Η Κύπρος στον “δρόμο” του διαστήματος με νέο Κέντρο Αριστείας

0

Ξεκίνησε επίσημα το νέο στρατηγικό ερευνητικό έργο «EXCELSIOR’: ERATOSTHENES: Excellence Research Centre for Earth Surveillance and Space-Based Monitoring Of the Environment» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Tο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα EXCELSIOR, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ διάρκειας επτά ετών από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της ΕΕ ‘Spreading Excellence and Widening Participation – Teaming Phase 2’, με σκοπό τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αυτόνομου Κέντρου Αριστείας για την παρατήρηση της Γης και τη διαστημική παρακολούθηση του περιβάλλοντος. Το έργο έχει επίσης λάβει χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ διάρκειας δεκαπέντε ετών από την Κυπριακή Δημοκρατία και 8 εκατ. ευρώ διάρκειας δεκαπέντε ετών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (φορέας συντονιστής).

Το νέο Κέντρο θα εδρεύει στη Λεμεσό με ερευνητικές υποδομές στους παράκτιους δήμους της Κύπρου. Στα επόμενα χρόνια, στο Κέντρο Αριστείας αναμένεται να προσληφθούν 112 άτομα σε θέσεις ερευνητικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού  με στόχο την ανάπτυξη νέων ερευνητικών δραστηριοτήτων και συνεργασιών με εταιρείες και κυβερνητικούς οργανισμούς.  Το Κέντρο Αριστείας θα καταστεί κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την Κύπρο και την Ευρώπη.

Σημαντική θα είναι είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας από το Αστεροσκοπείο Αθηνών μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικής Παρακολούθησης του περιβάλλοντος της Γης ‘BEYOND’, που έχει ως σκοπό να συλλέγει συνεχώς πληροφορίες από τον πλανήτη σχετικά με τα εξελισσόμενα φυσικά φαινόμενα και κυρίως με τις φυσικές καταστροφές, προκειμένου να ενημερώνει τις αρχές και τον πολίτη ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Επιπρόσθετα σημαντική θα είναι η προσφορά της DLR για την εγκατάσταση κεραίας λήψης δορυφορικών δεδομένων παρατήρησης Γής στις εγκαταστάσεις της ΑΤΗΚ  και του ερευνητικού ινστιτούτου TROPOS για τη δημιουργία επίγειου σταθμού ατμοσφαιρικής τηλεπισκόπησης που θα αποτελεί την εθνική υποδομή του δικτύου ACTRIS-ERIC.

Share.

About Author

Newsroom

Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Comments are closed.