Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι 25 εταιρείες στα ημιτελικά του MITEF Greece Startup Competition

Σε συνέχεια της πρόσκλησης που απηύθυνε το MIT Enterprise Forum Greece για συμμετοχή στο διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition, ένα διεθνή «επιταχυντή» για την ανάπτυξη, την ποιοτική αναβάθμιση και την προώθηση της ελληνικής τεχνολογικής επιχειρηματικότητας, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού καθώς και οι 25 ομάδες που προκρίθηκαν στoν ημιτελικό γύρο.

Οι 25 ομάδες που αναδείχθηκαν και εντάσσονται πλέον στο 3μηνο πρόγραμμα του διαγωνισμού, το οποίο περιλαμβάνει mentoring & workshops είναι οι ακόλουθες:

 1. Amicapp: Η ηλεκτρονική εφαρμογή Amicapp έρχεται να δώσει στη δυσάρεστη κατάσταση της καταγραφής ενός τροχαίου ατυχήματος, μία εναλλακτική-καινοτόμα διάσταση. Ο χρήστης, αξιοποιώντας τις απλές λειτουργίες που παρέχει κάθεsmartphone συσκευή, μπορεί πλέον να συγκεντρώσει και να υποβάλει ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα στοιχεία στις αρμόδιες ασφαλιστικές εταιρίες, μέσα σε 5 λεπτά. Η εφαρμογή απευθύνεται στο σύνολο του ασφαλιστικού κλάδου, βελτιώνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης δεδομένων, ενώ παράλληλα παρέχει τεχνικές εντοπισμού ψευδών δηλώσεων. Στόχος της Amicapp είναι, επίσης, η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, μέσω της παροχής στατιστικών στοιχείων στους αρμόδιους φορείς.
 1. Bionic Healthcare Inc: Το Βιονικό Παπούτσι προσφέρει κατά την ανθρώπινη βάδιση ή κατά το τρέξιμο τη δυνατότητα συνεχόμενης και μη επεμβατικής παρακολούθησης της Ικανότητας Απορρόφησης Κραδασμών. Για ανθρώπους οι οποίοι είναι δρομείς ή έχουν πόνο στη μέση. Είναι σημαντικό γιατί ο περιορισμός των υψηλών τάσεων που δεχόμαστε μπορεί να κάνει πρόληψη μυοσκελετικών κακώσεων και εκφυλισμού του σκελετικού ιστού – πρόληψη η οποία είναι συνυφασμένη με καλύτερη πρόγνωση και βοηθά στην συντηρητική αντιμετώπιση με λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις (και ιατροφαρμακευτικά έξοδα).
 1. Care Across: Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας, και συγκεκριμένα στην ογκολογία, συνδυάζοντας ιατρική και νέες τεχνολογίες. Όραμά της ομάδας είναι να προσφέρει έγκυρη ενημέρωση, συνεχή στήριξη και καθοδήγηση και διαδραστικά εργαλεία σε όσους επηρεάζονται από τον καρκίνο – ως ασθενείς ή ως συγγενείς αυτών. Η ομάδα, αποτελούμενη από ειδικούς του χώρου, χτίζει μία διεθνή διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία θα συνεισφέρει στην καλύτερη φροντίδα των ασθενών καθώς και στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών.
 1. eLearning Industries Ltd. – MyeTutor.org: Η eLearning Industries Ltd είναι μια εταιρεία Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας που αναπτύσσει μια συνδρομητική, εξατομικευμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα, την MyeTutor.org. Βοηθά τους γονείς να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αναποτελεσματικής –και κοστοβόρας σε χρόνο, χρήμα και χαμένες ευκαιρίες- εκπαίδευσης των παιδιών τους στο γυμνάσιο και λύκειο. Η χρήση αλγορίθμων, οι οποίοι “κατανοούν” πως μαθαίνει ο μαθητής και προσαρμόζουν το μαθησιακό υλικό και τις διδακτικές μεθόδους στον ατομικό τρόπο μάθησης σε πραγματικό χρόνο, εξατομικεύουν την εκπαίδευση. Με εκπαιδευτικούς και προχωρημένες μηχανές γνώσης στοχεύουμε σε μια αγορά 750εκατ. μαθητών.
 1. Eventora Connect: Πώς μπορούν τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις να γίνουν περισσότερο αποδοτικά και ευχάριστα για όλους; Με το Eventora Connect ξεκινάει μια νέα εποχή, μια νέα εμπειρία.  Βασισμένο στην ελληνική τεχνολογία com, που αξιοποιείται από σημαντικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις σε 30 χώρες.
 1. Gridmates: Η Gridmates είναι η πρώτη παγκοσμίως διαδικτυακή πλατφόρμα σχεδιασμένη να εξαλείψει την ενεργειακή φτώχεια εισάγοντας υπηρεσίες διαμοιρασμού ενέργειας. Με τη Gridmates, χρήστες και εταιρείες μπορούν να δωρίσουν ή να μοιράσουν ενέργεια (kWh) με αυτούς που έχουν ανάγκη. Η Gridmates είναι υλισμικό (SaaS) και βοηθάει τους παρόχους ενέργειας να αυξήσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους στους καταναλωτές και να αναπτύξουν καινούργια επιχειρηματικά μοντέλα στον χώρο του Smart Grid 3.0.
 1. Help and Win: Ο μηχανισμός Helpand Win υποστηρίζει  τις επιχειρήσεις  να αξιοποιήσουν τη δύναμη του καταναλωτικού  τους δικτύου  για την διαφανή  ενίσχυση Κοινωφελών Ιδρυμάτων,  στο πλαίσιο  ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) που εφαρμόζουν.  Με την εφαρμογή Help and Win για κινητά ή  για το διαδίκτυο, οι πελάτες τους  κινητοποιούνται  να συνεισφέρουν  χρηματικά  ποσά για Ιδρύματα, μέσω διαγωνισμών που προσφέρουν στη στιγμή επιλεγμένα  δώρα.
 1. HermesV: H HermesV, είναι μια ολοκληρωμένη υπηρεσία η οποία παρέχει καταγραφή, επεξεργασία και αξιολόγηση της κατάστασης των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, πραγματοποιεί άμεση, real time διάγνωση και ειδοποίηση για οποιαδήποτε βλάβη στο εν κινήσει όχημα. Μια μικρή, ηλεκτρονική συσκευή εγκαθίσταται σε κάθε όχημα, καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση του οχήματος και τηρεί ιστορικό του οχήματος.
 1. isMOOD Data Technology Services: Η isMOOD ειδικεύεται στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από κοινωνικά δίκτυασε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα, αναλύει τα δεδομένα αυτά με στόχο να εντοπίζει τα θέματα που συζητούν οι χρήστες καθώς και τη στάση των χρηστών απέναντι σε αυτά. Η γνώση αυτή συσχετίζεται άμεσα με μετρικές και δείκτες και αποτελεί πολύτιμη επιχειρηματική γνώση για τους πελάτες της εταιρίας.
 1. Join Cargo: Το JoinCargo είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα μεταφοράς που συνδέει τις επιχειρήσεις με τους μεταφορείς φορτίων. Η πλατφόρμα μεταφοράς βασίζεται στην ίδια αρχή με αυτή του airtickets.com, που εμφανίζει τις διαθέσιμες θέσεις στις πτήσεις από μια ποικιλία  αεροπορικών εταιρειών. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SΜΕs), εισάγουν ένα αίτημα μεταφοράς για μια συγκεκριμένη διαδρομή στο site του JoinCargo και αμέσως όλες οι διαθέσιμες επιλογές μεταφοράς θα εμφανίζονται, τιμές και οι υπηρεσίες θα μπορούν να συγκριθούν και να κρατηθούν.
 1. LearnWorlds: Η LearnWorlds είναι μια cloud πλατφόρμα e-learning που επιτρέπει σε επαγγελματίες εκπαιδευτές να δημιουργούν εύκολα τα δικά τους επώνυμα, ψηφιακά σχολεία και να πωλούν στους μαθητές τους διαδραστικά μαθήματα. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, η LearnWorlds λειτουργεί ως ένας «εκπαιδευτικός ενισχυτής», που ενδυναμώνει τους εκπαιδευτές προσφέροντας τους τα εργαλεία για να δημιουργήσουν μοναδικές, ευχάριστες εμπειρίες μάθησης, εξασφαλίζοντας ικανοποιημένους και ενθουσιώδεις πελάτες. Κι όλα αυτά χωρίς οικονομικό ρίσκο αφού πληρώνουν μόνο όταν πληρώνονται!
 1. LiateR: Το liateR εισάγει στο χώρο του offline retail τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με την αναγνώριση κίνησης και την εικονική πραγματικότητα με στόχο να δημιουργήσει μια εμπειρία shopping που είναι προσωποποιημένη για τον χρήστη και scalable για retailers και brands. Οι πρώτες εγκαταστάσεις έχουν γίνει ήδη στην Αθήνα, στην αλυσίδα αθλητικών καταστημάτων Sportmania, ενώ η ομάδα έχει καταφέρει σε πολύ σύντομο διάστημα να έρθει σε παγκόσμια συνεργασία με εταιρείες όπως Intel , Microsoft και IBM.
 1. Lighthouse Solar Systems: H  Lighthouse φέρνει  την  τεχνολογία των μεγάλων ηλιακών θερμικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, στο  τοπικό  διανεμόμενο  επίπεδο των  οικιών , των ξενοδοχείων και των εργοστασίων  με ένα οικονομικά βιώσιμο τρόπο. Χρησιμοποιούμε φακούς  Fresnel, προκειμένου να συγκεντρώσουμε και να συλλέξουμε την ηλιακή ενέργεια  σε μεγάλη θερμοκρασία και με μεγάλη απόδοση, ώστε να τη χρησιμοποιήσουμε σε εφαρμογές όπως θέρμανση/ ψύξη, ατμό, αφαλάτωση, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού  κτλ.
 1. Mist.io: Το Mist.io απλοποιεί τη διαχείριση υπολογιστικής υποδομής στο cloud. Απευθύνεται σε προγραμματιστές και διαχειριστές συστημάτων και υποστηρίζει όλους τους δημοφιλείς παρόχους δημόσιων και ιδιωτικών clouds. Έτσι προσφέρει ένα μοναδικό σημείο επαφής από το οποίο αλληλεπιδρούν οι χρήστες με την υποδομή τους. Εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, μπορούν να επέμβουν άμεσα από το κινητό τους τηλέφωνο ή το tablet, βελτιώνοντας δραματικά τον χρόνο αντιμετώπισης κρίσιμων συμβάντων.
 1. Offerial: Η Offerial επιτρέπει στα ξενοδοχεία να αυξάνουν τις κρατήσεις τους μέσω personalized marketing. Αυτό το επιτυγχάνουμε συλλέγοντας πολλά δεδομένα για κάθε επισκέπτη (απολύτως ανώνυμα) από την πρώτη στιγμή που επισκέπτεται το site έως και τα στοιχεία κράτησης εφόσον κάνει κράτηση. Συλλέγοντας αυτά για χιλιάδες επισκέπτες αναλύουμε τις online συμπεριφορές των επισκεπτών και παράγουμε στοχευμένο, εξατομικευμένο content το οποίο εμφανίζουμε στο personalized marketing banner που τοποθετούμε μέσα στο website του ξενοδοχείου.
 1. Panelsensor: Το Panelsensor είναι μια διαδραστική εφαρμογή για συνέδρια η οποία δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να συμμετέχει ενεργά κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων και ομιλιών. Είναι ένα άμεσο κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στον διοργανωτή και στο κοινό ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους χορηγούς να προβληθούν αποτελεσματικά. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες βρίσκονται στις smart συσκευές του κοινού. Τους τελευταίους 5 μήνες έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα από 50 συνέδρια.
 1. Reportbrain Limited: Το reportbrain ανοίγει για τις σύγχρονες εταιρίες το παγκόσμιο παράθυρο των νέων αγορών. Η άμεση και ακριβής επιχειρηματική πληροφόρηση έχει πια αναδειχθεί σε θέμα επιβίωσης. Από την άλλη μεριά όμως, ο καθημερινός όγκος των πληροφοριών που είναι προσβάσιμα μέσω Internet, αυξάνει κατά 40% ετησίως. Το reportbrain φιλτράρει, καθημερινά και παγκοσμίως, όλα τα νέα που δημοσιεύονται στο Internet και παρέχει customizable φιλτραρισμένες ροές πληροφοριών για ότι ακριβώς χρειάζεται η κάθε εταιρία.
 1. Respi: Το Respi είναι ένα σύστημα διαχείρισης ασθενών με αναπνευστικές παθήσεις όπως άσθμα και ΧΑΠ. Οι χρήστες χρησιμοποιούν ένα φορητό σπιρόμετρο που συνδέεται με το κινητό τους τηλέφωνο και έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πληροφορίες για την κατάσταση των πνευμόνων τους και αντίστοιχα να αποφασίσουν για τη φαρμακευτική τους αγωγή και τη δραστηριότητά τους στην καθημερινή τους ζωή.
 1. RTsafe: Με όχημα την επιστημονική έρευνα, τα προϊόντα της RTsafe αποσκοπούν να βελτιστοποιήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας στους ασθενείς με καρκίνο με ένα μοναδικό εξατομικευμένο τρόπο, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες παρενεργειών της θεραπείας.
 1. SimpleApps: Καθημερινά οι επισκέπτες ξενοδοχείων αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην χρήση υπηρεσιών εντός της επιχείρησης, ενώ οι ξενοδόχοι χρειάζονται ένα μέσο ώστε να τους ωθήσουν να ξοδέψουν περισσότερο κατά τη διαμονή τους. Η SimpleApps αναπτύσσει το tourismart, μία all-in-one  mobile πλατφόρμα που βοηθά τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο smartphone του πελάτη και να διαχειριστούν τα αιτήματά του μέσω  tablet. Είναι  ένα καθημερινό  business development tool βασισμένο σε guests insights.
 1. Sky Robotics: To OPRA (Open Platform for Robotics Applications) είναι μια πλατφόρμα για εύκολη υλοποίηση ρομποτικών εφαρμογών, τόσο από χομπίστες όσο και από εταιρείες. Το OPRA παρέχει όλα τα απαραίτητα δομικά στοιχεία (hardware) ενός ρομπότ, συνοδευόμενα από software ανοικτού κώδικα. Μέσω του OPRA δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα υλοποίησης καινοτόμων ρομποτικών εφαρμογών από μη εξειδικευμένες ομάδες, χωρίς πλέον να περιορίζονται από έλλειψη γνώσεων, χρόνου και κόστους.
 1. TomoTECH: Η εταιρεία TomoTECH δραστηριοποιείται στον τεχνολογικό κλάδο του brain MR Ιmaging, παράγοντας και προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα λογισμικού, που αποσκοπούν στην πιο έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση σοβαρών χρόνιων εγκεφαλικών παθήσεων. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της TomoTECH έγκειται στο ποσοστό ακρίβειας που επιτυγχάνεται κατά τη χαρτογράφηση των νευρικών ινών του ανθρώπινου εγκεφάλου (90% έναντι του 65% που επιτυγχάνει ο ανταγωνισμός), καθώς και στην ενσωμάτωση της cloud τεχνολογίας ως μέσο παροχής των υπηρεσιών της.
 1. Truckbird P.C.: Το Truckbird είναι μία ηλεκτρονική αγορά φορτίων που φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις που θέλουν να αποστείλουν φορτία με μεταφορικές και διαμεταφορικές εταιρείες. Είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις που θέλουν να βρουν άμεσα αξιόπιστες εταιρείες μεταφορών, στις πιο ανταγωνιστικές τιμές τις αγοράς. Οι υπηρεσίες του Truckbird εστιάζουν στις διεθνείς οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.
 1. Trustporter: Το Trustporter είναι μια νέα υπηρεσία μεταφορών αντικειμένων και ανθρώπων που βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Ταιριάζει αιτήματα για μεταφορές με ανθρώπους εμπιστοσύνης που τυχαίνει να εκτελούν ταιριαστά δρομολόγια. Το Trustporter καινοτομεί προσθέτοντας την έννοια της εμπιστοσύνης στα υφιστάμενα κοινωνικά δίκτυα και εκμεταλλεύεται τη διείσδυσή τους για να βρίσκει πιθανούς μεταφορείς. Επιπλέον, προσθέτει αξία στις καθημερινές μετακινήσεις: μειώνει το κόστος των μεταφορών, εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο και βοηθά το περιβάλλον μειώνοντας τα περιττά δρομολόγια.
 1. WTI Greece: Η WTI Greece, είναι μια νεοσύστατη Ελληνική Εταιρία η οποία ασχολείται με την έρευνα και ανάπτυξη (R&D) καινοτόμων προϊόντων στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας και των υδάτινων πόρων. Η εταιρία αποτελείται από μηχανικούς με ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης. Με κίνητρο τα τελευταία στοιχεία οργανισμών όπως ο S-NetworkGlobalIndexes LLC και ο ΙΜΟ σχετικά με την μελλοντική διαθεσιμότητα φρέσκου νερού παγκοσμίως, οι ιδρυτές αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την συνδυαστική τεχνογνωσία τους για να προσφέρουν στην αγορά ένα σύστημα καθαρισμού νερού για χρήση στον αγροτικό και τον βιομηχανικό τομέα.

Από τις ομάδες που πέρασαν στον επόμενο γύρο, 10 ανήκουν στο χώρο του Internet & Web, 4 στον τομέα της Βιοτεχνολογίας, 3 στο χώρο του Software, 3 στο χώρο των Μεταφορών, 1 στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, 1 στο χώρο του Computer & Electronics Hardware, 1 στο χώρο της Ενέργειας ενώ τέλος 2 εξ’ αυτών ειδικεύονται σε άλλους τομείς.

Το πρόγραμμα της δεύτερης φάσης ξεκινά από τις 18 Φεβρουαρίου και θα λήξει 15 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια αυτού, αξιόλογοι μέντορες της ελληνικής και διεθνούς επιχειρηματικής και επενδυτικής σκηνής θα προσφέρουν συμβουλευτική καθοδήγηση τις ομάδες, οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν δωρεάν σε σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, που θα εστιάζουν στα εξής: Perfect Pitch, Νομικά θέματα, Marketing, Επικοινωνία, Στρατηγικές Ανάπτυξης & Χρηματικό-οικονομικά, Φορολογία, και Ανθρώπινο Δυναμικό.

Στο τέλος του 3μηνου αυτού προγράμματος, οι 10 επικρατέστερες ομάδες θα προκριθούν στην επόμενη και τελική φάση. Στην τελετή λήξης και απονομής του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου 2015 στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, οι 10 ομάδες θα παρουσιάσουν μπροστά στο κοινό τις ιδέες τους και η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τις 3 νικήτριες ομάδες, οι οποίες θα αποδείξουν:
α) σημαντική βελτίωση της αξίας της επιχειρηματικής τους πρότασης και
β) τις σημαντικότερες προοπτικές εμπορικής αξιοποίησης και ανταγωνιστικής παρουσίας στη διεθνή αγορά.

Πέρα από τη βράβευση και την απονομή χρηματικών επάθλων, αλλά και επάθλων σε είδος και υπηρεσίες, το βασικό και κυριότερο όφελος για τους νικητές αποτελεί η διεθνής αναγνώριση. Ειδικότερα, οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να προβληθούν μέσα από το MITEF Global, το διεθνές μη κερδοσκοπικό δίκτυο, που ασχολείται με την καινοτομία και την τεχνολογική επιχειρηματικότητα, καθώς και να παρουσιαστούν στο έγκριτο και διεθνώς αναγνωρισμένο περιοδικό MIT Technology Review, το οποίο καλύπτει το διεθνή χώρο των επιστημών, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις