Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι μηχανές θα αντικαταστήσουν ή θα συνεργαστούν με τους εργαζόμενους;

Τα επόμενα 10 χρόνια, 1,2 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο θα επηρεαστούν από την προσαρμογή των τεχνολογιών αυτοματισμού και της τεχνολογίας αιχμής. Αυτό ισοδυναμεί με το 50% της παγκόσμιας οικονομίας και θα φέρει αναταραχή και αλλαγές αξίας 14,6 τρισ. δολαρίων σε μισθούς. 

Το μέγεθος αυτού του ψηφιακού μετασχηματισμού μπορεί να είναι ανησυχητικό, ειδικά επειδή αναμένεται να επηρεάσει δυσανάλογα τους ευάλωτους πληθυσμούς με χαμηλές δεξιότητες. Αλλά στην πραγματικότητα, η αυτοματοποίηση θα αλλάξει τη φύση της εργασίας περισσότερο από ό,τι θα εκτοπίσει τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του αυτοματισμού, προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο και δικαιότερο μέλλον εργασίας.

Το μέλλον της εργασίας

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ η αυτοματοποίηση θα αλλάξει το 50% των θέσεων εργασίας, δεν αναμένεται να εξαλείψει περισσότερο από το 5%.

Αντί να αντικατασταθούν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα εργάζονται παράλληλα με τις μηχανές που εξελίσσονται ταχύτατα. Το μέλλον της εργασίας, όπως παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, θα οδηγήσει σε μετατόπιση της ζήτησης από θέσεις υποστήριξης γραφείων, σε χειριστές μηχανών και άλλα επαγγέλματα με χαμηλή ειδίκευση – ενώ ταυτόχρονα θα απαιτήσει επαγγελματίες της τεχνολογίας, όπως οι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών και ICT .

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μάθουν νέες δεξιότητες για να συνεχίσουν αυτές τις θέσεις εργασίας ή να προσαρμοστούν στις αλλαγές στο πλαίσιο των τρεχόντων ρόλων τους. Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες σχετικά με την αυτοματοποίηση, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων δεν προετοιμάζουν επαρκώς τους υπαλλήλους τους με τις απαραίτητες δεξιότητες. Ενώ το 45% των διοικήσεων μιλάνε για ψηφιακό μετασχηματισμό, επιδεικνύοντας την επίγνωση τους για την κατάσταση, μόνο το 15% κάνει κάτι ουσιαστικό για αυτό.

Αυτή η έλλειψη ουσίας στην αναβάθμιση της φύσης της εργασίας θα οδηγήσει σε επείγουσα ανισότητα μεταξύ εργαζομένων και θέσεων εργασίας. Στο μέλλον, 9 στις 10 θέσεις εργασίας θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες, ακόμη και σήμερα το 44% των Ευρωπαίων ηλικίας 16-74 δεν διαθέτουν ακόμα και βασικές  ψηφιακές ικανότητες . Στην Ευρώπη, το επικείμενο χάσμα δεξιοτήτων θα οδηγήσει σε 1,67 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στο ICT μέχρι το 2025.

Αυτές οι μελλοντικές θέσεις εργασίας καταδεικνύουν ότι η επανάσταση του αυτοματισμού δεν σημαίνει αναγκαστικά την απώλεια εργασίας. Αντίθετα, παρουσιάζει νέες ευκαιρίες και κάνει επιτακτική την έκκληση για δράση για στοχοθετημένη βελτίωση των σύγχρονων εργασιακών δεξιοτήτων.

Πηγή: Emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις