Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το αυτόνομο φορτηγό της Σουηδικής Einride “βγήκε” στον δρόμο

Ένα φορτηγό χωρίς καμπίνα και οδηγό δοκιμάζεται σε δρόμους της Σουηδίας, μεταφέροντας προϊόντα γύρω από μια βιομηχανική ζώνη, σε συνθήκες πραγματικής κίνησης.

Η Σουηδική Startup Einride, που κατασκεύασε το ηλεκτρικό φορτηγό, ξεκίνησε να το δοκιμάζει σε έναν κόμβο μεταφορών στην «καρδιά» της Σκανδιναβίας, την Τετάρτη. Όπως είπε η εταιρεία, είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται σε εντελώς αυτόνομο όχημα χωρίς εφεδρικό οδηγό να κυκλοφορήσει δοκιμαστικά σε δημόσιο δρόμο. Η διαδρομή θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020.

Το όχημα “T-Pod” ελέγχεται εξ αποστάσεως από έναν χειριστή ο οποίος μπορεί να πάρει τον έλεγχο αν χρειαστεί. Άλλες εταιρείες έχουν ολοκληρώσει δοκιμές σε δημόσιους δρόμους με οδηγό μέσα στο όχημα έτοιμο να αναλάβει.

Το φορτηγό 26 τόνων είναι εξοπλισμένο με κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες 3D, οι οποίοι του δίνουν “εικόνα” 360 μοιρών. Χρησιμοποιεί, επίσης, μια αυτόνομη πλατφόρμα οδήγησης της NVIDIA της οποίας τα συστήματά είναι συνδεδεμένα μέσω δικτύου 5G.

Η διαδρομή που κάνει είναι μόνο 300 μέτρα, αλλά περιλαμβάνει πέντε στροφές και ένα σημείο 100 μέτρων που χρησιμοποιείται από άλλα φορτηγά και οχήματα. Εκπρόσωπος της Einride δήλωσε ότι το T-Pod θα πραγματοποιεί αυτή τη διαδρομή αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Το όχημα μπορεί να φτάσει έως και 85 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά επιτρέπεται να οδηγεί μόνο με 5 χιλιόμετρα την ώρα κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Το όριο ταχύτητας καθορίστηκε από τον Σουηδικό Οργανισμό Μεταφορών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις