Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τέλος στον θεσμό των gig workers βάζει η Just Eat Takeaway

Uber και Lyft  πρέπει να ξεκαθαρίσουν μέχρι τις 20 Αυγούστου τι ακριβώς θέση στην εταιρία τους έχουν οι οδηγο

Τα δικαστήρια στην Καλιφόρνια αποφάσισαν το τέλος του θεσμού των gig workers (ανεξάρτητων εργαζομένων) για τις Uber και Lyft, με τον CEO της Just Eat Takeaway, Jitse Groen, βλέποντας τις εξελίξεις να επισημαίνει πως από μόνος του θα τερματίσει αυτές τις θέσεις εργασίας στην εταιρία που διευθύνει.

Ο 42χρονος Ολλανδός επιχειρηματίας δήλωσε ότι: «Είμαστε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία με πολλά χρήματα και θέλουμε να εξασφαλίσουμε τους ανθρώπους μας. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν οφέλη, για αυτό το λόγο πληρώνουμε φόρους για αυτούς τους εργαζόμενους».

Την περασμένη εβδομάδα, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνια, Ethan Schulman τόνισε ότι οι Uber και Lyft  πρέπει να ξεκαθαρίσουν μέχρι τις 20 Αυγούστου τι ακριβώς θέση στην εταιρία τους έχουν οι οδηγοί, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουν να τους χαρακτηρίζουν ως ανεξάρτητους.

Τι δήλωσε στο BBC ο CEO της Just Eat Takeaway, Jitse Groen

Ο Jitse Groen επεσήμανε σε δηλώσεις του στο BBC ότι η Just Eat Takeaway σκοπεύει να σταματήσει  να χρησιμοποιεί gig workers (ανεξάρτητους εργαζομένους) στις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της εταιρίας, τονίζοντας πως: «Είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε την ζωή αυτών των ανθρώπων καλύτερη από ότι ήταν τώρα».

Ως γνωστόν οι gig workers πληρώνονται με βάση την δουλειά ή με βάση τα “gigs” και όχι με κανονικό μισθό όπως οι εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίοι δικαιούνται διακοπές, επίδομα διακοπών και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Την ίδια στιγμή οι εργοδότες πρέπει να πληρώνουν φόρους για τους αυτούς συμπεριλαμβανομένων του μισού φόρου της κοινωνικής ασφάλισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μαζί με φόρους ανεργίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις