Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ψηφιακές δεξιότητες και εργασία στο επίκεντρο εκδήλωσης της Microsoft Ελλάδας

Στο πλαίσιο της προώθησης των ψηφιακών δεξιοτήτων και συμβάλλοντας στο διάλογο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, η Microsoft Ελλάδας διοργάνωσε την Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου, την εκδήλωση “Digital Skills: Building the Future of Work in Greece”.

Αφορμή της εκδήλωσης, που εξελίχθηκε σε μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ αντιπροσώπων τόσο του Δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού, στάθηκε η παρουσίαση της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία IDC για λογαριασμό της Microsoft. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2019 στην Τσεχία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία και απεικονίζει την παρούσα κατάσταση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Τη συζήτηση συντόνιζε ο Θ. Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου του μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις.

Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για την Ελλάδα, ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Β. Διγαλάκη, τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χ. Δήμα, το Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Λυγισάκη, και τον Τίμο Πλατσά, Philanthropies Director της Microsoft Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης.

Στη συνέχεια η συζήτηση άνοιξε συμπεριλαμβάνοντας αντιπροσώπους από τον Ο.Α.Ε.Δ., το Σ.Ε.Β., την Αμερικανική Πρεσβεία, το British Council και άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις που προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα που εστιάζουν στην προώθηση/ ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, όπως τον Όμιλο Τιτάν, την Coca-Cola 3E, την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank, την DISK Α.Ε., την Peoplecert, το Found.ation, το REGENERATION και την Humanus Capitis.

Κινητήριος δύναμη η εκπαίδευση και η καινοτομία

Μετά την παρουσίαση των συμπερασμάτων της έρευνας, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Διγαλάκης δήλωσε: “Η κινητήριος δύναμη των σύγχρονων οικονομιών είναι η συνεχής εκπαίδευση και η καινοτομία, δηλαδή η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και η αξιοποίηση των γνώσεων για την παραγωγή νέων (και καλύτερων) προϊόντων και υπηρεσιών. Και αυτή ακριβώς είναι η ευκαιρία που μας δίνεται… Η χώρα μας προσπαθεί να ανακάμψει από μια βαθιά οικονομική κρίση και στην πορεία αυτή για την οικονομική ανάταξη, ο πιο σημαντικός από τους παράγοντες που μπορούν να φέρουν καταλυτικά αποτελέσματα, να έχουν ρόλο πολλαπλασιαστή, είναι εκείνος της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού. Βασικός πυλώνας ανάπτυξης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού μιας χώρας είναι η εκπαίδευση. Και αυτή η ποιοτική αλλαγή βρίσκεται στο επίκεντρο των αλλαγών που προωθούμε στα ελληνικά πανεπιστήμια για εκπαίδευση υψηλού επιπέδου με συνεχή ανανέωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων, σύγχρονη και ανταγωνιστική.”

Στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Δήμας παρατήρησε: “Η Ελλάδα χρειάζεται άλματα για να βελτιώσει τη θέση της στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI). Ο βαθμός κατοχής ψηφιακών ικανοτήτων θα καθορίσει εν πολλοίς τις ευκαιρίες της εγχώριας βιομηχανίας, θα διαμορφώσει τα ατομικά εισοδήματα αλλά και θα διαμορφώσει το πεδίο για την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών τα επόμενα 20 χρόνια. Δεν έχουμε χρόνο. Και είναι πολύ σημαντικό που αυτή τη συζήτηση αποκτά ένταση. Στόχος μας πρέπει να είναι πέρα από τους σχεδιαστές πολιτικής, να φτάσει στους ίδιους τους πολίτες, καθώς αγγίζει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της ίδια της κοινωνίας μας”.

Μακρύς ακόμη ο δρόμος

Ο Jan Alexa, Research Manager Government Insights της IDC και υπεύθυνος της έρευνας, σχολίασε: “Η έρευνα αυτή, αποδεικνύει ότι οι ελληνικοί οργανισμοί και εταιρείες έχουν υψηλά επίπεδα αντίληψης της σημασίας των ψηφιακών δεξιοτήτων. Παρ’ όλα αυτά, ο δρόμος προς την εξάλειψη της παρούσης αναντιστοιχίας δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας είναι ακόμα μακρύς. Οι οργανισμοί του ιδιωτικού τομέα, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους θεσμούς, όπως η ακαδημαϊκή κοινότητα, η κυβέρνηση και M.K.O. θα πρέπει να εστιάσουν πλέον στην δημιουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος το οποίο θα βοηθήσει τους Έλληνες πολίτες να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες.”

“Η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν μακρύ δρόμο ανάκαμψης και είναι εντυπωσιακό πόσες διαφορετικές πρωτοβουλίες υπάρχουν που στοχεύουν στη βελτίωση τoυ ελλείματος δεξιοτήτων και ταλέντου. Η συνάντηση με τόσους άμεσα εμπλεκόμενους και δραστήριους φορείς στην ανοιχτή συζήτηση της Πέμπτης μας άφησε με μια αίσθηση αισιοδοξίας και ένα όραμα για ένα πιο λαμπρό μέλλον για την Ελλάδα”, δήλωσε η Τέρρυ Ματθαιογιάννη, Country Manager της IDC Greece.

O Τίμος Πλατσάς, Philanthropies Director της Microsoft Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης ανέφερε σχετικά: “Ο στόχος αυτής της έρευνας ήταν εξ αρχής η αποτύπωση της παρούσας κατάστασης γύρω από τις ψηφιακές δεξιότητες, όχι μόνο ώστε να έχουμε μια ακριβέστερη εικόνα του τι συμβαίνει τώρα στην αγορά εργασίας, αλλά για να μπορέσουμε να έχουμε και μια ιδέα του προς τα που κινείται και η αγορά εργασίας. Αυτή η έρευνα μας δίνει ένα σημείο αφετηρίας, αλλά και μια ευκαιρία διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς αλλά και οργανώσεις, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την ευρύτερη υιοθέτηση των ψηφιακών δεξιοτήτων από όλες τις κοινωνικές ομάδες και όλους τους Έλληνες”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις