Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η εξ αποστάσεως ψηφιακή πιστοποίηση πελατών έρχεται στις ελληνικές τράπεζες

Η πανδημία όλα δείχνουν ότι έφερε στο προσκήνιο ένα θέμα “ταμπού” για τις ελληνικές τράπεζες και όχι μόνο, με τεράστια γραφειοκρατεία μάλιστα, αυτό της εξ αποστάσεως ψηφιακής πιστοποίησης των νέων πελατών για το λεγόμενο ψηφιακό onboarding.

Σε όλες τις ψηφιακές νεοτράπεζες, (Revolut, N26 κ.α.) η πιστοποίηση γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής στο Smartphone με μια “ζωντανή” φωτογραφία προσώπου του (νέου) χρήστη αλλά και το σκανάρισμα της ταυτότητας ή του διαβατηρίου του.  Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος έπρεπε να καταθέσεις στις τράπεζες μια στοίβα λογαριασμούς και δικαιολογητικά, με φυσική παρουσία στο κατάστημα πάντα.

Λόγω πανδημίας, αλλά και ανταγωνισμού, η Τράπεζα της Ελλάδας δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα πράξη με τη την οποία όπως αναφέρει ενθαρρύνει την ανάπτυξη ευέλικτων και τεχνολογικά καινοτόμων μοντέλων παροχής υπηρεσιών στο χρηματοπιστωτικό τομέα, εναρμονίζει το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο με τα ισχύοντα στην πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί όρους ισότιμου ανταγωνισμού για τα ελληνικά ιδρύματα σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Οι μέθοδοι για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ταυτοποίηση νέου πελάτη θα γίνεται είτε μέσω τηλεδιάσκεψης με ειδικά εκπαιδευμένο υπάλληλο είτε μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας μέσω λήψης ζωντανής προσωπικής φωτογραφίας (selfie).

Τα έγγραφα ταυτοποίησης  των πελατών που θα γίνονται αποδεκτά είναι αυτά που φέρουν προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως παράδειγμα το διαβατήριο, ενώ θα γίνονται δεκτές και οι αστυνομικές ταυτότητες με λατινικούς χαρακτήρες μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης και κατόπιν ελέγχου της εγκυρότητάς τους online.

Την αρχή στο πλήρες και εξ αποστάσεως digital onboarding είχε κάνει η Alpha Bank με την προπληρωμένη κάρτα Bleep, ενώ στη περίοδο της πανδημίας οι ελληνικές τράπεζες έκαναν τα πρώτα δειλά βήματα με το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για νέους πελάτες, εξ αποστάσεως πάντα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις