Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι τέσσερις Startups που διακρίθηκαν στο ClimAccelerator Beyond

To επτάμηνο πρόγραμμα του EIT Climate-KIC έτρεξε απο το Impact Hub Athens με μεγάλη επιτυχία και πολλές συμμετοχές.

Tο Impact Hub Athens πραγματοποίησε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου ένα υβριδικό event για το δεύτερο σκέλος του προγράμματος ClimAccelerator Beyond. Το πρόγραμμα, υλοποιείται παράλληλα από τα Impact Hubs στην Κροατία, την Τσεχία, την Σερβία και τη Σλοβενία με τη συμμετοχή 120 Startups. Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται και προάγουν την ανάπτυξη βιώσιμων, αναγεννητικών και καινοτόμων λύσεων για για την προάσπιση του περιβάλλοντος και την προστασία του πλανήτη.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Μάιο του 2021, και έχει ενισχύσει ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου 9 εταιρείες με βραβεία 36.000 ευρώ καθώς και με ένα σύνολο εργαστηρίων με καινοτόμα επιχειρηματικά εργαλεία, εξατομικευμένης καθοδήγησης και σύνδεση- συνεργασία με ειδικούς, ειδήμονες και στελέχη από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιχειρήσεις.

Τέσσερις startups ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν για τις καινοτόμες επιχειρηματικές λύσεις που προάγουν τον θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, στο πλαίσιο του προγράμματος επιχειρηματικής ενδυνάμωσης, που υλοποιείται με την συγχρηματοδότηση του ΕΙΤ Climate-KIC και, για την Ελλάδα, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Οι Startups που διακρίθηκαν είναι οι:

EV Loader, μια ανοιχτή πλατφόρμα που βοηθά επαγγελματίες κι επιχειρήσεις με σταθμούς ηλεκτρικής φόρτισης, παρέχοντάς τους ολόκληρο το σύστημα διαχείρισης κρατήσεων και πληρωμών σε πραγματικό χρόνο και με πλήρη διαφάνεια, ενώ ταυτόχρονα τους βοηθά να προσελκύσουν περισσότερους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνοντας τα έσοδά τους και εξορθολογίζοντας τις συναλλαγές τους.
Dataphoria, μια analytics-as-a-service πλατφόρμα που βοηθά στην αυτοματοποίηση και παρακολούθηση των ESG analytics, δημιουργώντας ταυτόχρονα Business Intelligence συστήματα.
Aegean Cargo Sails, που παρουσίασε ένα οικολογικό μοντέλο θαλάσσιας μεταφοράς με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου “γαλάζιας οικονομίας” στο Αιγαίο.
Théla, μια εταιρία που εστιάζει στη βιωσιμότητα στο χώρο της μόδας συνδυάζοντας χρησιμοποιημένο πλαστικό και παραδοσιακές τεχνικές.

Οι τέσσερις ομάδες κέρδισαν χρηματικό βραβείο 9.000 ευρώ έκαστη μέσα από τη διαδικασία ενός 5-minute pitching session. Η αξιολόγηση έγινε βάσει κριτηρίων επιχειρηματικής βιωσιμότητας με έμφαση στον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος συμμετείχαν επίσης η Ankaa Project η οποία υποστηρίζει μετανάστες, πρόσφυγες και αποκλεισμένους απο την εργασία έλληνες, η Feel Good Food με δημιουργία γευμάτων vegan για το γραφείο και το Open Food Network Greece με ένα marketplace αγροτικών προϊόντων.

Υπεύθυνοι για την ανάδειξη των νικητών στο ελληνικό σκέλος του προγράμματος, ήταν οι Εύα Λιανού (Ίδρυμα Λάτση), Ρηνέτα Μήτση (Όμιλος Goody’s – Everest), Ιόλη Χριστοπούλου (The Green Tank), Paul Kidner (Ίδρυμα Tima) και ο Αλέξανδρος Καρύδης (Sporos Platform).

Στον τρίτο και τελευταίο κύκλο του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου θα πάρουν μέρος και άλλες, πιο ώριμες, ελληνικές Startups για pitching και B2B meetings με εταιρείες και επενδυτές.

Ακολουθούν δηλώσεις απο το Impact Hub και τους νικητές:

ImpactHub Athens: “Το ClimAccelerator Beyond μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε υπέροχους επαγγελματίες και να δουλέψουμε πολύ εντατικά μαζί τους, επιταχύνοντας την ανάπτυξη επιχειρηματικών λύσεων που μετριάζουν την περιβαλλοντική κρίση. Ένα υπέροχο και πολυσυλλεκτικό ταξίδι επιχειρηματικής ενδυνάμωσης, στο οποίο η  δημιουργικότητα και η όρεξη των startups που συμμετείχαν, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον και τις πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές των ειδικών και μεντόρων από την τοπική και παγκόσμια κοινότητα του Impact Hub, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο δυνατοί και αισιόδοξοι για ένα πιο δίκαιο και πράσινο μέλλον!”.

EV loader: “Τα εργαστήρια του Climaccelerator Beyond μας βοήθησαν πολύ στο να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη συνεισφορά μας ενάντια, ενώ οι εκπαιδευτικές διαδικασίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο σχετικά με τη στρατηγική πωλήσεων και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού μας εφοδίασαν με πρακτικές ιδέες για το πώς να διευρύνουμε το πελατολόγιό μας εκτός ελληνικών συνόρων”.

Dataphoria: “Μέσα από τη συμμετοχή μας στο ClimAccelerator BEYOND και την καταπληκτική υποστήριξη της ομάδας του Impact Hub Athens, μας δόθηκε η δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε τις υπηρεσίες μας, επικαιροποιώντας την πρόταση αξίας μας και προσαρμόζοντας τις υπηρεσίες μας στις ανάγκες της αγοράς”.

Aegean Cargo Sailing: “Το ταξίδι μας στο Climaccelerator Beyond ήταν μια πραγματική αποκάλυψη στο πώς να μεταμορφώσουμε τις ιδέες και τις αξίες της ομάδας μας σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο με μετρήσιμες παραμέτρους. Μάθαμε πώς να θέτουμε βραχυπρόθεσμους και βιώσιμους επιχειρηματικούς στόχους και εμπλουτίσαμε την επιχειρηματική μας εργαλειοθήκη με χρήσιμα εργαλεία χρηματοοικονομικού σχεδιασμού και μέτρησης κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου”.

Thela: “Tο ClimAccelerator Beyond ενορχήστρωσε την προσπάθειά μας να μετατρέψουμε πρωτόλειες ιδέες σε ένα δυνατό και επικερδές επιχειρηματικό μοντέλο. Μάθαμε πολλά γύρω από την κυκλική οικονομία, το χρηματοοικονομικό σχεδιασμό, τη μέτρηση του κοινωνικού και περιβαλλοντικού μας αντικτύπου, αποκτώντας μια πλούσια σειρά αποδοτικών εργαλείων και μεθοδολογιών, που μπορούμε να εφαρμόζουμε στην επιχείρησή μας”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις