Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Setting the Deal Athens: Η “αθέατη” πλευρά του Venture Capital στο “αποκορύφωμα” του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας

Με στόχο να εκπαιδεύσει το ελληνικό επιχειρηματικό κοινό στον τρόπο λειτουργίας των Venture Capital funds και των term sheets των επενδυτικών συμφωνιών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου το πρώτο Setting the Deal Athens κατά τη διάρκεια του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας 2015.

Το Setting the Deal είναι ένα μοναδικό φορμάτ που δημιουργήθηκε από τον accelerator Startupbootcamp HighTechXL και διοργανώθηκε στην Αθήνα για πρώτη φορά από το Startupper.gr και το Πανόραμα. Συνολικά, το παρακολούθησαν πάνω από 250 θεατές και απέσπασε θετικά σχόλια τόσο από τους διοργανωτές όσο και από τους θεατές ως μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του τριημέρου του Πανοράματος.

setting the deal athens 702 05

Ο επενδυτής Σπύρος Τραχάνης (Odyssey JEREMIE Partners), ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαδάκης (Pollfish) και η νομική σύμβουλος Νάγια Αντωνίου (Nayia Antoniou & Associates), έλαβαν ένα υποθετικό σενάριο εταιρείας και ένα εικονικό term sheet και για μία ώρα διαπραγματεύθηκαν πάνω σε τέσσερις βασικούς όρους μίας Venture Capital συμφωνίας: αποτίμηση (valuation), δικαιώματα προτίμησης στην περίπτωση ρευστοποίησης της εταιρείας (liquidation preferences), σταδιακή απελευθέρωση του μετοχικού ποσοστού (stock vesting) και προστατευτικές ρυθμίσεις και δικαιώματα βέτο (protective provisions).

 

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος, αναλυτής στο Randstad Innovation Fund, εξήγησε πώς δομείται ένα term sheet που συνάπτεται μεταξύ ενός επενδυτή και μίας startup και ανέλυσε τους όρους πάνω στους οποίους διαπραγματεύτηκαν οι προσκεκλημένοι.

Οι δύο πλευρές είχαν στη διάθεσή τους δέκα λεπτά ανά όρο προκειμένου να διαπραγματευθούν και να καταλήξουν σε συμφωνία (ή όχι), ενώ στη συνέχεια ο συντονιστής Νίκος Καλλιαγκόπουλος μέσα από διάλογο με τους προσκεκλημένους έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να αντιληφθεί βαθύτερα τα κίνητρα, τις στρατηγικές και τις τακτικές που ακολούθησε κάθε πλευρά.

Στο τέλος το κοινό είχε τη δυνατότητα να θέσει τα δικά του ερωτήματα και να έρθει σε διάλογο με τους προσκεκλημένους για το πώς λειτουργεί μία Venture Capital επένδυση.

Την εκδήλωση φιλοξένησε ο δημοσιογράφος του Startupper.gr, Δημήτριος Πόγκας, ο οποίος εισήγαγε το κοινό στην εκδήλωση και συντόνισε τη συζήτηση.

Το Startupper.gr συμμετείχε φέτος ενεργά στο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, καθώς ο διευθυντής του Γιάννης Διονάτος συντόνισε το πάνελ Χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στο οποίο συμμετείχαν οι Νίκος Καλλιαγκόπουλος, Λουκάς Πηλίτσης και Σωκράτης Πλούσσας, ενώ ο Δημήτριος Πόγκας συντόνισε τη συζήτηση Επιχειρηματίες μοιράζονται τις εμπειρίες τους, στο οποίο συμμετείχαν οι Αθανάσιος Τ. Λαδόπουλος, Γιώργος Νικολετάκης και Φίλιππος Χούρι.

panorama dionatos

Το Πανόραμα προσέλκυσε και φέτος επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, που μοιράστηκαν εμπειρίες και διδάγματα με χιλιάδες φοιτητές και ενδιαφερόμενους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις