Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

CanSat in Greece 2019: Ένας μεγάλος διαγωνισμός με “μεγάλες” ιδέες!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά ο πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής CanSat in Greece. Η τελική εκδήλωση του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε τέλος Απριλίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων με περισσότερους από 150 συμμετέχοντες!

Ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός CanSats in Europe διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2010 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Από τότε έχουν λάβει χώρα οκτώ ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί με ισάριθμες ελληνικές συμμετοχές. Οι ελληνικές αποστολές έχουν καταλάβει δύο φορές τη δεύτερη θέση, το 2012 και 2014. Η ιδέα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού CanSat in Greece προέκυψε τον Οκτώβρη του 2015, όταν στο πλαίσιο μιας συζήτησης, για καινοτόμες δράσεις, που διοργάνωσε ο φοιτητικός οργανισμός IEEE NTUA SB, οι φοιτητές Ηλίας Ψυρούκης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Στρατής Τσιρτσής πρότειναν τη διοργάνωση του διαγωνισμού με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι τρεις αυτοί φοιτητές συμμετείχαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat το 2012 ως μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης με την ομάδα Icarommenipus 3D, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση.

H ομάδα έχει δημιουργήσει σήμερα την SPIN – Space Innovation με στόχο να εκπαιδεύσει στα της αεροδιαστημικής μαθητές, φοιτητές αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες συμπράξεις έτσι ώστε να γίνει σάρκα και οστά μια ελληνική διαστημική αποστολή. Η SPIN έτρεξε τον φετινό διαγωνισμό Cansat in Greece 2019 ενώ συνεργάζεται με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τη Σχολή Πυροβολικού Μεγάρων, οι οποίοι παραχωρούν το Πεδίο Βολής Μεγάρων για πυραυλικά πειράματα.

Στην μαθητική κατηγορία του διαγωνισμού η ομάδα Orion του Πρότυπου Γενικού Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής κέρδισε τη 1η θέση του CanSat in Greece 2019 και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.
Tην 2η θέση κατέλαβε με μικρή διαφορά η ομάδα Anti-Spin του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών (Μαράσλειο) και την 3η θέση στη μαθητική κατηγορία κέρδισε η ομάδα Curious Spinner του Συλλόγου RoboSpecialists από την Ξάνθη.

Οι υπόλοιπες μαθητικές ομάδες που τα κατάφεραν μέχρι και την τελική φάση του διαγωνισμού με τυχαία σειρά είναι:

MARS – Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά

AETOS – Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πατρών

It’s not Rocket Science – Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα Λιναρδάτου

E.L.I. – Εκπαιδευτήρια Παλλάδιο

AFS Robotics – Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Στη φοιτητική κατηγορία του διαγωνισμού νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα The Rolling Cans του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Την 2η θέση κατέλαβε η ομάδα White Noise του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στη φοιτητική κατηγορία επιπλέον συμμετείχαν με τυχαία σειρά:

ASPiRE – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

RadinoX – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

SEED 17 – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις