Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

“Μετεξεταστέα” στην καινοτομία η Ελλάδα (Infographic)

Στην κατηγορία των μέτρια καινοτόμων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Ελλάδα, η οποία και το 2014 βρέθηκε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Innovation Union Scoreboard 2015 που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

infographic-innovation-union

Όπως επισημαίνει η έκθεση, οι εθνικές επιδόσεις σε θέματα καινοτομίας κατατάσσουν τη χώρα μας στην 21η θέση μεταξύ των 28 κρατών της EE.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης της καινοτομίας στην Ελλάδα μειώθηκε, με όλους τους επιμέρους δείκτες – πλην ενός – να βρίσκονται κάτω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Αντίθετα, πρωτοπόρος στην καινοτομία στην EE αναδείχτηκε η Σουηδία, ενώ ακολουθούν η Δανία, η Φινλανδία και η Γερμανία.

Συνολικά το γενικό επίπεδο καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε σταθερό το 2014, ωστόσο η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά τις ανάλογες δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα.

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των καινοτόμων επιχειρήσεων μειώθηκε, όπως και οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου, οι καινοτομίες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και οι πωλήσεις καινοτόμων προϊόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Innovation Scoreboard 2015, το 2014 συνολικά 15 κράτη – μέλη της EE βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε θέματα καινοτομίας, ενώ 13 χώρες επιβράδυναν τους ρυθμούς τους.

eu_members_inovation_
Μάλιστα, η Ελλάδα έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 13 χωρών. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται επίσης η Ρουμανία, η Κύπρος, η Εσθονία και η Ισπανία, ενώ στον αντίποδα βελτίωση σημείωσαν η Μάλτα, η Λετονία καθώς και η Βουλγαρία.

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα κάνει βήματα σύγκλισης με την Ευρώπη, ωστόσο αυτά δεν είναι αρκετά για να την αποσπάσουν από την κατηγορία των μέτρια καινοτόμων χωρών.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις