Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βαθύτερη συνεργασία ζητούν οι “startup leaders” Ελλάδος και Ισραήλ

Με την πεποίθηση ότι η εκδήλωση θα αποτελέσει απλώς την απαρχή μίας πραγματικής και βαθύτερης ενοποίησης μεταξύ των δύο επιχειρηματικών οικοσυστημάτων ολοκληρώθηκε το 1ο workshop ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ εταιρειών και εκπροσώπων των startup οικοσυστημάτων Ελλάδος και Ισραήλ, που διοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ένωση Ελλήνων Επιχειρηματιών με τη συμμετοχή του Start-Up Nation Central.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν, σε μικρές ομάδες, ιδέες, εμπειρίες και διδάγματα που έμαθαν, σχετικά με τον κύκλο ζωής νέων καινοτόμων επιχειρήσεων τεχνολογίας που λειτουργούν μέσα σ’ ένα ανταγωνιστικό οικοσύστημα.

Στη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης διοργανώθηκε γεύμα εργασίας στο οποίο παρακάθισαν οι επισκέπτες εκπρόσωποι του ισραηλινού οικοσυστήματος και εκπρόσωποι του ελληνικού οικοσυστήματος, όπως ιδρυτές startup εταιρειών, επενδυτές και άλλοι. Στη διάρκεια του γεύματος διαπιστώθηκε η ανάγκη να δημιουργηθούν “γέφυρες” αμφίδρομης επικοινωνίας και απτών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

Μιλώντας στο Startupper.gr, οι διοργανωτές ανέφεραν ότι οι συνδαιτυμόνες συμφώνησαν στην ανάγκη να δημιουργηθεί μία επενδυτική στρατηγική για το ελληνικό οικοσύστημα, η οποία θα συνδυάζει τόσο το venture capital όσο και τις ομάδες επενδυτικών “αγγέλων”, ενώ δόθηκε έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα όπως το ανθρώπινο κεφάλαιο και το υψηλής εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό σε συνδυασμό με το χαμηλό εργατικό κόστος.

Από την ελληνική πλευρά έγινε λόγος για τη σημασία της βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδος και του οικοσυστήματός της σε όλο τον κόσμο και για την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων εταιρειών που θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης στο ακόμη νεοφυές ελληνικό οικοσύστημα. Επισημάνθηκε, επίσης, ο ρόλος των ερευνητικών ιδρυμάτων και η ανάγκη οι ερευνητές να βγουν “έξω” από το εργαστήριο. Σε ό,τι αφορά στην έρευνα, εκφράστηκε η επιθυμία να προωθηθούν διμερείς σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο οικοσυστημάτων.

Από την πλευρά των Ισραηλινών, αναφέρθηκαν τρόποι με τους οποίους το ελληνικό οικοσύστημα μπορεί να “αναπαράγει” βέλτιστες πρακτικές. Τονίστηκε η δημιουργία θέσης Διευθυντή Καινοτομίας (Chief Scientific Officer), ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται “εκτός γραφείου”, υποστηρίζοντας την πρόσβαση στην αγορά προϊόντων έρευνας. Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη να συνδεθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα με επιχειρηματικά στελέχη, προκειμένου τα ερευνητικά ευρήματα να δημιουργούνται επιτυχώς σε νέες επιχειρήσεις.

Οι “leaders” των δύο οικοσυστημάτων που συμμετείχαν στη συζήτηση τόνισαν την ανάγκη του ελληνικού οικοσυστήματος να συνδεθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενώ συμφώνησαν να παραμείνουν σε επικοινωνία για τη συνεργασία σε μία σειρά ζητημάτων, προτάσεων και κοινών πρωτοβουλιών που ανέκυψαν στη διάρκεια του γεύματος.

Από την πλευρά της, η Ινμπάλ Αριέλι, αντιπρόεδρος στρατηγικών συνεργασιών του οργανισμού Start-Up Nation Central, τόνισε μιλώντας στο Startupper.gr πως τα μέλη του ισραηλινού οικοσυστήματος “θα επιστρέψουμε σίγουρα στην Ελλάδα, αυτό μπορώ να σας το υποσχεθώ! Στο γεύμα είχαμε μία ενδιαφέρουσα και ανοιχτή συζήτηση, ωστόσο δεν φτάσαμε σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Κάναμε το πρώτο βήματα σε μία ενδεχόμενη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς στους οποίους υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με αμοιβαία επωφέλεια για τα δύο οικοσυστήματα“.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Startupper.gr η Αριέλι τονίζει ότι το επιτυχημένο οικοσύστημα του Ισραήλ δεν οικοδομήθηκε “από τη μια στιγμή στην άλλη”, αλλά αντιθέτως χρειάσθηκε πάνω από 20 χρόνια για να φθάσει στο σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα. “Στοιχεία επιχειρηματικότητας που υπάρχουν μέσα στην ισραηλινή κουλτούρα, το γεγονός ότι το Ισραήλ είναι ένα κράτος μεταναστών, το πνεύμα δημιουργίας και αποτυχίας με το οποίο μεγαλώνουν οι Ισραηλινοί, είναι ο συνδυασμός που επέτρεψε στη χώρα να αναδειχθεί ως ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό οικοσύστημα“, αναφέρει.

israel startups greece workshop inbal arieli 702336

Η Αριέλι, τα υπόλοιπα στελέχη του Start-Up National Central και ιδρυτές των ισραηλινών startups είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν με τις ελληνικές εταιρείες και τα υπόλοιπα μέλη του οικοσυστήματος σε “κλειστά” τραπέζια συζητήσεων, τα οποία είχαν χωρισθεί ανάλογα με τον τομέα της οικονομίας στην οποία δραστηριοποιούνται.

Είμαι πολύ εντυπωσιασμένη με όσα είδα αυτές τις δύο ημέρες από την τεχνογνωσία και τις ικανότητες των ανθρώπων με τους οποίους συζητήσαμε“, σχολιάζει και προσθέτει: “Τολμώ να πω πως όσα έχει κάνει το ελληνικό οικοσύστημα σε δύο ή τρία χρόνια, στο Ισραήλ πήρε σχεδόν δέκα χρόνια για να τα επιτύχει. Το γεγονός ότι ήδη διοργανώνετε μία ανοιχτή συζήτηση και αναζητείτε διδάγματα εκτός Ελλάδος είναι εντυπωσιακό“.

Το επίπεδο των startups που συμμετείχαν στις συζητήσεις ήταν πολύ ικανοποιητικό. Δεν εντόπισα κάποια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις ελληνικές και στις ισραηλινές εταιρείες. Αν κάποιος παρακολουθούσε τη συζήτηση χωρίς να ξέρει ποιος είναι ποιος, δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει ποιες εταιρείες είναι από το Ισραήλ και ποιες από την Ελλάδα“, υποστηρίζει η Αριέλι, η οποία κάνει λόγο για το ανθρώπινο κεφάλαιο ως το μεγαλύτερο “περιουσιακό στοιχείο” του ελληνικού οικοσυστήματος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και “τιμήθηκε” από κυβερνητικούς φορείς και εκπροσώπους, καθώς και από συνδέσμους επιχειρηματιών. Ωστόσο, η Αριέλι τονίζει πως οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι οι ίδιοι αυτοί που δρουν πρώτοι και να μην περιμένουν από την κυβέρνηση, τους επενδυτές ή οποιονδήποτε άλλον θεσμικό φορέα να τους βοηθήσει. “Αυτοί είναι οι ‘ρίζες’ του οικοσυστήματος και όλα δημιουργούνται από ‘κάτω προς τα πάνω’. Δεν πιστεύω ότι το ελληνικό οικοσύστημα να δίνεται έμφαση στην κυβέρνηση. Θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να αναπτύξετε το οικοσύστημα, να διοργανώνετε περισσότερες συναντήσεις, να δικτυωθείτε μεταξύ σας. Αυτό σημαίνει επιχειρηματικότητα: να κινείσαι μπροστά, να παίρνεις ρίσκα και να πράττεις. Οι επιχειρηματίες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και όχι να περιμένουν από κανέναν να τους βοηθήσει“, δηλώνει.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις