Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μοσκοβισί: “Δύσκολο παραμένει το περιβάλλον για τις ελληνικές startups”

Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει δύσκολο σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας κυρίως διαδικαστικών και κανονιστικών περιορισμών, υπογράμμισε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, για το θεσμικό πλαίσιο των νεοφυών επιχειρήσεων (startup) και τη διευκόλυνση της λειτουργίας τους. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι αρχές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ο Γ. Κύρτσος ζήτησε να πληροφορηθεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εικόνα για το χρόνο διάρκειας των επιχειρήσεων αυτών και με ποιό τρόπο θα μπορούσε να εγγυηθεί την μακρόχρονη διάρκεια λειτουργίας τους. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι ένα απλουστευμένο επιχειρηματικό περιβάλλον διευκολύνει τις διαδικασίες εκκίνησης και δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων. Συνέχισε δε, ότι η μακροπρόθεσμη διάρκειά τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η επιτυχία του προϊόντος, η πρόσβαση στις αγορές και στη χρηματοδότηση, οι ευρύτερες οικονομικές συνθήκες και το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο αρμόδιος Επίτροπος τόνισε ότι η χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία προβλέπει χρηματοδοτικά μέσα για τη στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) υπό την προϋπόθεση εκ των προτέρων αξιολόγησής τους και αναφέρθηκε στη νέα γενιά χρηματοδοτικών μέσων για την περίοδο 2014-2020 που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Μοσκοβισί αναμένει ότι το πρόγραμμα “Ορίζων 2020” σε συνδυασμό με το πρόγραμμα COSME θα βελτιώσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις κυρίως μέσω εγγυήσεων δανείων.

Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη του 2013 δημιουργήθηκαν 1.853 νέες επιχειρήσεις με άμεση ενίσχυση από το ελληνικό ΕΣΠΑ, ενώ 1.547 επιχειρήσεις, υφιστάμενες και νέες, έχουν χρησιμοποιήσει μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις