Το MIT προβλέπει την εμφάνιση καρκίνου του μαστού μέσω AI

Το Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT ανέπτυξε ένα νέο μοντέλο, βασισμένο στην AI, το οποίο μπορεί να προβλέψει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού έως και πέντε χρόνια πριν την εμφάνισή του.

Οι ερευνητές που εργάζονται στο προϊόν ανέφεραν ότι άλλα παρόμοια projects ήταν συχνά μεροληπτικά αφού η πλειοψηφία του δείγματος τους ήταν λευκοί ασθενείς, γι’ αυτό και οι ίδιοι σχεδίασαν το μοντέλο τους με “πιο δίκαια” δεδομένα που διασφαλίζουν ότι έχει το ίδιο αποτέλεσμα τόσο σε λευκές όσο και σε μαύρες γυναίκες. 

Το εργαλείο του MIT “εκπαιδεύεται” από μαστογραφίες και αποτελέσματα εξετάσεων πάνω από 60,000 ασθενών από το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης. Ξεκινά συλλέγοντας δεδομένα και χρησιμοποιεί το λεγόμενο deep learning για να αναγνωρίσει μοτίβα που δεν είναι καν ορατά από γιατρούς.  Επειδή δεν βασίζεται σε υποθέσεις ή σε παράγοντες κινδύνου, τα αποτελέσματα έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί πολύ ακριβή, ειδικά στην πρόβλεψη, πριν από τη διάγνωση.

Συνολικά, το project έχει ως στόχο να βοηθήσει τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας να συγκεντρώσουν το σωστό πλάνο εξετάσεων για τα άτομα που φροντίζουν και να εξαλείψουν το πολύ συνηθισμένο φαινόμενο της της καθυστερημένης διάγνωσης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις