Ο Arnav Kapur ερευνητής του MIT, μαζί με τον αδερφό του Shreyas (φοιτητή του ΜΙΤ), δημιούργησαν μία συσκευή η οποία, “διαβάζει” τις σκέψεις.
Σε αυτή τη φάση, η συσκευή που ονομάζεται AlterEgo είναι ένα 3D εκτυπωμένο “φορέσιμο” gadget, το οποίο εφάπτεται στη μία πλευρά του προσώπου και μέσω bluetooth συνδέεται με το λεγόμενο “computer brain”- το μαζικό δίκτυο πληροφοριών του διαδικτύου, στο οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση μέσω των smartphones περίπου 80 φορές την ημέρα.
Η εφεύρεση είναι ριζοσπαστική για τον απλό λόγο ότι είναι μη επεμβατική – δεν απαιτούνται εμφυτεύματα – και μπορεί να επεξεργαστεί τη “σιωπηλή ανθρώπινη επικοινωνία” με εξαιρετικά υψηλό βαθμό ακρίβειας. Σύμφωνα με τον Kapur, στο τέλος αυτό το εξάρτημα θα είναι πρακτικά αόρατο σε άλλους ανθρώπους.
Από όταν ανακαλύφθηκαν τα smartphones, 2,5 δισ. άνθρωποι “στρέφονται” σε αυτά για να πάρουν οδηγίες για μια διαδρομή, για να μαγειρέψουν κάτι ή να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους. Όλο αυτό απαιτεί αφοσίωση στην οθόνη και αποσπά τους ανθρώπους από την πραγματική ζωή. Ο ερευνητής, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ήθελε με αυτή τη συσκευή, οι χρήστες να μπορούν να “ενσωματώσουν τη δύναμη του Internet στη σκέψη τους” και να μην χρειάζεται να καταφύγουν σε μια συσκευή για οτιδήποτε.
Πώς λειτουργεί
Η συσκευή λειτουργεί με αισθητήρες που ανιχνεύουν τα ηλεκτρικά σήματα που μεταδίδει ο εγκέφαλος όταν κάνουμε μία σκέψη ή όταν θέλει να κάνει κάποια κίνηση. “Όταν κάποιος μιλά δυνατά, ο εγκέφαλος στέλνει ηλεκτρικές οδηγίες σε περισσότερους από 100 μύες στο σύστημα ομιλίας σου”, εξηγεί ο Kapur προσθέτοντας ότι το ίδιο συμβαίνει όταν διαβάζουμε κάτι σιωπηλά. Η συσκευή συνοδεύεται από ένα λογισμικό, ένα πακέτο δεδομένων που “μεταφράζει” τα σήματα σε συγκεκριμένες λέξεις. Μέχρι στιγμής το AlterEgo έχει λεξιλόγιο 100 λέξεων, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών από το 1 έως το 9, και εντολών όπως πρόσθεση, αφαίρεση, απάντηση, κλήση.
Ο Kapur επιμένει ότι το AlterEgo δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό κάποιου και δεν θα μπορέσει ποτέ να το κάνει. Εσκεμμένα το ανέπτυξε έτσι ώστε να ανταποκρίνεται μόνο σε “συναινετική επικοινωνία” – “Πρέπει να θέλετε να επικοινωνήσετε με το computer brain για να αλληλεπιδράσετε με αυτό”, εξηγεί. Αυτό διαφοροποιεί το AlterEgo από το Google Glass, ας πούμε. Η συσκευή, για παράδειγμα, δεν διαθέτει κάμερα, επειδή ακριβώς ο Kapur δεν θέλει αυτή να συλλέγει περισσότερες πληροφορίες από ό,τι ο χρήστης επιτρέπει.