθώς πιστεύει πως η ψηφιακή εποχή είναι η εποχή του πελάτη, έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα τη βελτίωση της εμπειρίας του μέσα από ένα ευρύτατο και εξελισσόμενο πρόγραμμα μετασχηματισμού».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις