Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δημόκριτος – Λεύκιππος: Ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα καινοτομίας για τον πραγματικό κόσμο

Μέσα σε μια πανέμορφη δασώδη περιοχή 600 στρεμμάτων στους πρόποδες του Υμηττού, το συγκρότημα «Δημόκριτος» από το 1961 εκπέμπει μια αύρα υψηλής τεχνολογίας και ειδίκευσης, μια και έχει φιλοξενήσει επί μακρόν το μοναδικό πυρηνικό αντιδραστήρα της Ελλάδας, ενώ σήμερα λειτουργούν πέντε ινστιτούτα: Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Βιοεπιστημών και Εφαρμογών, Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών, Ενέργειας και Ασφάλειας, Νανοεπιστήμης & Νανοτεχνολογίας και Πυρηνικής Φυσικής, στα οποία εργάζονται περισσότεροι από 600 ερευνητές και πάνω από 1.000 άτομα συνολικά προσωπικό. Λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), η οποία υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο «Λεύκιππος» ως τεχνολογικό πάρκο υφίσταται από το 1992, ενώ το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα μπήκε σε λειτουργία το 2008. Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στην παραγωγή καινοτομίας, η οποία συνδυάζεται με την, τόσο αναγκαία στις μέρες μας, εμπορική εκμετάλλευσή της μέσω νέων επιχειρήσεων – Startups.
Γέφυρες οπτικών ινών με ηλεκτρονικά τσιπ, τεχνητή νοημοσύνη, ανίχνευση νοθείας στο γάλα, γενετικές εξετάσεις για το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, έξυπνη διάγνωση ασθενειών, διασύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία, καθαρισμός των υδάτων από οργανικούς ρύπους, κέντρο ανάπτυξης εφαρμογών Internet of Things και 5G είναι ορισμένα μόνο από όλα τα θαυμαστά που συντελούνται στον «Δημόκριτο».

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τις παγκόσμιας κλάσης συνεργασίες που έχει συνάψει ο «Δημόκριτος» με την EY Global, την GSK και την Tesla, αλλά και με μεγάλες ελληνικές εταιρείες, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι κάτι το διαφορετικό συντελείται στο «ελληνικό δημόσιο του Δημοκρίτου» και πρέπει όχι μόνο να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, αλλά και να το «κλωνοποιήσουμε» πάραυτα σε όλες τις πηγές καινοτομίας και έρευνας της χώρας μας και ειδικά στα πανεπιστήμια.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο πανδημίας, κατά την οποία η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί επανεκκίνηση και εξωστρέφεια, με πολλές από τις εταιρείες που υποστηρίζονται να βρίσκονται σε τομείς οι οποίοι δεν έχουν επηρεαστεί από την πανδημία ή βρίσκονται στο επίκεντρο, όπως για παράδειγμα οι Startups στο HealthTech. Στον «Δημόκριτο» τόσο οι ερευνητές όσο και οι Startups δουλεύουν ήδη πυρετωδώς πάνω στις τεχνολογίες για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Από τεστ αντισωμάτων μέχρι ρομποτική, συστήματα και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση της μετάδοσης του ιού και το περιορισμό της με στοχευμένες δράσεις.

Λίγο πριν από την πανδημία επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του ερευνητικού κέντρου και συναντήσαμε τον ιθύνοντα νου του μετασχηματισμού του «Δημοκρίτου», τον Γιώργο Νούνεση, και την υπεύθυνη του πάρκου «Λεύκιππος», τη Σοφία Μαγκιά.

Γιώργος Νούνεσης, και Σοφία Μαγκιά

Ο Γιώργος Νούνεσης ήταν διευθυντής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» μέχρι τον Ιούλιο 2019 και αναμένεται να αναλάβει και πάλι τα ηνία του Κέντρου τις προσεχείς μέρες. Στο ενδιάμεσο εννεάμηνο πρόεδρος είναι ο Βασίλης Κυλίκογλου, διευθυντής του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας.
Ο κ. Νούνεσης σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πήρε το διδακτορικό του στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του University of Minnesota και έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Χημείας του Massachusetts Institute of Technology (MIT). Σήμερα είναι διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Βιομοριακής Φυσικής του «Δημοκρίτου» με πολλές διακρίσεις και, ευτυχώς για όλους μας, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Συναντήσαμε τον Γιώργο Νούνεση στη Βιβλιοθήκη του «Δημοκρίτου», η οποία βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης, μια και ο «Δημόκριτος» πήρε πρόσφατα μια μεγάλη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω της οποίας θα ανακαινιστούν πολλά κτίρια και θα ανεγερθούν τέσσερα καινούργια για να καλύψουν τις ασφυκτικές ανάγκες στέγασης των υφιστάμενων ινστιτούτων αλλά και των Startups στον «Λεύκιππο», μια και ήδη έχει δημιουργηθεί λίστα αναμονής!

Πάντα χαμογελαστός, αυθόρμητος και ειλικρινής ακόμη και σε ζητήματα που πολλοί δεν θα άγγιζαν, διακρίνει εύκολα κανείς το πάθος του με την τεχνολογία και το όραμά του για μια ολοκληρωμένη διαχείριση της έρευνας και της καινοτομίας, με στόχο την παραγωγή αξίας για το Κέντρο, την εγχώρια βιομηχανία και τη χώρα μας. Σημαντική δραστηριότητα για την όσο το δυνατόν αυτοδύναμη λειτουργία του «Δημοκρίτου» είναι η προσέλκυση κονδυλίων είτε από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα είτε από απευθείας επενδύσεις από ελληνικές και διεθνείς καινοτόμες βιομηχανίες.

Μπορεί τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας να είναι αρκετά ευέλικτα σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για συγκρότηση νέων επιχειρήσεων από τα σπλάχνα τους και τις συνεργασίες με παγκόσμιες εταιρείες, αλλά πόσοι θα περίμεναν ότι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας θα κατάφερνε να κλείσει συνεργασίες συν-ανάπτυξης τεχνολογιών AI με το «μεγαθήριο» EY Global και να υπογράψει συμφωνία στέγασης ενός κομβικού τμήματος της Tesla στις εγκαταστάσεις τους, έπειτα από τρίμηνη διαπραγμάτευση και πολλές ώρες τηλεδιασκέψεων των στελεχών του αργά το βράδυ λόγω της διαφοράς ώρας με το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια.
«Πρέπει να υπάρχει η θέληση και η αποφασιστικότητα του συνόλου της ομάδας για να κάνει τη διαφορά και να πετύχει συμφωνίες της κλάσης αυτών της EY και της Tesla. Χρειάζονται καλά στελεχωμένα νομικά τμήματα με γνώσεις σε θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνολογίας, καθώς και σούπερ αποδοτικές τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες», ανέφερε φανερά υπερήφανος ο Γιώργος Νούνεσης. «Οι εταιρείες αυτού του επιπέδου δεν θα ασχολούντο ούτε λεπτό παραπάνω αν αντιλαμβάνονταν ότι δεν έχεις το απαραίτητο επίπεδο», συμπλήρωσε.

Το πολύ ιδιαίτερο έργο που έχει επιτελέσει όμως ο «Δημόκριτος» είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει συνεργαστεί με πολλούς ειδικούς εντός και εκτός του Κέντρου, έτσι ώστε να έχει ένα σύγχρονο εσωτερικό κανονισμό για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, από τα εργαστήριά του σε χειροπιαστά εμπορικά προϊόντα, τα οποία θα προσελκύσουν επενδυτές, νέα επιστημονικά ταλέντα και εταιρείες που θα ενδιαφερθούν για να συν-αναπτύξουν προϊόντα στον «Δημόκριτο». Το καλό στην υπόθεση είναι ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει δείξει διάθεση και μεγάλο ενδιαφέρον για τη μετατροπή της υψηλής αξίας έρευνας σε προϊόντα με υψηλή επιχειρηματική αξία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νούνεσης, ακόμη και να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, οι ταλαντούχοι ερευνητές, οι καταπληκτικές ιδέες, η πρόθεση για σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όλα αυτά δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα αν δεν μπορούν να μεταφραστούν σε ένα συμβόλαιο μεταφοράς τεχνολογίας με βαρύνουσα νομική αξία. Και παρότι το νομοθετικό πλαίσιο για αυτόν το σκοπό υπάρχει, περιλαμβάνει αρκετές γκρίζες ζώνες που σε έναν κλασικό δημόσιο οργανισμό μπορούν να δράσουν αποτρεπτικά για την εκάστοτε διοίκηση.
Οι τρεις πυλώνες υποστήριξης της καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας στον «Δημόκριτο» της νέας εποχής

Η καινοτομία στον «Δημόκριτο» θα υποστηριχθεί κατά τα επόμενα χρόνια σε τρεις πυλώνες:

  • Στην παραχώρηση της τεχνολογίας που παράγεται στα ινστιτούτα του σε τρίτες εταιρείες για εμπορική εκμετάλλευση (Licensing of IP), όπως αυτή για παράδειγμα που είναι σήμερα σε ισχύ με την GSK Global στο τομέα της Βιοϊατρικής.
  • Στη συνανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών με τρίτες εταιρείες, όπου τίθενται οι προδιαγραφές και οι ανάγκες των εταιρειών και ο «Δημόκριτος» αναλαμβάνει την υλοποίησή τους ακόμα και σε επίπεδο πατέντας. Αυτό έγινε πρόσφατα στην περίπτωση της μεγάλης ελεγκτικής και λογιστικής πολυεθνικής EY Global, με τον «Δημόκριτο» να αναλαμβάνει τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας στην τεχνική νοημοσύνη(ΑΙ), με επιστημονικό υπεύθυνο τον δρα Γιώργο Παλιούρα για την αυτοματοποιημένη και την έξυπνη ανάλυση εγγράφων της πολυεθνικής εταιρείας.
  • Στη δημιουργία εταιρειών τεχνοβλαστών (Spinoffs – Startups), οι οποίες θα αναλάβουν οι ίδιες και οι συμμετέχοντες ερευνητές – επιχειρηματίες να κάνουν το ερευνητικό προϊόν – εμπορικό προϊόν και να προσελκύσουν κεφάλαια από την εγχώρια και την παγκόσμια αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων με στόχο φυσικά την εξαγορά από κάποια μεγαλύτερη εταιρεία ή την ταχύτατη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη 15 εταιρείες έχουν προκύψει μέσα από την έρευνα στον «Δημόκριτο» σε τομείς όπως η νανοτεχνολογία, η βιοϊατρική τεχνολογία, τα νέα υλικά αλλά και η βιοηλεκτρονική.

Η μεγάλη επένδυση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο νέος «Δημόκριτος»

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συγχρηματοδοτήσει μαζί με το ελληνικό Δημόσιο την επέκταση και την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του «Δημοκρίτου» με 48 εκατομμύρια ευρώ. Θα οικοδομηθούν τρία νέα κτίρια και ένα τέταρτο θα αναστηλωθεί εκ βάθρων. Θα ανακαινιστούν επτά ακόμη κτίρια και θα διαμορφωθεί λειτουργικά και αισθητικά ο περιβάλλων χώρος, κάτι που θα κάνει τον «Δημόκριτο» ένα παγκόσμιας κλάσης κέντρο καινοτομίας και έρευνας με μεγάλες δυνατότητες φιλοξενίας Startups αλλά και ομάδων ανάπτυξης προϊόντων από τρίτες εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στα νέα κτίρια θα φιλοξενηθούν εργαστήρια βιομηχανικής σχεδίασης με ιδιαίτερες υποδομές για 3D Printing, Laser cutters, ενώ θα αναπτυχθούν δικτυακές υποδομές υψηλής τεχνολογίας και επικοινωνίας 5G και Internet of Things. Φυσικά όλα αυτά θα είναι διαθέσιμα ως πλατφόρμες δοκιμής και ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, μικρές και μεγάλες, από μια Startup έως μια πολυεθνική, όπως μας υπογράμμισε η Σοφία Μαγκιά, ενώ φυσικά θα καλυφθεί και η αυξημένη ζήτηση από Startups για να εισέλθουν στον «Λεύκιππο». Φυσικά ο νέος «Δημόκριτος» θα είναι ενεργειακά αυτόνομος και περιβαλλοντικά φιλικός.
Τόσο ο Γιώργος Νούνεσης όσο και η Σοφία Μαγκιά στάθηκαν ιδιαιτέρως στα καλά λόγια των κατά τα άλλα αυστηρών αξιολογητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, οι οποίοι ανέφεραν ότι το σχέδιο του νέου «Δημόκριτου» είναι ένα από τα καλύτερα που έχουν συναντήσει όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία δέκα χρόνια!

Η αλλαγή νοοτροπίας και η συνεισφορά της πολιτείας

Ένα σημείο όπου στάθηκε επανειλημμένα ο Γιώργος Νούνεσης είναι στην έκδηλη πλέον αλλαγή νοοτροπίας από τους ερευνητές και τα στελέχη των ινστιτούτων. Πέρα από την πίστη στη βασική έρευνα, όταν προκύπτουν προοπτικές τεχνολογικών εφαρμογών με οικονομική αξία, πρέπει να περνούν με τρόπο δυναμικό στην πραγματική οικονομία, μέσω συνεργασιών με εταιρείες, το κράτος και τη δημιουργία Startups. Μην ξεχνάμε ότι σε κοινωνίες όπως αυτές της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης όχι μόνο δεν υπάρχει επιχειρηματική κουλτούρα, αλλά και η (επιχειρηματική) αποτυχία σε στιγματίζει κοινωνικά, φορολογικά κ.λπ. Σε αυτόν τον πολύ σημαντικό στόχο θα πρέπει να βοηθήσει και το κράτος, το οποίο πρέπει να δίνει ευκαιρίες στους επιχειρηματίες που απλώς δεν τους «βγήκε η ιδέα» να συνεχίσουν την προσπάθειά τους με μια παρεμφερή ή άλλη ιδέα. Σε κάθε περίπτωση, τα παραδείγματα είναι πάμπολλα τόσο στη γειτονιά μας, στο Ισραήλ, στην Πορτογαλία, στη Βουλγαρία, αλλά και πιο μακριά όπως για παράδειγμα το Μπαγκλαντές, όπου οι νέοι εκπαιδεύονται συνεχώς σε τεχνολογίες αιχμής και αποκτούν δεξιότητες και ικανότητες που προσελκύουν μεγαλύτερες εταιρείες ή που τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν τη δική τους Startup.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το καλύτερο παράδειγμα το έχει δώσει το προσωπικό του «Δημοκρίτου» που δουλεύει με ρυθμούς και θέληση που δεν συναντάμε εύκολα στο Δημόσιο και που ευτυχώς υπήρξε και ανάλογη υποστήριξη από την πολιτεία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νούνεσης: «Δεν γίνεται να τα εναποθέτουμε όλα στο κράτος. Η διάθεση αλλαγής και μετασχηματισμού ξεκινάει από τον ίδιο τον οργανισμό, την ηγεσία και τα στελέχη του. Στον “Δημόκριτο” η ομάδα των διευθυντών των Ινστιτούτων (Βασίλης Κυλίκογλου, Δημήτρης Κλέτσας, Θάνος Στούμπος, Βαγγέλης Καρκαλέτσης και Χρήστος Μάρκου) υπήρξε καθοριστική τόσο στην ανάπτυξη της στρατηγικής για την καινοτομία όσο και στην υλοποίησή της. Η πολιτεία έχει τα τελευταία χρόνια σταθεί δίπλα στον “Δημόκριτο”, όποτε χρειαζόταν για ξεπεραστούν διοικητικά προβλήματα και γκρίζες ζώνες».

Διασύνδεση της έρευνας με την πραγματική οικονομία

Αναφερθήκαμε παραπάνω στους πυλώνες στήριξης της καινοτομίας του νέου «Δημοκρίτου». Αυτή η πολύ αναγκαία διασύνδεση της έρευνας με την πραγματική οικονομία έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια με το πρόγραμμα Υποτροφιών Βιομηχανικής Έρευνας, το οποίο τρέχει με πόρους του «Δημοκρίτου», του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» αλλά και των συμμετεχόντων εταιρειών, και συνολικό προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτό, που χρηματοδοτεί 70 υποτρόφους, συμμετέχουν 60 μεγάλες ελληνικές εταιρείες από όλους τους τομείς, ακόμα και από τη «συντηρητική», όσον αφορά στην έρευνα, στη ναυτιλία, οι οποίες θέτουν τις εταιρικές προκλήσεις και καλούν ερευνητές να συνεισφέρουν με λύσεις που θα ενσωματωθούν στην εταιρεία μαζί με τον ερευνητή ή και τη Startup του, όπως συνέβη σε μερικές περιπτώσεις.

Το μικρό «θαύμα» της Tesla και το λαμπρό παράδειγμα Ahedd

Δεν γίνεται να επισκεφτείς τον «Δημόκριτο» και να μη ρωτήσεις για την Tesla. Για όσους δεν τυγχάνει να γνωρίζουν, η Tesla είναι μια μεγάλη εταιρεία ονομαστή για τα ηλεκτρικά της οχήματα και πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή ήταν η δύναμη που ξεκίνησε το μετασχηματισμό του συνόλου της αυτοκινητοβιομηχανίας προς την ηλεκτροκίνηση. Ο Κωστής Λάσκαρης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και διευθυντής τμήματος της Tesla με αντικείμενο την ανάπτυξη των ηλεκτροκινητήρων, πρότεινε τη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα τόσο στη διοίκηση της εταιρείας όσο και στην ελληνική κυβέρνηση. Ευτυχώς όλα έγιναν όπως έπρεπε, με τα στελέχη του «Δημοκρίτου» να υπερβάλουν εαυτούς για να στηρίξουν την προσπάθεια, και αυτήν τη στιγμή σε ένα κτίριο μέσα στο δάσος του πάρκου υπάρχουν πάνω από 10 στελέχη της Tesla, Έλληνες κατά βάση, με υψηλή τεχνική κατάρτιση, οι οποίοι αναπτύσσουν τεχνολογίες που θα δούμε στο μέλλον των μοντέλων της Tesla, με την ομάδα να μεγαλώνει συνεχώς.

Το Digital Innovation Hub, Αhedd (Attica Hub for the Economy of Data and Devices) λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια με επιστημονικό υπεύθυνο τον Βαγγέλη Καρκαλέτση, διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Είναι μια σύμπραξη του «Δημοκρίτου» και της εταιρείας Future Intelligence. Στη σύμπραξη εντάσσονται σταδιακά και άλλα ερευνητικά εργαστήρια καθώς και μεγάλες και μικρές εταιρείες στον κλάδο του ICT, με στόχο τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος ανάπτυξης τεχνολογιών γύρω από τη διαχείριση ψηφιακών δεδομένων, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί ψηφιακά το σύνολο των 250.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Αττική. Φυσικά τα δεδομένα αυτά αφορούν τους πάντες: τουρισμό, μεταφορές, υγεία, κατασκευές και εμπόριο, και συλλέγονται ή μεταφέρονται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σταθερά και από συσκευές Internet of Things.

Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος»

Περίπου 40 εταιρείες φιλοξενούνται στο πάρκο «Λεύκιππος», οι οποίες είτε προέρχονται από τους ερευνητές είτε από επιχειρηματίες με ιδέες οι οποίες έχουν συνάφεια με τους βασικούς ερευνητικούς τομείς τους «Δημοκρίτου». Το πάρκο συντονίζει η Σοφία Μαγκιά και ο βασικός ρόλος είναι παροχή χώρων γραφείου και κοινόχρηστων χώρων, η υποστήριξη των ομάδων που φιλοξενούνται, η επιχειρηματική εκπαίδευση, η διασύνδεση μεταξύ των Startups, με επενδυτές, με τη βιομηχανία αλλά και με τα οικοσυστήματα του εξωτερικού.

Η ομάδα της Bioemtech

Biomtech

Επισκεφθήκαμε τα γραφεία της Biomtech στο πάρκο του «Δημοκρίτου», η οποία είναι ένα «success story» θα λέγαμε τόσο για την ελληνική επιχειρηματική σκηνή όσο και για το ίδιο τον «Δημόκριτο». Η Biomtech ιδρύθηκε τον 2013 από τον Γιώργο Λούντο, ο οποίος ήταν ερευνητής στον «Δημόκριτο», στο ίδιο κτίριο μάλιστα όπου βρίσκεται σήμερα η έδρα της εταιρείας. Μέρος του κτιρίου αυτού παραχωρήθηκε στη Biomtech, η οποία το ανακαίνισε με δικά της έξοδα. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα μικρό και φορητό σύστημα απεικόνισης ζώων εργαστηρίου για προκλινική, φαρμακευτική, βιοτεχνολογική και ιατρική έρευνα, με το δυνατό της σημείο να είναι ότι προσφέρει άμεση εικόνα στον ερευνητή, με τη συσκευή να βρίσκεται στο γραφείο του, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερα, ακριβότερα και χρονοβόρα απεικονιστικά μηχανήματα. Η εταιρεία έχει πάρει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, το επιχειρηματικό κεφάλαιο Metavallon και έχει ήδη έσοδα από πωλήσεις.

PhosPrint

Η PhosPrint είναι ένας τεχνοβλαστός (Spinoff) του ΕΠΙΣΕΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έχει την έδρα της στον «Λεύκιππο». Έχει αναπτύξει ένα σύστημα εκτύπωσης λέιζερ για εκτύπωση βιομορίων και κυττάρων, όντας ο πρώτος φορητός βιο-εκτυπωτής με λέιζερ. Το προϊόν στοχεύει σε ερευνητικά ινστιτούτα και ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, σε εταιρείες βιοτεχνολογίας, καλλυντικών, φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες παροχής χημικών και βιολογικών αντιδραστηρίων.

Adamant Composites

Η εταιρεία με έδρα την Πάτρα παρέχει υπηρεσίες ολοκληρωμένης σχεδίασης, ανάπτυξης και κατασκευής προϊόντων που ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία με επίσης υψηλές προδιαγραφές αλλά και νέα υλικά. Πελάτες της είναι άλλες εταιρείες, ευρωπαϊκές βιομηχανίες, ερευνητικά κέντρα και διεθνείς οργανισμοί. Συνεργάζεται στενά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ενώ διατηρεί στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης για την ανάπτυξη και την εφαρμογή των καινοτόμων προϊόντων της σε τομείς όπως η αεροδιαστημική και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ομάδα της Pleione Energy

Pleione Energy

Η εταιρεία αναπτύσσει καινοτόμα, οικονομικά και αποδοτικά συστήματα για τη μετατροπή, τη διανομή και την αποθήκευση ενέργειας σε επίπεδο κτιρίων και όχι μόνο χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και νανοϋλικά όπως το γραφένιο. Η τεχνολογία αυτή δοκιμάζεται στον υπάρχον κτίριο του Τεχνολογικού Πάρκου όπου στεγάζεται η εταιρεία.

LEΩ Space Photonics R&D

Η εταιρεία αναπτύσσει φωτονικά συστήματα τα οποία επιτρέπουν την επικοινωνία δεδομένων μεταξύ δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη αλλά και τη διεπαφή της επικοινωνίας λέιζερ με τα ψηφιακά συστήματα του δορυφόρου. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον με ακραίες συνθήκες και με ανάγκη για υψηλές προδιαγραφές και αντοχές.

Cyrus

Η εταιρεία CYRUS ιδρύθηκε το 2019 ως τεχνοβλαστός (Spinoff) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου με χρήση μεταλλοϋδριδίων για τη συμπίεση του αέριου υδρογόνου. Απευθύνεται στην αγορά των Σταθμών Ανεφοδιασμού Υδρογόνου (HRS) για οχήματα και έχει πάρει χρηματοδότηση από το επιχειρηματικό κεφάλαιο Uni.Fund.

Nanoplasmas

Η Nanoplasmas είναι επίσης τεχνοβλαστός (Spinoff) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και δραστηριοποιείται στην κατασκευή καινοτόμων βιοαναλυτικών μικροεργαστηρίων (lab-on-a-chip) για την ταχύτατη ανίχνευση βακτηρίων και βιομορίων. Μέχρι σήμερα έχει εστιάσει την έρευνά της στην ανάπτυξη ενός νέου βιοαναλυτικού μικροεργαστηρίου για την ανίχνευση του βακτηρίου της λεγεωνέλλας στο νερό. Έχει πάρει χρηματοδότηση από το επιχειρηματικό κεφάλαιο Uni.Fund.

Fasmatech

H Fasmatech ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται μέσα σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και εξειδίκευσης παγκοσμίως. Η συσκευή Omnitrap βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία φασματομετρίας μάζας, η οποία επιτρέπει την επεξεργασία πρωτεϊνών υψηλού μοριακού βάρους -κάτι που δεν ήταν εφικτό με τις προηγούμενες τεχνολογίες- και καταγράφει πληροφορίες για τη δομή τους, την αλληλουχία των αμινοξέων, και κατ’ επέκταση τη μελέτη μοριακών αλληλεπιδράσεων. Μια δυνατότητα εξαιρετικά επίκαιρη λόγω του κορωνοϊού και με εφαρμογές στην ιατρική, τη διαγνωστική, τη διαστημική τεχνολογία, την προστασία του περιβάλλοντος, στον εντοπισμό επικίνδυνων υλικών κ.ά.

Αναδημοσίευση από το τεύχος 9 του Startupper Mag

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις