Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κατακρημνίστηκαν οι επενδύσεις VC στις Η.Π.Α.

Σε λίγες μέρες κλείνει ημερολογιακά το πρώτο εξάμηνο του 2020 με τα στοιχεία του Pitchbook νa δείχνουν ότι οι επενδύσεις VC έχουν πέσει σημαντικά στις Η.Π.Α., κάτι δυστυχώς αναμενόμενο, με τις Startups να βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, ειδικά αν ο τομέας τους έχει δεχθεί μεγάλο κτύπημα από την πανδημία.

Με στοιχεία μέχρι τις 17 Ιουνίου 2020 οι επενδύσεις VC έχουν πέσει πολύ κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ των δυο τελευταίων ετών και η τάση αυτή φαίνεται ότι θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2020. Το καλό στην υπόθεση είναι ότι παρά τη μείωση στα επενδυόμενα κεφάλαια οι  μεγάλοι γύροι (>100 εκατ.) διατηρήθηκαν σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Οι επενδύσεις VC έφτασαν τα 63,2 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2020 ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 72,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αριθμός συμβολαίων επίσης μειώθηκε δραματικά θα λέγαμε μια φέτος είχαμε 4.675 γύρους χρηματοδότησης φέτος έναντι 6.357 στο πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Οι συμφωνίες ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω είναι λίγο πίσω από το νούμερο του πρώτου εξαμήνου του περασμένου έτους, αλλά το συνολικό ποσό των 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων των μεγάλων γύρων βάζει αυτή την κατηγορία σε τροχιά για να φτάσει τα περσινά 55 δισεκατομμύρια δολάρια, τη δεύτερη μεγαλύτερη καταγραφή τα τελευταία έτη.

Μεγάλη πτώση παρουσίασαν και οι επενδύσεις seed, οι οποίες το πρώτο εξάμηνο έφτασαν τις 803 έναντι 1.447 συμφωνιών που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2019, με επενδυμένο κεφάλαιο κάτω από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Είναι προφανές ότι οι επενδυτές προτιμούν τις πιο ώριμες εταιρείες, κάτι λογικό και αναμενόμενο αυτή την περίοδο αβεβαιότητας.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις