Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Equifund: Γίναμε Βερολίνο;

Αν και όλα έδειχναν ότι θα ήταν αρκετές οι προτάσεις δημιουργίας νέων fund κάτω από την ομπρέλα του υπερταμείου Equifund του EIF και της Ελλάδας o τελικός αριθμός είναι εξωπραγματικός!

Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τα άρθρα των συναδέλφων και τσέκαρα και τις δικές μας πληροφορίες: Σαράντα πέντε (45!) επενδυτικά σχήματα κατέθεσαν προτάσεις δημιουργίας fund τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών το οποίο θα διαθέσει 260 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών να εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 50%, κάτι που θα ανεβάσει σημαντικά τα διαθέσιμα κεφάλαια.

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των TechStars και του Dealroom, υπάρχουν πάνω από 540 VCs και ενδεχομένως και περισσότερα μια μια και στη περίπτωση της χώρας μας αναφέρεται μόνο ένα.

321 επενδύουν σε Startups αρχικού σταδίου, 59 βρίσκονται στο Λονδίνο, 32 στο Βερολίνο, 19 στο Παρίσι, 16 στη Βαρκελώνη και 13 στη Στοκχόλμη. 256 επενδύουν σε πρώτους γύρους χρηματοδότησης, 62 εξ’  αυτών βρίσκονται στο Λονδίνο και 24 στο Βερολίνο.

Οι τομείς που θα εστιάσει το Equifund

– Το «παράθυρο» καινοτομίας όπου περιλαμβάνονται το ταμείο μεταφοράς τεχνολογίας (Technology Transfer Fund – TT Fund) και το ταμείο επιτάχυνσης (Accelerator Fund).
– Το «παράθυρο» για επενδύσεις σε επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια (early stage venture capital funds).
– Το «παράθυρο» για επενδύσεις σε επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης (growth stage private equity funds).

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την δημιουργία δέκα VCs για όλους τους παραπάνω τομείς.

Αν έστω οι μισές προτάσεις είναι σοβαρές και γίνουμε ξαφνικά «Βερολίνο» θα έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε πως θα επενδυθούν τα όποια χρήματα και ειδικά σε ποιες Startups.

Σίγουρα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για χρηματοδοτήσεις Α’ Γύρου μια και αρκετές εταιρείες ψάχνουν χρήματα για το Scaleup και καλό θα ήταν να μη φύγει το IP στο εξωτερικό.

Τελικά είμαστε μια χώρα της υπερβολής… το λιγότερο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις