Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σιριαλ Εντρεπρενουρ

  • Κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να επενδυθούν μέσα στα επόμενα χρόνια στο ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας, με στόχο την ενίσχυση των κορυφαίων Startups αλλά και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ιδρυτών με έντονα εξωστρεφή χαρακτηριστικά. Νέα ελληνικά επενδυτικά σχήματα θα πρωτοστατήσουν, αλλά ουσιαστικά τα ιδιωτικά funds από το εξωτερικό θα έχουν το βασικό ρόλο. 
  • Μάλιστα, όπως λέγεται, σε αυτήν την προσπάθεια για την ανάδειξη της Ελλάδας σε «θερμοκοιτίδα» νέων επιχειρηματικών σχεδίων, τα βασικά πρότυπα θα είναι το Ισραήλ και η Εσθονία και όχι η πολυδιαφημισμένη Silicon Valley των ΗΠΑ… Αν και θα έπρεπε να δημιουργήσουμε το δικό μας οικοσύστημα… 
  • Τουλάχιστον τέσσερα –ίσως και έξι– επενδυτικά σχήματα (venture capital funds) με κεφάλαια από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσουν σύντομα την έναρξη της δραστηριότητάς τους. Τουλάχιστον τα δύο σχήματα έχουν λάβει και την επίσημη έγκριση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των σχετικών φακέλων. 
  • Με την ευκαιρία, τα επιπλέον 50 εκατ. ευρώ που είχε αποφασίσει να εισφέρει το ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), για να κατευθυνθούν στο «Παράθυρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης» (Growth window) με σκοπό την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη σε στάδιο ανάπτυξης, καταλήγουν τελικά μόνο σε αλλοδαπές εταιρείες με Έλληνες μετόχους ή σε παραρτήματα και θυγατρικές ξένων εταιρειών με Έλληνα διαχειριστή στην Ελλάδα; 
  • Μεγάλη χρηματοδότηση θα ανακοινώσει σύντομα ελληνική Startup με marketplace και θα προκαλέσει αίσθηση. Όχι μόνο το ποσό της χρηματοδότησης και το επενδυτικό σχήμα, αλλά για ένα ακόμα γεγονός. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και διεθνείς διακρίσεις, αλλά απορρίφθηκε πολλάκις από τα ελληνικά Equifunds! 
  • Η είδηση έκανε το γύρο το κόσμου και δείχνει το ενδιαφέρον για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά στην Ελλάδα… ουδείς ασχολήθηκε. Στελέχη από το σούπερ fund M12, τον επενδυτικό βραχίονα της Microsoft, βρέθηκαν στην Ελλάδα και έκαναν επιλεκτικά συναντήσεις. 
  • «Η κάθοδος των βορείων»… Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η επικείμενη άφιξη ξένων funds στην Ελλάδα, αφού έως σήμερα κυρίως αμερικανικά, βρετανικά και γερμανικά funds, ή οι θυγατρικές τους, έκαναν επενδύσεις στη χώρα μας. Τους τελευταίους μήνες όμως καταφθάνουν εκπρόσωποι από funds με έδρα από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τσεχία μέχρι την Πολωνία και τη Σουηδία. Συνωστισμός μεν, αλλά με υγειονομικά πρωτόκολλα… 
  • Πώς το λέει μια παλιά ελληνική παροιμία; «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει». Ο μεγαλομέτοχος γνωστής Startup που προβάλλεται ως ευρωπαϊκή, καινοτόμος, fintech εταιρεία διαρρέει ότι δεν δέχεται μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Μια φταίνε οι όροι από τους ξένους επενδυτές, μια οι Αμερικανοί χρηματοπιστωτικοί σύμβουλοι, μια το χαμηλό valuation, μια η πτώση στις διεθνείς αγορές… Το έχουμε δει το «έργο» (και αλλού). 
  • Μήπως φταίει όμως το αποτέλεσμα του ελέγχου της δέουσας επιμέλειας («due diligence») που δεν συμπίπτει με την εντυπωσιακή, κατά τα άλλα, παρουσίαση της εταιρείας του, αλλά έχει πολλά στοιχεία… επιστημονικής φαντασίας; Γιατί άλλο Λεωφόρος Αθηνών (πρώην Καβάλας) και άλλο Wall Street… 
  • Επενδύσεις σε Startups έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους 18 μήνες το βρετανικό Δημόσιο, μέσω δανείων μετατρέψιμων σε μετοχές που χορήγησε η Τράπεζα Βρετανικών Επιχειρήσεων (ΒΒΒ). Όπως αποκάλυψαν τα αγγλικά ΜΜΕ, συνολικά 158 καινοτόμες, νέες εταιρείες έχουν ενταχθεί σε αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα, ενώ συνολικά έχουν εγκριθεί 1.200 αιτήσεις δανείων στα οποία διατέθηκαν 1,14 δισ. αγγλικές λίρες (περίπου 1,34 δισ. ευρώ).  
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις